Vlada podržala nagodbu s Franom Lučićem, Bošnjaković kaže da proces nije smio tako dugo trajati

Foto: fah

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u petak je neprimjerenim ocijenio to što je “toliko dugo” trajao proces sklapanja nagodbe s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, a razloge dijelom vidi u procjenama DORH-a da a svaku presudu ulaže žalbu, kao i tome što je područje zaštite od požara poprilično složeno definirano zakonom pa je teško utvrditi odgovornost.

“Postoje vatrogasna društva i vatrogasne zajednice na razini općina, gradova, županija, svaki od njih snosi svoj dio odgovornosti u svemu tome, tako da je to bio dosta složen predmet vezano za utvrđivanje odgovornosti”, izjavio je Bošnjaković nakon sjednice Vlade.

Složio se s novinarskom opaskom kako je neprimjereno što je proces toliko dugo trajao. “Sklopili smo danas nagodbu, neke vlade prije nas su isto radile na tome, ali mi smo došli u poziciju da smo to danas sklopili”, poručio je i dodao kako je preduvjet za nagodbu povlačenje Lučićeve tužbe protiv države.

Vezano za to što je ovlastio predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića za “obavljanje poslova sudske uprave” Visokog kaznenog suda u osnivanju, novog pravosudnog tijela koje bi od 2020. trebalo odlučivati o žalbama na kaznene presude, ministar je osnivanje tog suda ocijenio bitnim zbog ujednačavanja sudske prakse.

Zašto je ovlastio suca Turudića za poslove Visokog kaznenog suda: Zašto ne?

Na pitanje zašto je ovlastio baš Turudića, odgovorio je protupitanjem: “Zašto ne?”. “Imam dobra iskustva s njim, mislim da ćemo taj posao obaviti dobro jer ćemo ga raditi zajednički. Imamo skupinu ljudi u ministarstvu koji na tome već rade”, rekao je Bošnjaković.

Naveo je i kako postoji nekoliko prijedloga za lokaciju novog suda, a tijekom postupka osnivanja vidjet će i odlučiti gdje će biti, dok će se suci birati na natječaju.

Vlada podržala nagodbu s Franom Lučićem

Vlada je na sjednici u petak dala pozitivno mišljenje o izvješću DORH-a kojim se predlaže sklapanje nagodbe s Lučićem, kojom bi mu se isplatilo gotovo 5,5 milijuna kuna. Nagodbom je određena mjesečna renta u iznosu od šest tisuća kuna, i to od 4,500 kuna na ime tuđe pomoći i njege te 1500 kuna na ime vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je na sjednici Vlade da je i prije nekoliko tjedana u razgovoru s medijima kazao da bi s obzirom na dugotrajnost postupka u tom slučaju najbolje rješenje bilo da se postigne nagodba.

U međuvremenu Državno odvjetništvo Vladi je podnijelo izvješće nakon razgovora s Lučićem i njegovim odvjetnikom o tome da se postigne nagodba i da se stradalom vatrogascu ponudi isplata u ukupnom iznosi od 5,49 milijuna kuna, kazao je premijer.

Dodao je da bi “ovom nagodbom bila određena i mjesečna renta u iznosu od 6 tisuća kuna i to od 4,500 kuna na ime tuđe pomoći i njege i 1500 kuna na ime vitamina, poboljšane prehrane i medicinskih preparata“.

Plenković je kazao kako se sklapanje nagodbe u ovom slučaju ni na koji način ne može smatrati priznanjem odgovornosti države za štetni događaj.

“Ovom prigodom želim zahvaliti i ministru pravosuđa i DORH-u na uloženom naporu i trudu na pronalaženju obostranog zadovoljavajućeg rješenja za ovaj dugogodišnji spor uzrokovan teškom tragedijom i s teškim posljedicama za Lučića. Vjerujemo da je nakon 12 godina vrijeme da se ovo pitanje riješi na pravičan način”, kazao je premijer.

Inače, Lučić je početkom veljače djelomično dobio spor radi naknade štete protiv Grada Šibenika i RH, no na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog radnog suda žalio se DORH. Nepravomoćnu presudu Lučić je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije, u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama i 90 postotnim invaliditetom.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina