(VIDEO) Zbog korone očevi ne mogu prisustvovati porođaju: ‘Želim biti podrška supruzi’

Foto: Snimka zaslona

Zbog koronavirusa pratnje u bolnicama nisu omogućene u pojedinim bolnicama. Hrvoje je otac troje djece. Dva puta bio je uz suprugu na porođaju. Treće dijete stiglo je nakon potresa.

“Vidjevši sve one slike i scene ispred bolnice, odlučili smo taj dan ujutro u autu dok smo čekali dok se situacija smiri da idemo u Koprivnicu kod mojih i odlučili smo da će se dijete tamo roditi. Moji motivi da sam na porodu su da sam podrška supruzi. To je i zbog nje i neke njezine sigurnosti”, rekao je za RTL Hrvoje Palić iz Zagreba.

I Nikola je bio tata na porođaju. Njegov sin rodio se u zagrebačkom Merkuru gdje danas pratnja nije moguća.

“Mislim da smo bili nekih 12 sati u bolnici. Porod je dosta dugo trajao. Baš iz tog iskustva smatram da je izuzetno bitno da sam bio prisutan. Ono što je nama bilo presudno pošto je to dugo trajalo je ta neka emocionalna podrška”, rekao je Nikola Tadić iz Zagreba.

RTL je poslao upite na 30 velikih i 3 mala rodilišta u Hrvatskoj. Od odgovora koje su dobili, pratnja na zagrebačkom području moguća je samo na Svetom Duhu. Tata na porođaju može biti u Rijeci, Puli, Čakovcu, Vinkovcima, Novoj Gradiški. U Virovitici i Požegi traže negativan test. U ostalim gradovima – označenim crveno na našoj karti – pratnja nije moguća.

Na Svetom Duhu test ne traže, jer kažu u 48 sati koliko vrijedi, možda ni ne bude porođaja.

“Pratnju imamo već od kraja 7-og mjeseca. To je rezultiralo povećanim brojem poroda na naše veselje imamo ih 300 više nego lani. Novo rodilište je zapravo rezultiralo time da smo dopustili pratnju. Novo rodilište znači da je svaka žena u svojoj sobi, ima sanitarni čvor i omogućeno je da očevi budu s njima i da ne napuštaju prostor i tako smo zadovoljili sve epidemiološke mjere”, rekla je Višnja Nesek Adam, predstojnica Klinike za anesteziologiju KB-a Sveti Duh.

U istraživanju Udruge Roda trećina rodilja kaže da je nedostatak pratnje utjecao na lošije iskustvo.

“U nekim rodilištima je omogućena pratnja, u nekima nije. Uvjeti za pratnju se razlikuju, mijenjaju se redovito. Trudnice i rodilje su u strahu i ogorčene jer se to nije riješilo na kvalitetniji način”, kazala je Daniela Drande.

Ministru zdravstva pisala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. Preporučuje izradu protokola za pratnju.

“Mislim da je stav ekspertne skupine Ministarstva zdravstva glede toga bio vrlo jasan i da je bio da se to može omogućiti usprkos novim epidemiološkim okolnostima”, rekao je Vili Beroš.

A posljednje epidemiološke okolnosti su, kako kaže sam ministar, da broj zaraženih pada treći tjedan zaredom. Hoće li rodilišta otvoriti vrata očevima koji žele prisustvovati rođenju djeteta, tek ćemo saznati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr