Vrček: Znanstvene rasprave o štetnosti aspartama nisu završene

vrček
Foto: pharma.unizg.hr

Najpoznatije i najupotrebljavanije umjetno sladilo na svijetu bit će, vrlo vjerojatno i vrlo uskoro, uvršteno na službeni popis mogućih kancerogenih tvari. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) najavila je da će se u srpnju izjasniti o štetnosti aspartama, sintetske kemikalije slatka okusa. Iako konačna procjena još nije objavljena, najava toksikološke kritike aspartama pokrenula je lavinu medijskih, industrijskih i znanstvenih prosvjeda, piše u novoj kolumni za Glas Koncila Valerije Vrček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dileri aspartama

Zbog različitih razloga i interesa branitelji aspartama negoduju, prigovaraju, pa i ismijavaju odluku agencije za rak da se popularno sladilo uvrsti u skupinu 2B, u kojoj se nalaze zloglasno olovo, nitrozo-spojevi, kloroform i DDT. Kate Loadman, ravnateljica međunarodnoga vijeća koje okuplja proizvođače pića (ICBA), protivi se mogućnosti da se aspartam proglasi kancerogenim aditivom:

»To je u suprotnosti sa znanstvenim dokazima koje prikupljamo desetljećima, a eventualna će odluka IARC-a o štetnosti aspartama potaknuti ljude da troše više šećera.« U vijeću koje predstavlja Kate Loadman nalaze se, očekivano, veliki korisnici aspartama kao što su kompanije »Coca-Cola«, »Pepsico«, »RedBull«, »Monster Energy«…

Aspartam je umjetno sladilo, ali i pojačivač okusa, označen je brojem E-951 i nalazi se u tisućama proizvoda poput niskokalorične hrane, dijetalnih ili »light-pića«, prehrambenih artikala bez šećera ili s »nula kalorija«, kozmetičkih i farmaceutskih pripravaka… Stoga ne čudi pojava medija, političara i znanstvenika koji se, u korist prehrambene industrije, protive tomu da se aspartam proglasi činiteljem razvoja tumorskih oboljenja. I u Hrvatskoj su vidljivi medijski i znanstveni sateliti koje privlači mantra o sigurnosti aspartama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasnici istine

Zanimljivo je da se znanstvenim stajalištima agencije IARC suprotstavljaju upravo oni koji se javno deklariraju kao popularizatori znanosti. Oni koji se predstavljaju kao promotori istine sada se protive instaliranim institucijama istine. Najzad, oni koji su jednu virozu pretvorili u avet i paniku sada umiruju naciju: aspartam je sladak i zdrav! Nije sasvim jasno zbog čega se neki hrvatski mediji, institucije, pa i znanstvenici toliko trude osporiti jedno negativno stajalište i da očiste »fleku« s etikete aspartama.

Sezona kiselih krastavaca

Indikativan je veliki naslov na glavnostrujaškom portalu: »Aspartam je opasan koliko i kiseli krastavci«. Osim što tekst obiluje ironijom na račun agencije IARC, sličnost toksičnoga profila aspartama i kiselih krastavaca je netočna, zavodljiva i nepismena. Ni u jednom se dokumentu agencije IARC ne spominju kiseli krastavci kao mogući kancerogeni! Zbog površnosti autora teksta javnosti se podmeće usporedba koja bi, valjda, trebala umanjiti ili izrugivati upozorenje agencije za rak.

>Što je i kako djeluje aspartam iz Coca Cole Zero, kojeg se povezuje s rakom?

Izgubljeni u prijevodu

Možda se zbog političke korektnosti izbjegava istina o tradicionalnim azijatskim metodama kiseljenja povrća i voća, koje su zaista rizik za pojavu raka jednjaka i želudca i koje su zaista uvrštene u skupinu 2B, kao mogući izvor kancerogena. Poznato je, naime, da su u područjima Kine i Japana gdje se učestalo konzumira ukiseljena hrana ljudi izloženi štetnim produktima kiseljenja – kancerogenim nitrozaminima, izotiocijanatima, forbidima… To je upravo suprotno hrvatskim domaćim, ukusnim i zdravim krastavcima koji se, za razliku od azijatske kuhinje, kisele upotrebom soli i octa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju oni koji ne znaju pravilno iščitati službene smjernice, ili ih krivo prevode, smatraju se pozvanima tumačiti ili ispravljati mjerodavne dokumente. Bez obzira na sadržaj završnoga stajališta agencije za rak IARC o umjetnom sladilu, znanstvene rasprave o štetnosti aspartama nisu završene.

Nastavak okruglih stolova o kancerogenosti aspartama potreban je, dijalog o aspartamom uzrokovanu dijabetesu otvoren je, argumenti o neuspjehu aspartama u kontroli gojaznosti važni su… No jedno je postalo očito: aspartam je nutritivno smeće. Nula kalorija, nula šećera, nula koristi, upitna vrijednost, mjerljiv rizik – to su ožiljci na deklaraciji proizvoda zaslađenih aspartamom, koji će najnovijom presudom IARC-a postati teško izbrisive mrlje.

O autoru

* Prof. dr sc. Valerije Vrček je član Hrvatskog kemijskog društva i Humboldtov stipendist. Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i Hrvatske akademije znanosti i kulture te Ministarstva znanosti RH za izvrsnost u objavljivanju znanstvenih radova. Prof. dr. sc. Valerije Vrček je predstojnik Zavoda za organsku kemiju, a bogatu znanstvenu karijeru izgradio je na američkom Sveučilištu Yale i Florida State University, njemačkom Sveučilištu u Ulmu i Ludwig – Maximilians Universitateu u Münchenu te Tehničkom sveučilištu u Chemnitzu, kao i Sveučilištu A Coruna, u španjolskoj Galiciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.