Vrdoljak brani Mrak Taritaš ‘prljavom kampanjom’

Foto: fah

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u utorak je rekao da tim pravnih stručnjaka HNS-a ispituje ustavnost tzv. “Lex Agrokor” o kojem će se u srijedu u Saboru raspravljati na prijedlog Vlade, kao mogućnosti za spas te kompanije, a naglasio je i kako HNS, kao liberalna stranka, polazi od činjenice da je temelj demokracije nepovredivost privatnog vlasništva.

Komentirao je i slučaj Gunja.

Zamoljen da komentira to što se danima problematizira obnove kuća nakon poplave u Gunji i proziva kandidatkinja HNS-a za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak Taritaš, te smatra li da su spomenute prozivke utemeljene i bi li nadležna tijela trebala ispitati te sumnje, predsjednik HNS-a je samo kratko odgovorio kako je očekivao negativnu i prljavu kampanju za nadolazeće lokalne izbore.

HNS će, najavio je, u raspravi u Saboru izaći sa svojim amandmanom na taj zakon.

Podsjetio je da je HNS-a još prije nekoliko tjedana vrlo jasno rekao da izlaz nije ni u kakvom “Lex Agrokoru” nego da se rješenje može naći u razgovoru sa vjerovnicima, dobavljačima i Agrokorom.

“Taj finalni prijedlog zakona naši pravni stručnjaci ispituju jer imaju osnovane sumnje za ustavnost, ali ako Vlada sutra nametne zakon u Saboru, mi ćemo kao konstruktivna oporba dati svoje amandmane”, najavio je Vrdoljak te iznio tri ključne odrednice.

HNS ide sa svojim amandmanima

U HNS-ovim amandmanima najprije će, kaže, predložiti da vjerovnici, prvenstveno dobavljači, i mali i veliki, sudjeluju u Savjetničkom vijeću i da Savjetničko vijeće ima veće ovlasti.

Slijedi apsolutna nepovredivost privatnog vlasništva kao temelja demokracije. “HNS kao liberalna stranka kada je riječ o privatnom vlasništvu drži da kod odluke tko može pokrenuti aktivaciju zakona pripada isključivo odgovornoj osobi od strane vlasnika ili Agrokora. Nepovredivost privatnog vlasništva je temelj ove zemlje i mislim da to ne smije biti niti u jednom trenutku upitno”, rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak drži ključnim i da se svima koji su ovih dana isporučivali robu i ‘de facto’ dali šansu za održivost sustava, dopusti da budu “tražbine u prioritetu” jer su, dodaje, zaslužili da budu u prioritetu od trenutka imenovanja izvanrednog povjerenika unazad 30 dana.

Na pitanje novinara što ako se ne prihvate HNS-ovi amandmani, hoće li tada glasati za zakon, Vrdoljak je odgovorio da će najprije saslušati mišljenje pravnih stručnjaka, a onda razgovarati o sljedećim koracima.

Istražno povjerenstvo ne daje pravo rješenje

Najavio je da će podržati osnivanje istražnog povjerenstva, kao što to predlaže SDP, iako smatra da to neće donijeti pravo rješenje.

Komentirao je i izjavu predsjednika Sabora Bože Petrova da država traži način kako da uđe u kadrovsku strukturu ‘Agrokora’ a bez pristanka Ivice Todorića te da će navodno uložiti i amandman po tom pitanju.

Tu, rekao je, premijer nosi glavnu odgovornost. Sa svojim dečkima iz Sabora i koalicijskom partnerom treba malo češće razgovarati kako ne bi dolazili amandmani iz Vlade ili iz kluba koalicijskog partnera nego da dođe egzaktan, jasan i odlučan stav sa porukom da i koalicijski partner stoji iza toga, a to je, po mišljenju predsjednika HNS-a, gotovo nevjerojatno doživjeti od Plenkovića.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina