Više o seobi ptica naučite na Ornitološkom kampu u Parku prirode Učka

Foto: Ursus44, commons.wikimedia.org

Tradicionalni ornitološki kamp, u kojemu se prati jesenska selidba ptica te educiraju volonteri i posjetitelji o pticama i njihovim staništima, kao i o ostalim biljnim i životinjskim vrstama, počeo je s radom na području lokve Rovozna u Parku prirode Učka, a trajat će do 4. listopada.

Udruga BIOM, koja kamp organizira u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Učka, priopćila je u ponedjeljak kako se kamp održava u sklopu europskog projekta “Učka 360°.

Od 18. kolovoza otvoren je za sve ljubitelje ptica, a kako navode iz udruge, lokva Rovozna na istočnim padinama Učke izuzetno je posjećena tijekom jesenske selidbe ptica.

Tijekom održavanja kampa ornitolozi-biolozi pomoću ornitoloških mreža hvataju i prstenuju ptice, uhvaćenim jedinkama određuju vrstu, spol i starost, te ih u najkraćem mogućem vremenu neozlijeđene puštaju na slobodu.

Pozivaju sve ljubitelje ptica i prirode, bez obzira na prethodno znanje i iskustvo, da se pridruže kampu na jedan dan ili dulje razdoblje. Kao jedini uvjet za sudjelovanje navode da sudionici poštuju jedni druge, kao i pravila ponašanja u kampu i u radu s divljim životinjama.

Ornitološki kamp jedna je od aktivnosti koje se provode u sklopu gotovo 50 milijuna kuna vrijednog projekta “Učka 360”.

Partneri u provedbi tog projekta su Javna ustanova Park prirode Učka, udruga BIOM i Općina Kršan, a sufinanciraju ga EU s 32,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 3,4 milijuna kuna. Ostatak novca osigurali su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i partneri.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina