(VIDEO) U Petom danu zaiskrilo između Marije Selak i Marijane Bijelić u raspravi oko vjerovanja

Foto: Snimka zaslona

Teme HRT-ove emisije Peti dan bile su – vjerovanje i Notre-Dame te što za našu kulturu znači uništavanje takve vrijedne građevine, a gosti komentatori: Marija Selak, Aleksandar Musić, Marijana Bijelić i Petar Tomev Mitrikeski.

Marijana Bijelić tvrdi da su vjerovanja društveno uvjetovana i sadrže emocionalnu komponentu zbog kojih možemo biti pristrani. Neodgovornim smatra preuzimanje stavova religijskih autoriteta, a duhovnost je po Bijelić osobna sloboda.

> Tko je Marijana Bijelić, feministica i ‘sekularistica’ koja u Petom danu mijenja Lanu Bobić

Petar Tomev Mitrikeski naglašava da treba razlikovati vjerovanje i praznovjerje. “Razum ne može objasniti božansku suštinu, zato vjerujemo u Boga“.

Marija Selak kritizirala je izlaganje Marijane Bijelić, jer je osobno zagovarala ateizam iznad religijskih vjerovanja. Ističe da čovjek ima potrebu za obredima, tako su i državni praznici dio obreda preuzetih iz religije.

Aleksandar Musić smatra da vjerovanje ima odgojnu i kulturološku pozadinu, a monoteističke religije nude nadu da postoji nešto nakon života i kombinacija kazne za ogrješivanje.

Voditeljica je predstavila istraživanje koje govori da 8 na svakih 10 stanovnika vjeruje u Boga.

Selak ističe da se odnos Boga u monoteističkim religijama jako razlikuje. U islamu se temelji na pokornosti i poslušnosti, a u kršćanstvu se temelji na dijalogu.

O požaru u katedrali Notre-Dame

Voditeljica je istaknula da su i Hrvati skupljali novce za obnovu šibenske katedrale te zašto  se polemizira skupljanje za obnovu katedrale Notre-Dame u Francuskoj.

Musić je kritizirao skupljanje za obnovu katedrale. Događaj ne smatra toliko tragičnim. Dovodi i u pitanje tezu da je Notre-Dame baština svih nas i odgovara: “To je rimokatolička baština, a potom francuska baština.” Crkva je izgorjela zbog nemara francuske države.

Vedrana Rudan šokirala čak i svoje obožavatelje tekstom o Notre-Dame

“Macronu je ovo došlo kao naručeno, jer su dotadašnji problemi pali u drugi plan”, istaknula je Marija Selak. “Ako je nešto razrušeno, treba li ponovno izgraditi identično ili je dopušteno napraviti preinake”, zapitala je Selak.

Macron najavio da će katedrala Notre Dame biti obnovljena za pet godina

Mitrikeski je našao izvješće koje se odnosi na oskvrnuće religijskih objekata u Francuskoj u 2018. Zabilježeno je 541 antisemitski napad, 100 antimuslimanskih napada i 1063 antikršćanskih napada. Unatoč brojkama, kršćana je u svijetu malo, upozorio je.

Započela istraga o uzrocima požara u crkvi Notre-Dame: Obnova će koštati stotine milijuna eura

Marijani Bijelić pozornost je privukao medijski odaziv koji je požar izazvao. “Požar je pokrenuo raspravu o vrijednostima, za obnovu će biti utrošena sredstva, za koja su neki kritičari istaknuli da bi mogli riješiti problem gladi”, ustvrdila je Bijelić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr