Vladajući i židovske općine opet o zabrani ZDS: ‘Vrijeme je da se taj zakon donese’

Foto: snimka zaslona

U zagrebačkoj židovskoj općini ponovno se s predstavnicima židovskih općina održao sastanak predstavnika vladajuće koalicije i nekih oporbenih stranaka vezano uz zakonsku zabranu pozdrava “Za dom spremni”. Pozdrav kojeg su na svojim amblemima koristili hrvatski branitelji iz redova HOS-a u Domovinskom ratu, RTL-ov prilog naziva “ustaškim” te donosi intervju s predsjednikom Koordinacije židovskih općina Ognjenom Krausom koji je zatražio da predstavnici svih saborskih klubova potvrde njihov prijedlog te je ustvrdio da su u vladajućoj koaliciji i “oni koji su bili žrtve rasnih zakona.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Tko je Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine koja traži ‘zakon o zabrani ustaških obilježja i znakovlja’?

> Odvjetnik Hodak za Narod.hr: Sudskim presudama je utvrđeno da je HOS regularan dio HV-a

> Dok se Crkvu kritizira, židovska zajednica se izravno uključuje u politiku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku “su svi dobili prijedlog zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola.” – navodi RTL i nastavlja:

Dogovoreno je da se u roku od tri tjedna svi klubovi zastupnika o prijedlogu očituju i iznesu eventualne primjedbe. Inicijator zakona, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, za RTL potvrđuje da prijedlog zakona ne predviđa nikakve iznimke, nego potpunu zabranu pozdrava Za dom spremni.

U nastavku prenosimo RTL-ov intervju s Ognjenom Krausom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O čemu se danas razgovaralo, jeste li išta bliže zajedničkom stavu po pitanju zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola?

Zajednički stav postoji od početka, da se ide na zakon o kojem govorimo. Danas je predstavljen prijedlog zakona kojeg su dobili svi predstavnici. Prijedlog će se prodiskutirati na Klubovima zastupnika, vratit će se primjedbe, budu li postojale, i idemo u daljnji rad na novom zakonu.

Znači, nisu se predstavnici danas očitovali o prijedlogu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas smo se dogovorili da to mora proći kroz sve Klubove. Nije dovoljno da samo predsjednici Klubova nešto o tome kažu, nego da to potvrde i svi članovi Klubova.

> Židovska općina traži ‘zakon o zabrani ustaških obilježja i znakovlja’: Evo čiju su podršku dobili

> Dr. sc. Nazor: Legalno registriran amblem postrojbe koja je u Domovinskom ratu branila Hrvatsku ne može biti sporan

> Dr. sc. Begonja za Narod.hr: Jesu li branitelji branili Hrvatsku pod zvijezdom petokrakom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možete li otkriti neke glavne smjernice?

Bit će to kazneni zakon za odgovornost po postupanju u sadržaju, odnosno temama o kojima je javnost već upoznata.

I beziznimno se regulira pozdrav “Za dom spremni”?

Da, za to, za ustaško i četničko znakovlje, sve što se tiče znakovlja koji su bili na snazi u Drugom svjetskom ratu u rasnim zakonima NDH.

Jeste li si dali kakav rok?

Dali smo si tri tjedna da se te primjedbe daju na raspolaganje.

Ima li ishod cijelog ovog procesa ikakve veze s ovogodišnjim obilježavanje proboja u Jasenovcu? Odnosno, hoćete li ponovno ne sudjelovati u službenom obilježavanju, ne bude li uspjeha?

Ako se sjećate, prvi sastanak bio je povezan s obilježavanjem Dana holokausta, a sada idemo dalje u proceduru, nekakve rokove si moramo dati.

Ali, ovisi li o uspjehu cijelog ovog procesa zajednički dolazak u Jasenovac predstavnika žrtava i države?

Ne očekujem da će proces biti do tada završen, prema tome ne bih ovo povezivao s time. Samo bih povezao s time da je krajnje vrijeme da se taj zakon kojeg smatram civilizacijskim donese.

Mislite da i u HDZ-u ima snage da se prijeđe preko tih nekih dvostrukih konotacija, iznimaka i sličnog?

Vidjet ćemo. Na vlasti je HDZ sa svojim partnerima, a koliko ja znam, partneri HDZ-a su i oni koji su bili žrtve tih rasnih zakona.

Što je HOS?

Hrvatske obrambene snage, na čijem znakovlju se nalazi pozdrav “Za dom spremni”, a kojega ovi političari dovode u pitanje, bile su među prvim organiziranim vojnim postrojbama koje su djelovale u Domovinskom ratu. Tamo gdje drugi nisu htjeli ili smjeli, tamo su išli bojovnici Hrvatskih obrambenih snaga.

Važno je istaknuti kako je po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja, hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ona osoba “koja je organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti odnosno suvereniteta Republike Hrvatske kao pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (Zbora narodne garde, Hrvatske vojske, ministarstva nadležnog za obranu, Policije, ministarstva nadležnog za unutarnje poslove i Hrvatskih obrambenih snaga)”.

Jedinica je osnovana 25. lipnja 1991. godine, na samo proglašenje samostalnosti Hrvatske (Dan državnosti). Uz Hrvatsko vijeće obrane (HVO), i Teritorijalnu obranu BiH (TO BiH), činile su okosnicu otpora velikosrpskim snagama i u Bosni i Hercegovini.

HOS se u Hrvatskoj integrirao u Hrvatsku vojsku početkom 1992. prilikom restrukturiranja vojnih snaga unutar Republike Hrvatske.

Dakle, HOS je legalna postrojba unutar Hrvatske vojske čiji su se pripadnici borili na svim ratištima braneći Hrvatsku, a i BiH od velikosrpske agresije.

O ovoj temi nedavno za Narod.hr govorio ugledni zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak.

“HOS je integriran u Hrvatsku vojsku, bio je pokušaj 1993. da se u Zagrebu organizira veliko suđenje Paragi, Đapiću i Dedakoviću, a cilj je bio da se osudi HOS i stavi izvan zakonskih okvira. Na tom suđenju svu trojicu branio sam ja, odvjetnik Zvonimir Hodak, i sva trojica su oslobođena. Tu oslobađajuću presudu Vrhovni sud RH je potvrdio. Nakon 5. kolovoza 1995. i nakon što je Tuđman umro opet se počelo postavljati to pitanje o HOS-u, usprkos pravomoćnoj presudi da je HOS bio regularan dio Hrvatske vojske.

Tada dolazi na vlast Ivica Račan. On je bio predsjednik Vlade, a njegov ministar uprave je legalizirao HOS kao redovnu jednu od strana u Hrvatskoj vojsci. Znači, i Račan je bio taj koji je to legalizirao. Nakon Račana je opet došao HDZ, a nakon njega je jedan mandat imao Zoran Milanović kao predsjednik Vlade. On je tada imao sve mogućnosti, sve zakonske ovlasti da eliminira HOS, naravno, na zakonski način, da pokrene sudski postupak i da se u nekakvom sudskom postupku, kojemu bi finalni dio bio na Ustavnom sudu, pokaže da je HOS ustaška formacija koja je, eto, za vrijeme rata prišla Hrvatskoj vojsci. Međutim, Milanović nijedan jedini korak da eliminira HOS iz regularne sfere Hrvatske vojske nije napravio.” – podsjetio je za Narod.hr nedavno odvjenik Zvonimir Hodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.