Vlada dala suglasnost Plinacrou za jamstvo LNG-u Hrvatska te prihvatila sufinanciranje KBC Sestara milosrdnica

Foto: fah

Vlada je u četvrtak dala suglasnost Plinacro-u za davanje garancije (jamstva) za društvo LNG Hrvatska u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od dva milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da je Vladina suglasnost sukladna sklopljenom ugovoru o koncesiji pomorskog dobra u svrhu gradnje gospodarskog korištenja luke od posebne namjene, industrijske luke za terminal za ukapljeni prirodni plin.

“Društvo LNG Hrvatska treba Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dostaviti garanciju za dobro izvršenje posla u vrijednosti pet posto investicije, odnosno u iznosu od dva milijuna eura”, naveo je Ćorić.

Dodao je da će u cilju pružanja potpore društvu LNG Hrvatska u realizaciji projekta, Plinacro sklopiti ugovor o garanciji s LNG-jem Hrvatska, u korist Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sve potrebne realizacije ugovora o koncesiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je da je sukladno zakonu Plinacro kao društvo u vlasništvu RH za davanje jamstava mora ishoditi suglasnost Vlade.

Na sjednici Vlade prihvaćen je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, kojim se uz ostalo definiraju novi rokovi za formiranje čuvanja obveznih zaliha i ublažavaju ograničenja u vezi s mogućnosti čuvanja obveznih zaliha izvan državnog područja zemlje članice.

Vlada prihvatila sufinanciranje projekata KBC-a Sestre milosrdnice s 45 milijuna kuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je također prihvatila zaključak da se proračunskim sredstvima u iznosu od 45 milijuna kuna sufinanciraju projekti dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Sestre milosrdnice te projekt uspostave objedinjenog hitnog bolničkog prijema tog KBC-a, za koje su iz EU-ovih fondova dodijeljena bespovratna sredstva, a projekti bi trebali biti dovršeni do rujna.

Za razliku sredstava koja nedostaju za realizaciju projekata potrebno je 44,99 milijuna kuna, što će se osigurati sredstvima državnog proračuna za 2010., 2021. i 2022. godinu, izvijestio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Riječ je o projektima koji su dijelom sufinancirani bespovratnim sredstvima EU-ovih fondova, a trebali bi biti gotovi do rujna ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da projekti kasne i nedostaje još sredstava, prijeti nam da ostanemo bez sredstava EU-a, rekao je ministar.

Vrijednost projekta dnevnih bolnica iznosi 49,8 milijuna kuna, a uspostava hitnog prijema 30,9 milijuna kuna, pa je ukupna vrijednost projekata 80,8 milijuna kuna.

Ukupno za oba projekta iz državnog proračuna financira se iznos od 12,1 milijuna kuna iz sredstava, a iz sredstava EU-a iznos od 68,6 miljuna kuna.

No, za realizaciju radova potrebno je više od ugovorenih iznosa pa se pokazalo nužnim da Vlada podupre nastavak realizacije projekata jer postoji realan rizik od gubitka europskih sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj otvaranja dnevnih bolnica je održivost poslovanja bolnice jer su se dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije pokazale kao odlično rješenje za zbrinjavanje pacijenata kojima nije nužno liječenje na akutnim bolničkim odjelima.

Smanjenjem prijema na akutne bolničke odjele, a povećanjem broja slučajeva u dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama, troškovi liječenja i poslovanja će se smanjiti, a učinkovitost za pacijente porasti jer će se cijela obrada moći napraviti u jednome danu i na jednome mjestu bez gubitka vremena za pacijente.

KBC Sestre milosrdnice na lokaciji u Vinogradskoj do rujna ove godine treba dobiti i objedinjeni hitni bolnički prijem. Novi hitni bolnički prijem u Vinogradskoj omogućit će brže zbrinjavanje pacijenata, brži obrtaj pacijenata i bržu dijagnostiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.