(VIDEO) Tragedija na Hvaru: Djeca se bore za život, uzrok trovanja znat će se danas

Foto: Snimka zaslona

Talijanska obitelj koja je ljetovala na brodu doživjela je tragediju kod Hvara. Sumnja se na trovanje. Muškarac je preminuo na brodu, a pet je osoba helikopterom prevezeno u splitsku bolnicu. Dvoje djece u teškom je stanju.

Po najnovijim informacijama s kojima se iz Splita javio novinar HRT-a djeca se i dalje bore za život, a liječnici ulažu maksimalne napore kako bi preživjela.

Pojavile su se dvije spekulacije oko uzroka trovanja – hranom ili plinom. Svih šest talijanskih turista bilo je jučer na večeri u jednom hvarskom restoranu, a navodno, između ostalog, konzumirale su se i dagnje pa je sanitarna inspekcija provela nadzor tog restorana. U poslijepodnevnim satima restoran je ponovno otvoren pa je za pretpostaviti da uzrok nije trovanje hranom.

Vlasnik hvarskog restorana je za Dnevnik Nove TV izjavio kako su svi u šoku zbog tragedije koja se dogodila. “Nadležna inspekcija, odvjetništvo i policija su utvrdili ispravnost naše hrane koju su tu večer konzumirali i drugi gosti”, rekao je vlasnik restorana, dodajući da je njemu i osoblju najvažnije da se utvrde sve činjenice.

“Cijeli grad čeka nalaze policije i inspekcije. Svi smo u mislima s ožalošćenima i djecom koja su hospitalizirana”, rekao je vlasnik restorana.

Druga, vjerojatnija spekulacija, je trovanje plinom na turističkom brodu. Svih šest osoba je provelo je noć u kabinama broda. Moguće je da su otrovani plinom iz nekog od sustava broda. No sve su to spekulacije, a pravi razlozi ove tragedije doznat će se danas nakon što se obavi istraga i nakon što se u splitskoj bolnici obave sve pretrage.

Danas prema Splitu kreću forenzičari iz Zagreba kako bi pregledali brod i njegove sustave.

Djeci zatajili svi vitalni organi: Plin iz klima-uređaja uzrok trovanja na brodu kod Hvara?

Djeca kritično

Voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi prim. doc. dr. sc.. Branka Polić kaže kako su djeca u veoma teškom stanju,

“Životno su ugrožena, na respiratoru su oboje. Nažalost, imamo multiorganska zatajenja. Poduzimamo sve mjere intenzivnog liječenja i sve nadomjesne terapijske postupke kako bismo pomogli, rekla je doc. Polić. Istaknula je da je primarno započelo s neurološkim simptomima, a sada su se razvili i multiorganski simptomi – problemi s plućima, srcem, jetrom.”

“Svi vitalni organi su zatajili, rekla je dr. Polić dodavši da im je trenutačno teško reći što je uzrok. Ne znamo detalje o tome što se događalo. O čemu se radi znat ćemo nakon detaljne dijagnostičke obrade”, poručila je.

Doc. Polić kaže da je teško davati bilo kakve prognoze.

“Mi se i dalje borimo za njihov život. Borimo se svim raspoloživim sredstvima koje moderna intenzivna medicina ima. Djeca su tu samo nekoliko sati, teško je bilo što prognozirati. A što će nam dijagnostika pokazati to ćemo tek vidjeti”, rekla je za HRT.

Naglasila je kako je u pitanju jedan od najtežih slučajeva u njezinoj karijeri te je potvrdila da je s godišnjih odmora na posao pozvala sve raspoložive liječnike i sestre.

Potvrdila je da su djeca talijanski državljani istaknuvši kako dječak ima 5 godina, a djevojčica 14.

Doc. dr. sc. Dragan Ledina iz Klinike za infektologiju KBC-a Split potvrdio je da su zaprimljene tri osobe, 64-godišnji muškarac te dvije žene u dobi od 44 i 56 godina.

“Kod dvoje je lagana klinička slika i bit će zbrinuti kroz dnevnu bolnicu, a kod jedne žene je srednje teška i bit će zadržana na bolničkom liječenju. U ovom trenutku još nisam siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne etiologije odnosno neka zarazna bolest. No, možemo reći da se radi o intoksikaciji, odnosno unosu toksina u organizam”, rekao je Ledina.

Liječnici još nisu sigurni je li intoksikacija bila putem usta ili putem disanja.

“Obrada je u tijeku. Ide u dva smjera – infektivno da se isključi virus ili bakterija, a drugi smjer je toksikološka analiza krvnih uzoraka. Osnovni laboratorijski nalazi troje bolesnika su, izuzev malih odstupanja, uglavnom u granicama”, rekao je Ledina.

Također je rekao da su nalazi dvoje djece, koja su hospitalizirana na Firulama nešto lošiji i nalaze se na odjelu intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti.

Ledina je dodao da je još teško reći o čemu je riječ, a detalji bi se trebali doznati danas.

Preminuli muškarac s broda čiji je kapetan zatražio pomoć u hvarskoj luci je talijanski menadžer sa Sicilije Eugenio Vinci (57), piše Jutarnji list. Bio je generalni direktor talijanske modne marke Pop 84.

Na brodu je boravio sa suprugom i dvoje djece, još četvero Talijana te četiri člana posade. Među njima je bio i Bruno Mancuso, gradonačelnik Sant’Agata di Militello i bivši talijanski senator koji je za talijanske medije rekao:

“Svi smo izvan sebe, krenuli smo na odmor kako bismo ljetovali zajedno i nije nam ni na kraj pameti palo da će se to pretvoriti u tragediju u kojoj je poginuo moj prijatelj, a njegovo dvoje djece su u teškom stanju u bolnici.”

Iako se isprva spekuliralo da bi uzrok trovanja mogle biti dagnje koje su konzumirali u jednom uglednom hvarskom restoranu, neslužbeni izvori ukazuju da bi uzrok mogli biti plinovi koji su izlazili iz brodske školjke i klima-uređaja.

Vinciju je navodno naglo pozlilo u brodskom toaletu te je pri padu udario u stijenku zida.

Njegova djeca (5 i 14 godina) još uvijek se nalaze u jako teškom stanju. Djeci je otkazalo više organa i trenutno su na respiratoru.

Prevezeni helikopterima HRZ-a

Angažiran je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi putnici što prije bili prevezeni u KBC Split.

Iz MORH-a je potvrđeno da su s Hvara u Split najprije prevezena djeca u pratnji majke i liječnika s Hvara. Odmah nakon toga posada se vratila po još dvoje drugih pacijenata koji su ubrzo prebačeni u splitski KBC.

Djeca su zbrinuta na odjelu intenzivne pedijatrije, dok je odraslima liječnička pomoć pružena na infektivnom odjelu bolnice u Splitu.

Službene informacije u uzrocima trovanja, koje je vjerojatno dovelo i do smrti talijanskog poduzetnika Eugenija Vincija, trebale bi biti objavljene tijekom jutra. U splitskom KBC-u najavljena je konferencija za novinare u 10 sati, prenosi dnevnik.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT/hina/dnevnik.hr