(VIDEO) Zdravka Bušić opravdava Plenkovićevu koaliciju s Vrdoljakovim HNS-om

Foto: fah, snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

Zdravka Bušić, sestra pokojnog Zvonka Bušića, koji je zbog otmice zrakoplova velik dio života proveo u američkom zatvoru te koji je, nakon povratka i nekoliko godina života u Hrvatskoj počinio samoubojstvo, kandidatkinja je za potpredsjednicu HDZ-a, kao dio Plenkovićeva tima. Podsjetimo, Zvonko Bušić bio je osuđen jer je 1976. oteo zrakoplov s namjerom da upozori svjetsku javnost na položaj Hrvata u Jugoslaviji. Zdravka Bušić državna je tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te bivša zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu i Saboru.

Gostujući na televiziji N1, Zdravka Bušić pokušala je opravdati Plenkovićevu koaliciju s Vrdoljakovim HNS-om.

Zdravka Bušić rekla je da se odlučila biti dio tima Andreja Plenkovića jer njegova politika je nešto u što vjeruje i pokazuje rezultate i uspio je unatoč svemu s čime se susreo u tri i pol godine i svladati i nadvladati sve poteškoće i prebroditi nevolje.

“Najviše mu zamjeraju koaliranje s HNS-om ili Milanom Bandićem, ali nitko ne gleda kako je došlo do toga i zašto. Kad bi se trezveno mirno i sadržajno ušlo u srž situacije onda bi se vidjelo, ja sam isto bila skoro uvjerena da se treba ići na izbore, ali ako sagledate u kakvoj je situaciji bila Hrvatska, što bi bilo s Agrokorom da je strmoglavo pao, ako idemo na izbore što se onda može odlučivati.”

Misli da je stabilnost bila važnija i misli da se išlo na izbore da bi Hrvtaska izgubila puno vremena i tko zna što bi se dogodilo s gospodarstvom i Agrokorom.

“Ne bih rekla da je koalicija s HNS-om politička trgovina”

“Ne bih rekla da je koalicija s HNS-om politička trgovina. Previše se fokusiramo na jednu izdvojenu temu i onda na tu temu radimo projekcije što bi bilo, nije fer usmjeriti se na jednu točku gledanja i politika se mora promatrati u cjelini.

Na pitanje što misli o Milanu Bandiću kojem se sudi i o njegovim seksističkim ispadima kaže da je ona čovjek bez konflikta, nikada ne bi uvrijedila ljude. “Osobno ne podupirem niti seksističke izjave niti vrijeđanja i mene to osobno smeta”, kaže Bušić, ali ponavlja da treba gledati širu sliku.

O Plenkovićevom protukandidatu Miri Kovaču kaže da mu je bila zamjenica dok je bio ministar vanjskih poslova i da je s njim korektno surađivala. Uvjerena je da je Plenković po sposobnostima za predsjednika Vlade neusporediv u odnosu na Miru Kovača.

O svojim političkim opredjeljenjima kaže: “Ja stojim uvijek ondje gdje stojim – u desnom centru, što se tiče tih etiketiranja tko je desno, a tko lijevo, ako biste me pitali za neke socijalne programe ja bih možda bila lijevija nego drugi, a što se tiče zaštite nacionalnih interesa sam skoro desno od centra. Mislim da sam i suverenist i to je stvar unutar političkih previranja i tko bi htio na koju poziciju doći kada se priča o tome.”

O Tuđmanu

Na pitanje o izjavi Milijana Brkića o kultu obožavanja vođe kaže da je to i uvreda inteligencije i da je izrečeno izvan vremena i prostora.

Ističe da teško doživljava afere koje mediji otkrivaju o pojedincima iz HDZ-a jer nikada nije bila dio nijedne afere niti ima u životu repova. Neprirodno joj je da netko ulazi u politiku zbog ostvarivanja vlastitog interesa. “Mislim da bi trebali imati jače filtere koga primamo u stranku i iz kojih razloga ljudi ulaze u stranku”, rekla je.

Nada se da će HDZ i svi ostali, te Hrvatska biti normalna država gdje ćemo ulaziti u stranke različitih svjetonazora i opcija jer vjerujemo u te stvari i da neće biti takvih pojavnosti poput korupcije. Zalaže se da svi ostvare nešto dobro jer ima puno lošeg u svijetu. Žao joj je zbog tih afera i to je posramljuje.

Na pitanje o nasljeđu Franje Tuđmana kaže da treba uzeti u obzir kontekst vremena i da se predsjednik Tuđman već 1996. razbolio pa se nije uspio baviti privatizacijom. “Mislim da je njegovo neupitno nasljeđe slobodna Hrvatska, nije nažalost dovoljno dugo živio da se pozabavi negativnim stvarima poput koruptivne privatizacije”, zaključila je Bušić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr