Vox feminae festival pod krinkom emancipacije žena predstavlja ‘bojanku vagina’ i promovira transrodnost

Foto: Fah

Vox feminae festival održava se 11. godinu zaredom u Zagrebu. Riječ je o festivalu koji se definira kao „jedini festival u Hrvatskoj koji promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe i nastupe ženskih glazbenica, umjetnica, aktivistkinja, teoretičarki… Cilj manifestacije je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja“.

U vidu takve pojačane “vidljivosti ženskog stvaralaštva i djelovanja, ove godine se na festivalu”, između ostalog, najavljuje predstavljanje “bojanke vagina” („Cunt coloring book“). O čemu je točno riječ – ne treba puno nagađati, a navodi se kako se radi o prvoj takvoj bojanci koju će u sklopu festivala predstaviti Jasna Jasna Žmak.

Prof. dr. sc. Matko Marušić: Rodna ideologija i njezine posljedice

Festival predviđa i performans „umjetnice“ Luke Prelasa u kojem će Luka „predstaviti proces prilagodbe sebi i društvenim očekivanjima prilikom tranzicije u drugi spol“, navode u najavi. Da festival Vox feminae slobodno preveden kao „glas žena“ još ima dodira s transseksualnošću, govori i dio programa u kojemu će festivalski show program izvesti „transanđeli“ iz House of flamingo. Riječ je o udruzi koja radi „na podršci i osnaživanju građanki i građana u prihvaćanju kako vlastitih seksualnih i rodnih identiteta, tako i na postizanju društvene vidljivosti rodno varijantnih identiteta i seksualnih praksi“. Drugim riječima, većinom se radi o muškarcima odjevenima u žene koji tako izvode različite scenske nastupe i (kulturne) programe.

Udruga Flamingo u svom opisu navodi kako je „angažman umjetnika, volontera i publike onoliki koliko oni sami žele: od konzumacije sadržaja, njegovog stvaranja ili participacijom primjerice eksperimentirajući s vlastitim identitetom na događajima koje HoF organizira.

8 činjenica koje trebate znati: Kako rodna ideologija šteti djeci?

Festival je predviđen i za najmlađu publiku kojoj se sprema predstava u suradnji s udrugom Kozlići, a osim toga planiraju se i filmske projekcije.

Vox feminae festival, kao i internetski portal voxfeminae.net dio su K-zone – prostora za rodnu i medijsku kulturu. Misija K-Zone, kako navode je „stvaranje prostora za veću vidljivost žena koje svojim radom potiču društvene promjene ili društveno odgovorno djelovanje; prezentacija rada umjetnica, građanskih inicijativa, udruga, poduzetnica i drugih rodno osviješteno angažiranih pojedinaca/ki te poticanje angažiranog kulturnog, medijskog, društveno odgovornog djelovanja i poslovanja kroz Vox Feminae Platformu.”

Ministarstvo kulture: Hoće li i dalje većinom lijevo-liberalni portali dobivati sredstva iz proračuna?

Prostor rodne i medijske kulture “K-zona“ za organizaciju Vox feminae festivala ove je godine od Ministarstva kulture primio financijsku potporu u iznosu 30 000 kn, a od Gradskog ureda Grada Zagreba za obrazovanje, kulturu i sport još 15 000 kn.

Udruge koje primaju najviše novaca iz proračuna, imaju najviše plaće

Sadržaji koji promoviraju rodnu ideologiju nisu nešto novo kod spomenute platforme. Kroz 10 održanih festivala već se i prije govorilo o transrodnosti, pričama o gej roditeljstvu ili rodno osvještenom kulturnom stvaralaštvu. Sve to „upakirano“ je u priču o emancipaciji žena i ravnopravnosti spolova.

Istanbulska konvencija – Podvala pod krinkom zaštite žena usmjerena protiv svake tradicije

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr