Podsjetimo se: Za svoje zastupnike u Saboru početkom 2020. HDZ je dobio 22, a SDP 14 milijuna kuna našeg novca

Foto: Fah

Stranke i liste objavile su početkom tjedna prva privremena izvješća o troškovima i donacijama. Riječ je o sredstvima od početka kampanje do 27. lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Financijska izvješća o kampanji: Doznajte tko je prikupio, a tko potrošio najviše i tko su najveći donatori

U prikupljanju novca HDZ je bio najuspješniji, a koalicija koju predvodi SDP – u trošenju.

Na kampanju za parlamentarne izbore smije se potrošiti 15 milijuna kuna, a konačna izvješća DIP-u moraju biti predana unutar mjesec dana od izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko novaca ide strankama od svih nas?

Političke stranke u Hrvatskoj većinu prihoda ostvaruju iz državnog i lokalnih proračuna, ovisno o broju saborskih zastupnika, odnosno lokalnih vijećnika.

Početkom 2020. saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politički sustav – uobičajeno je – jednoglasno i bez rasprave raspodijelio novac za rad parlamentarnih stranaka i nezavisnih zastupnika. Za rad 18 političkih stranaka i šest nezavisnih zastupnika iz ovogodišnjeg državnog proračuna namijenjeno je 58.515.336,00 kuna., odnosno dva milijuna kuna više nego lani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše je novca, 22,1 milijuna kuna, pripalo HDZ-u koji je u trenutku konstituiranja Sabora imao 46 zastupnika i 11 zastupnica. Slijedi SDP koji je iz proračuna dobio 14,6 milijuna kuna s 33 zastupnika i pet zastupnica.

Mostu s 11 zastupnika i tri zastupnice ove godine će na račun iz proračuna sjesti 5,4 milijuna kuna, HNS-u, a čijom su iskaznicom u Sabor ušla tri zastupnika i šest zastupnica dobiva 3,6 milijuna kuna, a HSS sa četiri zastupnika i jednom zastupnicom dobiva 1,9 milijuna kuna.

Po tri zastupnika Živog zida, IDS-a i SDSS-a za rad u ovoj godini imaju osiguranih 1,1 milijun kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HSLS, HRAST, SNAGA, HDSSB, Narodna stranka – Reformisti, Abeceda demokracije, Stranka rada i solidarnosti-Bandić Milan 365 s po jednim zastupnikom, te nezavisni zastupnici Željko Glasnović, Robert Jankovics, Furio Radin, Vladimir Bilek i Veljko Kajtazi dobit će po 380 tisuća kuna, dok će Ermina Lekaj – Prljaskaj, kao predstavnica podzastupljenog spola koja ima pravo na 10 posto veću naknadu, dobiti 418 tisuća kuna.

‘Poslovanje’ stranaka u 2019. godini

HDZ je prošlu je godinu završio s viškom od 3,8 milijuna kuna, a najjača oporbena stranka, SDP, s manjkom od 1,1 milijun kuna, pokazuju njihova godišnja financijska izvješća koja je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

Osim SDP-a, prošlu su godinu s financijskim manjkom zaključili i Most, SDSS, Neovisni za Hrvatsku, a s viškom HNS, IDS, HSS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prihodi i rashodi stranaka

HDZ-ovi prihodi prošle su godine iznosili 46,7 milijuna kuna, a rashodi 42,9 milijuna. Gotovo četvrtinu ukupnih rashoda HDZ-a, 10,4 milijuna kuna, činili su rashodi za 74 zaposlenika.

SDP-ovi prihodi lani su iznosili 24,6 milijuna kuna, rashodi 25,7 milijuna. Troškovi zaposlenika, kojih je koncem 2019. bilo 45, iznosili su 5,3 milijuna kuna, što je petina ukupnih rashoda.

HNS-ovi prihodi prošle godine iznosili su 7,8 milijuna kuna, rashodi 7,1 milijun kuna, te su završili s viškom od 618 tisuća kuna. Stranka je imala 26 zaposlenika.

S viškom od oko milijun kuna prošlu je godinu zaključio i HSS čiji su prihodi iznosili nešto preko pet milijuna kuna, a rashodi gotovo četiri milijuna kuna. Imao je 10 zaposlenika.

IDS je, uz 7 zaposlenih, prošlu godinu zaključio u ‘plusu’ od 183 tisuće kuna.

Most je lani, uz prosječno 21 zaposlenog, imao 7,6 milijuna kuna prihoda i gotovo osam milijuna kuna rashoda, pa je godinu zaključio s manjkom od 387 tisuća kuna.

U manjku od 106 tisuća kuna je i SDSS koji je prošle godine uprihodovao 2,4 milijuna kuna, a potrošio 2,5 milijuna. Zapošljavao je 7 osoba, a rashodi za njih (807 tisuća kuna) činili su gotovo trećinu ukupnih rashoda.

Proračunski novac raspodjeljuje se prema stanju u trenutku konstituiranja Sabora

Dodijeljena sredstva ne odgovaraju zadnjem stanju i odnosu snaga u Hrvatskom saboru, s obzirom na to da je od početka mandata više zastupnika promijenilo stranačke dresove.

No, Zakon o financiranju političkih aktivnosti propisuje da se proračunski novac raspodjeljuje na temelju stanja u trenutku konstituiranja Sabora. Ta je odredba, kada se Zakon donosio, osmišljena kako bi destimulirala mijenjanje stranačke pripadnosti, no, očito nije polučila uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.