Foto: fah

Tko su uhićeni branitelji u Kninu? To su su pripadnici IX. bojne HOS-a iz Splita, a ta herojska postrojba imala je u Domovinskom ratu 46 poginulih i preko 300 ranjenih bojovnika. Izljevi mržnje pojedinaca (i grupa) prema toj postrojbi pokazali su se još 2014. kada je u Splitu crvenom bojom, neposredno nakon otvorenja, zaliven spomenik poginulima junacima IX. bojne. Oskvrnitelj spomenika poginulim herojima, pogađate, nije nikada pronađen niti za mandata Ranka Ostojića, a niti drugih ministara.

O kakvim se borcima i junacima radi govori podatak da su pripadnici spomenute postrojbe HOS-a, istinski junaci Domovinskog rata, držali čak 43 dana mjesto Škabrnju pod okruženjem četnika i JNA nakon akcije Maslenica. Tamo su bojovnici HOS-a uništili elitne srpske pojstrojbe „Alfe“ Dragana Vasiljkovića, „Crvene Beretke“ Milorada Ulemeka Legije i „Tigrove“ Željka Ražnjatovića Arkana.

Kada je jučer biskup Vlado Košić hrabro i javno objavio svoje mišljenje o nedavnim uhićenjima u Kninu zapisao je: „Je li moguće da hrvatska policija hapsi hrvatske branitelje? Kakva je sad opet ova protuhrvatska vlast koja se usuđuje to činiti u Kninu na proslavi Dana pobjede?“

Očito je, dakle, da je u Hrvatskoj 2017. godine sve moguće: da se već dvadeset godina mučitelji i ubojice iz Vukovara slobodno šeću Hrvatskom, da se slobodno nose zločinački simboli s kape generala Šljivančanina pod kojima je razaran Vukovar na „proslavama u Srbu, Kumorovcu i nedavno Zagrebu na Titovom trgu, da se slobodno nose slike ratnog zločinca Josipa Broza, da stoje spomenici četničkim Belim Orlovima, a da se istovremeno uhićuje i trpa u zatvore junake Domovinskog rata na Markovom Trgu, Vukovaru zbog protestnog razbijanja ploča, Kninu….

Čak je i 78-godišnji Marijan Živković, otac dvojice ubijenih junaka Vukovara Marka i Nikole Živkovića, dobio zatvorsku kaznu od devet mjeseci ili dvije godine uvjeta prvostupanjskom presudom (kasnije poništena) radi protestnog razbijanja ploča za koje su Vukovarci smatrali da ih se ne treba uvoditi u grad-heroj. Njegov sin Marko bio je pilot ratnog poljoprivrednog aviona koji je svaki dan gledao smrti u oči vozeći noću pomoć u hrani i oružju braniteljima Vukovara, a drugom sinu Nikoli se i danas groba ne zna.

Da, i to je moguće u Hrvatskoj.

Kad je tome tako, zašto se čudimo recentnim privođenjima i uhićenjima u Kninu? To je samo, ipak, nastavak one iste politike vlade Zorana Milanovića i Ranka Ostojića kada se progonilo i pacificiralo branitelje.

No, potrebno je ipak znati tko su privedeni ljudi i branitelji u Kninu zbog kojih je reagirao čak i biskup Vlado Košić?

Radi se o pripadnicima IX. bojne HOS-a iz Splita i njenom zapovjedniku Marinku Skeji. Kroz tu bojnu je tijekom Domovinskog rata prošlo 2500 branitelja, poginula su 46-orica, dok ih je više od 300 bilo ranjenih. Pripadnici te bojne bile su mnoge legende Domovinskog rata, od kojih je najpoznatiji Thomas Crowley zvani „Irac“. Postrojba je 1992. priključena 114. brigadi HV-a iz Splita, a mnogi njeni bojovnici su završili u 4. brigadi ZNG-a.

Ratni put IX. bojne HOS-a je impresivan: sinjska i drniška bojišnica, Dubrovnik, šibensko i zadarsko zaleđe, Slavonija… Nedavno je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković zahvalio HOS-ovcima što su sudbonosnog 6. prosinca 1991. branili tvrđavu Srđ kada je borbom prsa o prsa slomljen posljednji i najveći napad na utvrdu čiji bi pad značio i pad Dubrovnika, te nove masakre i ubijanja Hrvata nakon Vukovara. Tom prilikom Franković je rekao da veliki grb HOS-a, koji su naslikali torcidaši na ulicama Dubrovnika, ostaje „jer ako su nam bili dobri 1991. ne vidim zašto ne bi bili i danas“.

Krajem siječnja 1993., po zahtjevu brigadira Ante Gotovine, vodstvo 114. brigade uputilo je IX. bojnu HOS-a u obranu zadarskog zaleđa tj. netom osvojene Škabrnje u akciji Maslenica. Kada se postrojba okupila, Škabrnju je branilo nešto više od 80 pripadnika IX. bojne,  a postrojbom je zapovijedao upravo Marinko Skejo koji je uhićen u Kninu.

Pripadnici HOS-a su ukupno 43 dana branili Škabrnju kada su konačno dobili smjenu.

Škabrnja nije imala neki strateški značaj, ali za Hrvate je to mjesto bilo simbol stradanja, a Srbima imperativ da to hrvatsko mjesto vrate u svoje ruke s ciljem demoraliziranja hrvatske vojske.

Zbog toga je u mjesto i upućena čuvena IX. bojna HOS-a, prokušana postrojba koja je imala iza sebe impresivni ratni staž i za koju su Srbi znali da ne odstupa. Trebalo je braniti mjesto dugačko 6 kilometara praktički odsječeno od ostataka hrvatskih snaga. Škabrnju je okruživala sva sila srpske vojske iz obližnjeg okupiranog Nadina i kota Ražovljeve glavice. Uz postrojbe domaćih Srba, Škabrnju su napadale najelitinije srpske paravojne jedinice kao „Alfe“ Dragana Vasiljkovića (kapetan Dragan), “Crvene beretke” Milorada Ulemeka Legije i „Tigrovi“ Željka Ražnjatovića Arkana.

Hrabri HOS-ovci branili su okruženu Škabrnju čak 43 dana, a osim Skeje, tu je bio i poznati Irac Thomas Crowley.  Škabrnja se branila dan za danom nadljudskim naporima bojovnika, a situacija je bila sve teža i teža. Krajem mjeseca veljače pripadnici HOS-a izveli su diverzantsku akciju protiv srpskih postrojbi koje su napadale mjesto, te uništili nekoliko minobacača, topova i oklopnih transportera.

Zapovjednik HOS-a Marinko Skejo tražio je bar tjedan dana odmora za iscrpljene borce, a tek nakon 43 dana uspjela se probiti smjenska postrojba. Samo 6 dana kasnije Srbi poduzimaju konačni napad na Škabrnju u akciji kodnog imena „Kameleon“, a zamjena se našla u gotovo bezizlaznoj situaciji te nakon četiri dana borbe od 18. do 22. ožujka 1993. Škabrnja pada po drugi puta.

„Što da uopće kažem o Škabrnji kad je situacija bila da se borimo doslovno od kuće do kuće“, rekao je jedan branitelj.

A Škabrnja je morala čekati Oluju da bude ponovno oslobođena.

Danas, 22 godine kasnije od oslobođenja Škabrnje, njezini heroji koji su je branili 43 dana u okruženju privedeni su „jer su svojim ponašanjem na javnom mjestu ispunili obilježja prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira uzvikujući pozdrav „Za dom spremni“.“

Svi znamo i svakome je to jasno da su pod tim istim znakom, istim ratnim pozdravom i istom ratnom zastavom, ti isti junaci, a danas uhićenici, branili Škabrnju 43 dana okruženja davne 1993. godine. Tada to nikome nije smetalo, dapače, ali danas očito smeta.

Kome i zašto?

„Pod ovim svetim znakom
i hrvatskim barjakom
vitezovi krv su lili
i slobodu iznjedrili
Živima u Čast!
Mrtvima u slavu,
prolazniče pogni svoju glavu“

Natpis na spomeniku poginulim pripadnicima IX bojne HOS-a u Splitu

 

Izvor: narod.hr