Podsjetimo se: Za svoje zastupnike u Saboru početkom 2020. HDZ je dobio 22, a SDP 14 milijuna kuna našeg novca

Foto: Fah

Stranke i liste objavile su početkom tjedna prva privremena izvješća o troškovima i donacijama. Riječ je o sredstvima od početka kampanje do 27. lipnja.

> (VIDEO) Financijska izvješća o kampanji: Doznajte tko je prikupio, a tko potrošio najviše i tko su najveći donatori

U prikupljanju novca HDZ je bio najuspješniji, a koalicija koju predvodi SDP – u trošenju.

Na kampanju za parlamentarne izbore smije se potrošiti 15 milijuna kuna, a konačna izvješća DIP-u moraju biti predana unutar mjesec dana od izbora.

Koliko novaca ide strankama od svih nas?

Političke stranke u Hrvatskoj većinu prihoda ostvaruju iz državnog i lokalnih proračuna, ovisno o broju saborskih zastupnika, odnosno lokalnih vijećnika.

Početkom 2020. saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav – uobičajeno je – jednoglasno i bez rasprave raspodijelio novac za rad parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika. Za rad 18 političkih stranaka i šest nezavisnih zastupnika iz ovogodišnjeg državnog proračuna namijenjeno je 58.515.336,00 kuna., odnosno dva milijuna kuna više nego lani.

Najviše je novca, 22,1 milijuna kuna, pripalo HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna dobio 14,6 milijuna kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica.

Mostu s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine će na račun iz proračuna sjesti 5,4 milijuna kuna, HNS-u, a čijom su iskaznicom u Sabor ušla tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,6 milijuna kuna, a HSS sa četiri zastupnika i jednom zastupnicom dobiva 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna.

HSLS, HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka – Reformisti, Abeceda demokracije, Stranka rada i solidarnosti-Bandić Milan 365 s po jednim zastupnikom, te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 380 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na 10 posto veću naknadu, dobiti 418 tisuća kuna.

‘Poslovanje’ stranaka u 2019. godini

HDZ je prošlu je godinu završio s viškom od 3,8 milijuna kuna, a najjača oporbena stranka, SDP, s manjkom od 1,1 milijun kuna, pokazuju njihova godišnja financijska izvješća koja je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Osim SDP-a, prošlu su godinu s financijskim manjkom zaključili i Most, SDSS, Neovisni za Hrvatsku, a s viškom HNS, IDS, HSS.

Prihodi i rashodi stranaka

HDZ-ovi prihodi prošle su godine iznosili 46,7 milijuna kuna, a rashodi 42,9 milijuna. Gotovo četvrtinu ukupnih rashoda HDZ-a, 10,4 milijuna kuna, činili su rashodi za 74 zaposlenika.

SDP-ovi prihodi lani su iznosili 24,6 milijuna kuna, rashodi 25,7 milijuna. Troškovi zaposlenika, kojih je koncem 2019. bilo 45, iznosili su 5,3 milijuna kuna, što je petina ukupnih rashoda.

HNS-ovi prihodi prošle godine iznosili su 7,8 milijuna kuna, rashodi 7,1 milijun kuna, te su završili s viškom od 618 tisuća kuna. Stranka je imala 26 zaposlenika.

S viškom od oko milijun kuna prošlu je godinu zaključio i HSS čiji su prihodi iznosili nešto preko pet milijuna kuna, a rashodi gotovo četiri milijuna kuna. Imao je 10 zaposlenika.

IDS je, uz 7 zaposlenih, prošlu godinu zaključio u ‘plusu’ od 183 tisuće kuna.

Most je lani, uz prosječno 21 zaposlenog, imao 7,6 milijuna kuna prihoda i gotovo osam milijuna kuna rashoda, pa je godinu zaključio s manjkom od 387 tisuća kuna.

U manjku od 106 tisuća kuna je i SDSS koji je prošle godine uprihodovao 2,4 milijuna kuna, a potrošio 2,5 milijuna. Zapošljavao je 7 osoba, a rashodi za njih (807 tisuća kuna) činili su gotovo trećinu ukupnih rashoda.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora

Dodijeljena sredstva ne odgovaraju zadnjem stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata više zastupnika promijenilo stranačke dresove.

No, Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Ta je odredba, kada se Zakon donosio, osmišljena kako bi destimulirala mijenjanje stranačke pripadnosti, no, očito nije polučila uspjeh.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.