(VIDEO) Vidović Krišto: ‘Plenković vladu sastavlja protuustavno stečenom većinom’

Foto: Domovinski pokret

Karolina Vidović Krišto je na današnjoj konferenciji za medije prokomentirala izborne rezultate i politike premijera Andreja Plenkovića. Istaknula je kako su, nakon objave izbornih rezultata i Plenkovićeve najave o vjerojatnoj formaciji Vlade, rasprava i izvještaji medija skrenuli u potpuno irelevantnom smjeru. 

„Ključni se problem zaobilazi i vjerujem da mnogi novinari nisu upoznati s njim. Ustavni sud je 2011. proglasio neustavnima XI. i XII. izborne jedinice. To zapravo znači da proteklih devet godina imamo  protuustavne izborne cikluse – a to uključuje i ovaj zadnji. Sustavno, godinama na to upozoravamo“, objasnila je Vidović Krišto te naglasila kako Plenković kao predsjednik Vlade svjesno krši Ustav. 

„Upravo zahvaljujući protuustavnim izbornim jedinicama, XI. i XII., Plenković sada namjerava sastaviti vladu“, istaknula je. 

Vidović Krišto je podsjetila kako hrvatski Ustav temeljnim odredbama jamči jednakost i kako je Ustavni sud taj zaključak donio nakon brojnih zahtjeva za ocjenu spomenutih, diskriminacijskih jedinica. Podsjetila je i kako nije dopušteno unaprijed zakonom jamčiti i određivati broj zastupničkih mjesta za bilo koji manjinu po bilo kojoj osnovi i da priznavanje unaprijed zajamčenih i osiguranih zastupničkih mjesta za pripadnike neke manjine u okviru općeg izbornog sustava uzrokuje narušavanje jednakog biračkog prava unutar tog sustava. 

„Molim sve novinare da zatražite očitovanje od Plenkovića vezano uz svjesno kršenje Ustava i zajamčene jednakosti te vezano uz svjesno očuvanje neodrživog izbornog zakona proteklih devet, a u njegovom slučaju u protekle četiri godine. I na kraju, zatražite očitovanje od Plenkovića vezano uz nakanu da protuustavno stečenom većinom sastavlja novu vladu“, pozvala je Vidović Krišto. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr