Vlasnica vrtića Košnica za Narod.hr: ‘Činimo sve da sačuvamo vrtić – roditelje smo oslobodili plaćanja od 1. travnja, naši zaposlenici idu na minimalac, nikoga nećemo otpustiti!’

Foto: Križana Brkić, prof

Vezano uz različite informacije da su roditelji za djecu koja idu u zagrebačke gradske vrtiće oslobođeni plaćanja za dane kada djeca nisu mogla ići u vrtić, dok privatnih i vjerskih vrtića nisu, zamolili smo za komentar suosnivačicu privatnog dječjeg vrtića Košnica, profesoricu Križanu Brkić koja nam je istaknula: “Činimo sve da sačuvamo vrtić – roditelje smo oslobodili plaćanja od 1. travnja, naši zaposlenici će primati minimalac, ali nikoga nećemo otpustiti! Uz državne potpore za očuvanje radnih mjesta i potporu Grada Zagreba, vjerujemo da ćemo preživjeti, ponovo primiti djecu i nastaviti normalno živjeti.“

DV Košnica iz Zagreba je privatni vrtić osnovan 2010., koja skrbi o djeci u dobi 1-7 godina u 5 odgojnih skupina. Zapošljava 25 djelatnika; odgojiteljice, stručne suradnice i administrativno-tehničko osoblje-gotovo sve su žene, većina visoka ili viša stručna sprema, a njihove zaposlenice imaju ukupno vlastite 16 djece!

Narod.hr: Koje su prednosti Vašeg vrtića u odnosu na druge?

Križana Brkić: Od samog početka sudjelujemo u EU i nacionalnim projektima, proširujemo posebne i kraće programe koje nudimo našim polaznicima (engleski kao standard u svim vrtićkim skupinama, ples, sport, klizanje, plivanje i sl.) Od 2018. kao jedan od prvih vrtića u Hrvatskoj smo sredstvima Europskog socijalnog fonda pokrenuli program smjenskog rada s ciljem proširenja usluge i unapređenja kvalitete. Projektom podupiremo ravnotežu obiteljskog i poslovnog života obiteljima polaznika vrtića u trajanju od 24 mjeseca. Roditelji su korištenjem programa smjenskog rada u prilici provesti više kvalitetnog vremena sa svojom djecom, dovodeći ih u vrtić u vrijeme kada njima odgovara, s obzirom na to rade li ujutro ili popodne. U smjenskim skupinama rade po 4 odgojitelja. Vrtić unapređenjem kvalitete i obogaćivanjem programa djeci omogućuje dodatne sadržaje (izleti, kazališne predstave, izložbe i muzejske radionice) i kvalitetniju stručnu skrb zapošljavanjem novih i edukacijom postojećih odgojitelja i stručnih suradnika (logoped, dodatni psiholog , pedagog). Sve ovo besplatno je roditeljima kao dodatna usluga!

Smatramo da je KVALITETA ono što mora biti kriterij kod odabira vrtića te kontinuirano radimo na tome i zadnjih godina osjećamo da roditelji to prepoznaju i žele upisati djecu baš u naš vrtić, unatoč općem mišljenju da su privatni vrtići zbog svoje cijene odabir samo onih roditelja koji nisu uspjeli dobiti mjesto u gradskim vrtićima.

Narod.hr: Na koji se način DV Košnica prilagodio izvanrednoj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa, ali i potresa koji je pogodio Zagreb?

Križana Brkić: Napominjem da govorim isključivo u vlastito ime, jer su svi osnivači privatnih i vjerskih vrtića u specifičnoj situaciji, s obzirom da svi imamo različite ekonomske cijene, različite rashode za plaće zaposlenika, najmove, režije, kredite i ostale operativne troškove. S izvanrednom situacijom izazvanom koronavirusom smo se, kao i svi u ovoj zemlji, sudarili naglo i frontalno, posebno nakon potresa u Zagrebu, koji nam je nakratko potpuno onemogućio rad. Sve do potresa, a od Odluke Vlade RH o prekidu redovitog rada svih ustanova za odgoj i obrazovanje (13.03.) radili smo i skrbili o djeci čija oba roditelja rade i nemaju drugu mogućnost zbrinjavanja djece.
Čim je Vlada objavila paket mjera za očuvanje radnih mjesta, na inicijativu osnivača privatnih i vjerskih vrtića, a uz dodatnu intervenciju Grada Zagreba, omogućeno nam je korištenje mjere HZZ za očuvanje radnih mjesta.
Nadalje, Grad Zagreb nam je samo par dana nakon potresa na vrijeme isplatio pune subvencije za veljaču, unatoč strahovanju mnogih od nas hoće li i to doći u pitanje.

Naš vrtić je cijelo vrijeme komunicirao s roditeljima putem našeg newslettera i direktno mailovima, kako bismo ih informirali o situaciji. Kada smo shvatili da će obustava rada potrajati, a da su i naši roditelji na razne načine pogođeni ovom situacijom, odlučili smo ih osloboditi plaćanja vrtića od 1. travnja do ponovne uspostave redovitog rada.
Od Grada Zagreba imamo obećanje da ćemo i za ožujak dobiti punu subvenciju, a da će svi privatni i vjerski vrtići od travnja pa sve do okončanja krize dobivati Programom javnih potreba u predškolskom odgoju garantiran iznos od 40% pune subvencije, kakvu ostvarujemo kada djeca u vrtiću borave manje od 6 dana.

I od naših zaposlenika imamo punu podršku te SVI ZAJEDNO IDEMO NA MINIMALAC OD 1.4.

NIKOME NEĆEMO DATI OTKAZ, jer želimo sačuvati vrtić, kako bismo po okončanju ove situacije ponovo mogli prihvatiti djecu i nastaviti normalno raditi i živjeti.

Ovih dana je puno različitih informacija u javnom prostoru o tome kako bi se Grad trebao postaviti u ovoj situaciji; i sama se slažem da ima prostora za poboljšanje Programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Zagreba. Riječ je o djeci građana Grada Zagreba, koji u ovom gradu plaćaju prirez te bi kriteriji za sufinanciranje privatnih i vjerskih vrtića mogli biti unaprijeđeni, a financiranje privatnih i vjerskih vrtića stabilnije. Međutim, to je tema za neka bolja vremena, tj. za budućnost u kojoj će vjerujem biti prilike za to. Grad Zagreb je osnivač vlastitih vrtića i odgovoran za zaposlenike istih, jednako tako smo i mi privatni osnivači

Osobno sam, kao osnivač vrtića, svjesna svoje odgovornosti za zaposlenike, korisnike i vlastitu obitelj koja od ovog posla živi i učinit ću sve što je potrebno da vrtić preživi. Nadam se međutim da će i javni sektor preuzeti dio tereta ove situacije te da zaposlenici javnog sektora također trebaju participirati u teretu krize, kako bi i mi preživjeli – nama koji smo oslobodili plaćanja roditelje, spomenutih minimalnih 40% iz gradskog proračuna ostaje jedini prihod, čime nam ukupni prihodi padaju za 75% !

1000 zaposlenika 65 zagrebačkih privatnih i vjerskih vrtića skrbi o 5000 djece te sam uvjerena da Grad Zagreb čini sve da nam svima olakša situaciju te ponovni povratak u vrtiće nakon završetka ove nikad viđene i teške situacije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr