(VIDEO) Što zamjeraju Plenkovićevoj novoj ministrici?

Foto: fah

Mostov saborski zastupnik i politički tajnik Nikola Grmoja upozorio je u utorak da je telefonom primio prijetnje njegovom stranačkom kolegi Miri Bulju, i to zbog njegovih prozivki na račun supruga kandidatkinje za novu ministricu vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, za kojega je jučer u Saboru rekao da preko svoje dvije tvrtke “gura” štetan projekt termoelektrane na Cetini.

(VIDEO) Grmoja: Bulju prijete jer je prozvao muža Marije Pejčinović Burić

Odmah na početku saborske sjednice, zastupnik Mosta Miro Bulj tražio je stanku kako bi govorio o Termoelektrani Peruče i projektu Vis Viva, javlja RTL. Kasnije je sa saborske govornice iskoristio priliku da kritizira projekt:

“TE Peruča je prema ocjenama svih stručnjaka neodrživa i ekološki neprihvatljiva. Vis Viva je privatni projek u koji je dosad uloženo preko 5 milijuna eura, a u vlasništvu je privatnih tvrtki među kojima je tvrtka MCC. Zoran Burić koji je jedan od direktora tvrtke MCC koja je jedna od nositelja projekata kazao je prošle godine za Nacional da za projekt ima podršku brojnih državnih tvrtki i agencija. Podršku je projektu dao, tvrdio je, i Državni ured za upravljanje državnom imovinom koji je prema njegovim riječima vlasnik 50 posto zemljišta”, kazao je Bulj.

Bulj: Nova ministrica Pejčinović Burić u sukobu interesa

Sadašnja državna tajnica Marija Pejčinović Burić, bivša savjetnica srpskog premijera Dačića, “malog Slobe” i buduća ministrica vanjskih poslova je i supruga gospodina Burića, upozorio je Bulj.

Podsjetimo, Marija Pejčinović-Burić od 2013. do 2016. godine bila je voditelja PLAC projekta, koji je financirala EU, a u sklopu kojega je savjetovala vladu Srbije, tada na čelu s Ivicom Dačićem, o procesu pristupanja EU.

Uz Tamaru Obradović Mazal (nekadašnja državna tajnica u Sanaderovoj i Kosoričinoj vladi u Ministarstvu gospodarstva, a u Milanovićevoj vladi zamjenica ministra gospodarstva Radimira Čačića) koja je postala savjetnica srbijanskog premijera Ivice Dačića za europska pitanja Srbiji na europskom putu pomagala je i nekadašnja HDZ-ova zastupnica u Hrvatskom saboru Marija Pejčinović Burić.

Njih dvije radile su zajedno na projektu srbijanskog Vladinog ureda za europske integracije, navodi dnevnik.hr.

U videu se može vidjeti kako Marija Pejčinović Burić na srpskome jeziku predstavlja projekt PLAC:

Zoran Burić, direktor tvrtke MCC, odbacio je u utorak optužbe ‘mostovca’ Mire Bulja.

Zoran Burić odbacuje optužbe Mire Bulja o štetnosti projekta Vis Viva

“Vis Viva nije u strateškim projektima jer još nije prošao glasanje i zato nije u strateškim projektima, još ne. Prošao je proceduru, ali nije još bio na povjerenstvu. Stručno povjerenstvo Ministarstva okoliša i energetike će u roku od dva mjeseca zauzeti stav o tom projektu i donijeti pravorijek je li on dobar ili nije što se tiče utjecaja na okoliš i na ljude. U svemu tome će biti prisutna i javnost”, kazao je za Burić i dodao kako je na stručnjacima da odluče što dalje.

Odbacio je i Buljove tvrdnje da je njegova supruga bila savjetnica srbijanskog premijera Dačića, navodeći kako je ona ispred Europske unije radila projekt pridruživanja Srbije prema Eurozoni, i to u Beogradu gdje je kao team lider radila za jednu francusku kompaniju.

Na optužbe da je njegova supruga lobirala za projekt Vis Viva rekao je kako je ona, još dok je bila državna tajnica i prvi put kada je Bulj javno iznio te optužbe, zatražila i dobila pravorijek Povjerenstva za sukob interesa, u kojem stoji da nije u sukobu interesa te da se, ako bi bila vezana za bilo kakvo odlučivanje u tom slučaju, mora izuzeti.

Tko je Marija Pejčinović Burić

Nakon ostavke Davora Ive Stiera, na mjesto ministra vanjskih i europskih poslova doći će Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a njezinu kandidaturu potvrdio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Počašćena sam i trudit ću se opravdati ukazano povjerenje, komentirala je kratko Marija Pejčinović Burić za Večernji list.

Rođena je 1963. u Mostaru. Diplomirala je 1985. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer vanjske trgovine, nakon čega započinje karijeru kao Stručna suradnica za vanjsku trgovinu u „Končar inženjering” u Zagrebu, no kasnije je magistrirala europske znanosti te je od 1995. do 1997. bila direktorica Europskog doma Zagreb. Prije nego je potpuno ušla u politiku radila je u Plivi kao direktorica Ureda za koorporativne komunikacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Godine 2000. postaje članica Pregovaračke skupine Republike Hrvatske za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU kada zapravo ulazi u Ministarstvo europskih integracija na poziv tadašnjeg ministra za eurointegracije Ivana Jakovčića.

‘Iskreno rečeno, do tada nikada nisam ni razmišljala o takvom angažmanu jer sam imala sjajan i dobro plaćen posao u Plivi. Većini je ljudi moj tadašnji izbor bio nelogičan, ali moj postdiplomski studij u Brugesu i raniji rad u Europskom domu ipak jesu vodili u smjeru aktivnijeg uključenja u razgovore o pristupanju EU. Taj angažman nisam profesionalno mogla odbiti, premda je to značilo manje novca. Vjerovala sam da ulazim u dinamičan i nov sustav. Da sam karijerist, u HDZ bih se bila uključila mnogo ranije’, rekla je prije 10 godina Marija Pejčinović Burić za Jutarnji list. Samo nekoliko mjeseci prije tog intervjua pristupila je HDZ-u.

Svojedobno se spekuliralo kako je Bianca Matković u Sanaderovoj vladi pokušala na mjesto ministrice vanjskih poslova, umjesto Kolinde Grabar-Kitarović, dovesti Pejčinović-Burić.

Od 2006. do 2008. članica je Pregovaračke skupine i to za poglavlja: 30-Vanjski odnosi, 31- Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, 34-Institucije i 35-Ostalo.

Nakon izbora, 2008. nastavlja svoj rad u Saboru kao zastupnica iz redova HDZ-a. Voditeljica je izaslanstva – Zajednički parlamentarni odbor Hrvatska – EU, izaslanstva HS u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, članica je Odbora za europske integracije, Vanjskopolitičkog odbora, Nacionalnog odbora za praćenje pregovora sa EU, članica ili zamjenica člana u izaslanstvima HS u parlamentarnim skupštinama (PS) Vijeća Europe, Zapadnoeuropske unije, Mediteranske unije, članica Parlamentarnog odbora za odnose s javnošću, PS Zapadnoeuropske unije; Ekonomskog i razvojnog odbora, PS Vijeća Europe; Predsjednica pododbora za razvoj, PS Vijeća Europe, predsjednica Hrvatsko-američkog društva prijateljstva, HS.

Pejčinović Burić od 2013. radi kao savjetnica za europske politike (na projektima financiranim od strane Europske unije, bilateralnih donatora i UNDP-a u Hrvatskoj i državama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u EU, te u državama Europskog susjedstva).

Pobjedom Andreja Plenkovića na prošlim parlamentarnim izborima vraća se u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova gdje je 17. 11. 2016. imenovana državnom tajnicom.

U intervjuu za Jutarnji list iz 2007. godine izjasnila se kao vjernica i kao osoba koja polaže važnost na obitelj i tradicionalne vrijednosti:

“Da, na obitelj svakako. I vjerujem u tradicionalne vrijednosti. Zalažem se za socijalnu solidarnost i održivi razvoj. A za mene je održivi razvoj održanje tradicionalnih vrijednosti na način koji ne zaustavlja razvoj”, rekla je Pejčinović Burić i usput spomenula kako ‘ne spada u ljude koji bi marširali u gay paradi’.

Izvor: narod.hr