Vlada donijela odluku o financiranju udžbenika te prihvatila projekt “Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda”

Zagreb, 28.6.2019 - Banski dvori, 13. sjednica Vijeća za obranu, na kojoj sudjeluju predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Andrej Plenković. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o financiranju obveznih udžbenika srednjih škola te odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola za iduću školsku godinu iz sredstava proračuna u ukupnom iznosu od četiri milijuna kuna, a za učenike lošijeg imovinskog stanja.

Vlada će, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, osigurati obvezne udžbenike za učenike srednjih škola te druge obrazovne materijale za učenike osnovnih škola koji su članovi kućanstva koje je do 31. kolovoza utvrđeno kao korisnik zajamčene minimalne naknade, sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi, a za učenike osnovnih škola i one koji su članovi kućanstva osobe koja je do 31. kolovoza utvrđena kao korisnik naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji, sukladno propisu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Za provedbu odluka zaduženi su Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Ministarstvo hrvatskih branitelja, a riječ je o financiranju udžbenika odnosno drugog nastavnog materijala za tri tisuće učenika srednjih i četiri tisuće učenika osnovnih škola.

Vlada je dala i suglasnost Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu (NSK) za sklapanje ugovora vrijednog 432,4 tisuće eura o pružanju usluga nabave inozemne znanstvene baze podataka Scopus u ovoj godini.

NSK i Ministarstvo znanosti i obrazovanja sklopili su 2015. godine sporazum o suradnji pri nabavi i osiguravanju dostupnosti elektroničkih izvora znanstvenih i stručnih informacija, te je NSK preuzela poslove usklađivanja nabave inozemnih znanstvenih baza podataka i inozemnih znanstvenih elektroničkih časopisa na nacionalnoj razini.

Vlada je trebala dati suglasnost na ovaj ugovor budući da NSK ne može bez njezine suglasnosti kao osnivača sklapati pravne poslove čija je vrijednost veća od 1,5 milijun kuna.

Vlada je usvojila Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2019. godinu, kojem je predlagatelj Ministarstvo poljoprivrede, a kojim će se provesti edukacija djece i roditelja o važnosti konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu te će se osigurati pomoć stvaranju boljih uvjeta za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola.

Za provedbu je osigurano 1,1 milijun kuna za nabavu meda zapakiranog u Nacionalnu staklenku, koje će isplatiti Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju osnivačima školskih ustanova te pola milijuna kuna za izradu i distribuciju različitih priručnih materijala opće vidljivosti sa znakom Školski medni dan, uključujući slikovnicu edukativnog karaktera o pčelarstvu prilagođenu njihovoj dobi. Trošak izrade i distribucije priručnih materijala platit će Ministarstvo poljoprivrede.

U saborsku proceduru Vlada je uputila novi zakon o patentu kojim se uvodi koncept registracijskog prava naziva “uporabni model” umjesto dosadašnjeg “konsenzualnog patenta” budući da sadašnji naziv dovodi u zabludu time što riječ patent implicira da je riječ o ispitanom pravu, pa se predlaže naziv “uporabni model”.

Prihvaćen projekt “Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda”

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila prijedlog zaključka o potpisivanju Memoraduma o suradnji s farmaceutskom tvrtkom Roche na pripremi i provedbi projekta “Personalizirana medicina u onkologiji s ciljem poboljšanja ishoda”, s ciljem postizanja boljih ishoda liječenja raka u Hrvatskoj.

Riječ je projektu kojim se želi pridonijeti transformaciji skrbi o oboljelima od raka u Hrvatskoj, putem genskog profiliranja oboljelima omogućiti ciljanu terapiju, poboljšanje kvalitete života i povoljnije ishode liječenja te smanjiti stopu mortaliteta pacijenata s malignim bolestima.

U sklopu projekta predviđeno je osnivanje zavoda kao nacionalnog centra u okviru neke od zdravstvenih ustanova kao i osnivanje nacionalnog tima za ciljano liječenje bazirano na genskom profiliranju.

“Društvo Roche dostavilo je Ministarstvu zdravstva pismo namjere u kojem je iskazana njihova nakana za sudjelovanjem u pripremi i provedbi projekta. Prihvaćanjem pisma namjere vlada podupire transformaciju i unapređenje onkološke skrbi u Hrvatskoj u skrb utemeljenu na personalizinam pristupu i liječenju zasnovanom na rezultatima genetskog profiliranja i na izvorima podataka iz kliničke prakse”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ministarstvo zdravstva će donijeti akcijski plan za čiju će izradu biti osnovana radna skupina u koju će biti imenovani predstavnici supotpisnika Memoranduma.

Potpisivanje Memoranduma bit će danas u 18 sati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina