Foto: Fah

Vlada bi u četvrtak na sjednici trebala izmijeniti Zakon o lokalnim porezima kojima bi se, prema najavama predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića, odgodilo uvođenje poreza na nekretnine predviđeno za početak iduće godine.

> Dr. Željka Markić: Ne treba nam porez na nekretnine, već snižavanje PDV-a

Premijer je, naime, nedavno ocijenio kako hrvatska javnost nije dovoljno dobro upoznata sa svim aspektima najavljenog poreza na nekretnine te najavio odgodu njegova uvođenja “za jedno dogledno vrijeme” kako bi se sve potrebne analize “i na neki način pomoglo jedinicama lokalne samouprave i usmjerili tenzije koje su u ovom trenutku nepotrebno grade i nerijetko fabriciraju nizom neistinitih informacija”.

> (FOTO) Osječani s prosvjeda poručuju: Slavonija ne želi porez na nekretnine

Premijer je napomenuo kako je taj porez usvojen u Hrvatskom saboru još koncem prošle godine u okviru zakona o lokalnim porezima kao dio velikog paketa porezne reforme, a njegova je namjera bila da to bude prihod jedinica lokalne područne samouprave.

> Dr. Đuro Njavro: Porez na nekretnine u Hrvatskoj je nepotreban

Istaknuo je i da nije riječ o vrijednosnom porezu na imovinu kakav postoji u drugim zemljama Europske nije, već svojevrsno pojednostavljenje i komunalne naknade i spomeničke rente, koja već postoji, a na način da to bude i pravednije i učinkovitije za porezno administriranje.

> (FOTO) Prosvjedi protiv poreza na nekretnine idu dalje: Evo što su poručili iz Rijeke!

Odgodu je najavio i ministar financija, podsjetivši kako porez na nekretnine nije ni bio zamišljen kao novi porez, već kao sastavni dio cjelokupne porezne reforme kroz koju su hrvatsko gospodarstvo i građani rasterećeni za više od dvije milijarde kuna.

> (FOTO) Splićani se okupili na prosvjedu protiv poreza na nekretnine: Jedan premijer mora znati je li mu država spremna ili nije

Ponovio je i kako je namjera bila da to postane nenamjenski prihod gradova i općina, za razliku od sadašnje komunalne naknade koju je moguće koristiti samo za izgradnju i održavanje komunalne infrastrukture.

Izvor: Hina/gs