Vladimira Palfi: ‘Vjerujem da Živi zid može nadrasti sve ove dječje igre’

Zagreb, 29.04.2018. - Prvi kongres Živog zida, na kojem je predsjednik stranke Ivan Vilibor Sinčić predstavio program i stručni kadar koji stoji iza programa stranke. Na fotografiji Vladimira Palfi. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Kako odgovara na optužbe koje su protiv nje danas izrekli Branimir Bunjac i Ivan Pernar da povlači sve konce u Živom zidu, je li aktivirala svoj saborski mandat i osjeća li krivnju za raspad stranke za N1 je odgovarala Vladimira Palfi.

Je li ovo kraj Živog zida?

Ja se nadam da nije. Živi zid postoji već jako dugo godina, započeli smo kao aktivistički pokret više nego politički. Prošli smo toliko toga zajedno da mi emisija od 20 minuta ne bi bila dovoljna da ispričam. Vjerujem da Živi zid može nadrasti sve ove dječje igre.

I s Bunjcem i Pernarom?

Ja ne znam gdje je problem, voljela bih znati. Vidjela sam puno njihovih oprečnih izjava. S nama oni jako slabo komuniciraju. Kad smo već bili pri kraju dogovora za Europske izbore, Bunjac je napustio sastanak, Pernar je ostao na sastanaku i glasao za odluku za koju je glasalo 33 prisutnih, o osobi koja bi trebala ići u Europski parlament.

Prije toga nije bilo govora o tome?

Razgovarali smo prije izbora. U saborskom klubu smo imali sastanak par dana prije nego smo predali listu. Svaki član glavnog odbora dao je svoj prijedlog liste, ja sam bila jedina osoba koja nije svoje ime stavila na listu i koja uopće nije htjela biti na listi, jer mene mandati ne zanimaju. Mene su stavljali drugi ljudi.

>Ivan Pernar nakon Sinčićeve konferencije: ‘Mislim da je moje vrijeme u Živom zidu završilo’

>Bunjac progovorio o situaciji u Živom zidu, istovremeno se na Facebooku obratio i Sinčić: Evo što su rekli!

Jeste li vi strah i trepet u Živom zidu?

Ja nemam nikakav utjecaj na njihove govore. Naša stranačka politika kreira se 90 posto vremena njihovim saborskim govorima. Imamo puno povjerenje u svoje saborske zastupnike i oni taj posao dobro odrađuju. Moj posao je bio organizacija konferencija i sastanaka.

Vi ne odlučujete o imenima na listi?

Ja sam dala svoj prijedlog isto kao i svi ostali. Onda je predsjednik stranke na kraju sastavio optimalnu listu i predložio je na glasanje i ona je jednoglasno izglasana. Bunjac je glasao za tu listu. Jednako kako smo na tom sastanku rekli da se zastupnici izmjenjuju.

Kad je došlo do njegovog preokreta?

Nakon izbora je Bunjac rekao da želi ići u Parlament. Pernar mu je rekao da to nije dobra ideja, jer bih onda ja išla u Sabor, a ja to nisam htjela, mene to ne zanima. Tisuću puta sam mu rekla da je mandat njegov i da svoj posao radi odlično.

Kakav je vaš stvarni utjecaj u stranci? Bunjac tvrdi da vi držite konce i da su na listi anonimci odani predsjedniku stranke.

Ne znam na što on misli. Ako Bunjac misli da sam ja toliko bitna, da 12 ljudi sluša mene, ja sam ponosna na to. Ja sam se iz javnosti povukla, bitnije mi je biti doma sa svojom djecom. Mene saborski mandat uopće ne zanima, ne znam odakle sve te priče i insinuacije.

Što vas zanima kao potpredsjednicu Živog zida?

Ja sam ovdje samo kao potpora svom suprugu i radim sve što mogu da mu olakšam. Da sam htjela saborski mandat, ja bih ga aktivirala. Kad smo išli na parlamentarne izbore 2016., Bunjac se nekoliko mjeseci prije toga učlanio u stranku i rekla sam mu da je pola mandata njegovo, ako odradimo dobru kampanju.

Bunjac se poziva na preferencijalne glasove. Birači su dali prednost Bunjcu, koji je drugi nakon Sinčića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

To mu nije smetalo 2016., kad je s drugog mjesta ušao u Sabor. Tad mu to nije bilo bitno. Više od svega bi se trebale poštivati riječi. Javnosti je komunicirano da ćemo mi rotirati svoje ljude.

I Ivan Pernar je osnivač stranke.

Ivan Pernar je jedan od osnivača Živog zida. Živi zid je puno više od jedne osobe.

Jeste li sigurni?

Ja se nadam da jest. Ako je jedna osoba, onda nemamo budućnosti. Naši članovi su dosta emotivni i stranku gledaju kao obitelj.

Izvor: narod.hr/N1