Višejezično obilježavanje povijesnih naziva ulica i trgova u Rijeci

Foto: Fah

U Rijeci uskoro u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture (EPK) počinje višejezično obilježavanje povijesnih naziva u gradskome središtu, tako da će se na spomen-ploče, uz nazive odabranih ulica i trgova na hrvatskom jeziku, istaknuti i povijesni, uglavnom talijanski nazivi, najavljeno je na konferenciji za novinare u četvrtak u salonu Grada Rijeke.

Gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je Rijeka “već pri prvim koracima u kandidaturi za EPK 2020. godine” odlučila da će se važan dio projekta baviti poviješću toga grada. “Povijest je temelj za sve ono što Rijeka jest danas”, rekao je i dodao da složenost povijesnih događaja ilustrira činjenica da je taj grad u 20. stoljeću bio u devet različitih država.

Višejezičnim obilježavanjem povijesnih naziva odgovara se na želje talijanske zajednice u Rijeci da se označi njezina povijesna prisutnost u tom gradu, rekao je riječki gradonačelnik. “Našli smo kompromisno rješenje u višejezičnim spomen-pločama. Odabrana je 31 ulica za koju su se mogli naći pouzdani povijesni podatci o nazivima, a jedan od važnih izvora bila je knjiga Massima Superine ‘Stradario di Fiume’ o rezultatima povijesnih istraživanja o nazivima riječkih ulica i trgova, koju je izdalo Društvo za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima”, istaknuo je.

Obersnel je najavio da će se dugogodišnja težnja riječkih Talijana da se na ulazu u grad postave ploče s nazivom Fiume pokušati zadovoljiti postavljanjem ploča kojima se naglašava da se ulazi u Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Ime grada će pisati na hrvatskome i talijanskom jeziku, a popratni tekst i na nekim drugim jezicima, rekao je.

Predsjednik Skupštine Zajednice Talijana u Rijeci Moreno Vrancich rekao je da su se nazivi ulica u Rijeci često mijenjali, svaki put kad bi se promijenila vlast. “Sve te promjene nastojat ćemo zabilježiti na pločama, a odabrane su ulice i trgovi koji nemaju povijesne nazive vezane ni uz jedan totalitarni režim”, istaknuo je.

Predsjednik Društva za povijesna istraživanja Rijeke iz Rima Giovanni Stelli ocijenio je da je suradnja esula, riječke Zajednice Talijana i gradske vlasti iz godine u godinu sve kvalitetnija. Gradonačelnik pokazuje duh otvorenosti i suradnje, što su temeljne odrednice Europske unije, rekao je Stelli.

Predsjednica Zajednice Talijana iz Rijeke Melita Sciucca ocijenila je da je to postavljanje ploča simbolična gesta koja odražava susrete različitih kultura u Rijeci oduvijek.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv