Vladajući i oporba protiv smanjenja broja županija

Vladajući i oporba slažu se da ne treba smanjivati broj županija, čulo se u četvrtak na okruglom stolu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) na kojem se pokušalo odgovoriti je li postojeća struktura lokalne i regionalne samouprave sa 428 općina, 127 gradova, 20 županija i Gradom Zagrebom poticaj ili prepreka razvoju Hrvatske, te koliko nam je učinkovita javna uprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su se obje opcije izjasnile da nisu za smanjenje broja županija, ali će se o toj temi moći kvalitetnije raspravljati nakon parlamentarnih izbora, čelnik HUP-a Davor Majetić upozorio je na potrebu da postojeći ustroj bude u funkciji građana i poduzetnika i naglasio kako su nam potrebni decentralizacija i “resetiranje” sustava.

Rasprava nije prošla bez predizbornih iskri pa je tako šibensko-kninski župan Goran Pauk (HDZ) predbacio vladajućima jer su, podsjetio je, prije četiri godine ušli u izbornu utakmicu sa stajalištem da treba ukinuti županije i formirati regije, no kako im se približava kraj mandata reteriraju.

“Najmanje je važno koliko imamo županija jer su se one etablirale. Mogu se složiti i da ih je 10 ili 15, ali mislim da bi financijske posljedice koje bi takva odluka povukla bile znatno teže i veće od koristi koju imamo od danas postojećih županija”, poručio je HSS-ovac i koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Županije nisu tu da pomažu malim i nemoćnim općinama i gradovima. One su tu da ravnomjerno nose regionalni razvoj jednog područja, a ne da se bore s velikim gradovima oko toga koje će funkcije preuzeti”, rekao je Pauk.

Ministra uprave Arsena Bauka (SDP) Pauk je nazvao “osvjedočenim protivnikom županija”.

Bauk se nije složio s time rekavši da ako su građani šibensko-kninske županije zadovoljni postojećim okvirom nitko im, pa ni on (Bauk) ne treba nametati drugi okvir. Nerealno je, kazao je Bauk, očekivati bilo kakvu promjenu broja županija, no trebalo bi vidjeti na koji način da njihova usluga bude bolja za građane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je 2013. godine bio prijedlog promjena Ustava koji je predviđao uvođenje pojma regije no on nije dobio dovoljan broj glasova. “Pitanje ovlasti, regionalne samouprave u ovom trenutku je puno važnije i tu je u našem programu prenošenje određenih ovlasti na županije”, rekao je Bauk.

U zakonu je, kaže, predviđena mogućnost dobrovoljnog spajanja općina i ništa ne stoji na putu da se to napravi no o tome postoje različita mišljenja.

“Građani su zadovoljni sa granicama županija jer su se na to naučili. Pokušajte napraviti regiju Dalmaciju. Napravit ćete revoluciju”, uvjeravao je Pauk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vedran Đulabić sa zagrebačkog Pravnog fakulteta sudionicima je poručio kako su njihove tvrdnje da je sustav županija i općina općeprihvaćen, jednak tvrdnji da djeca vole ići u školu samo na temelju toga jer ih netko svako jutro tamo odveze.

“Bojim se da prekasno govorimo o tome. Kada dođe nova Vlada, pitanje je tko će u njoj biti i kako će se provoditi Strategija razvoja javne uprave, te hoće li opet neka mala stranka stopirati reformu”, poručio je Majetić pozivajući buduću Vladu da bude odgovorna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.