Vrgorac: Zbog pojave rotavirusa preporučeno prokuhavanje vode iz vodovoda

Foto: fah

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije objavio je u srijedu preporuku da se zbog pojave rotavirusa na području Vrgorca i okolnih sela do daljnjeg prokuhava voda za piće iz vodovoda, kao i da se stanovnici šireg područja Vrgorca pridržavaju općih higijenskih mjera (pranje ruku, pravilna dispozicija dječjih pelena itd.).

Rezultati mikrobiološke analize stolica od nekoliko osoba oboljelih od probavnih tegoba s vrgoračkog područja potvrdili su prisutnost rotavirusa, pa se nakon epidemiološkog nadzora i anketiranja može smatrati kako se vjerojatno radi o epidemiji rotavirusne infekcije.

Rotavirus je vrlo zarazni mikroorganizam koji uzrokuje infekciju probavnog sustava (gastroenteritis). Dokazan je kod dva oboljela u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dva oboljela u KBC-u Split, te jednog oboljelog u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

U proteklih deset dana oko 200 osoba s područja Vrgorca i sela u općini Pojezerje, te sela u općini Ploče, zatražilo je liječničku pomoć zbog želučanih tegoba, učestalog proljeva, povraćanja i povišene temperature.

Ministarstvo zdravlja u ponedjeljak je objavilo da voda s izvora Butina kraj Vrgorca od 1. do 2. lipnja nije bila ispravna za piće, te je vrlo vjerojatni uzrok trovanja.

Također, Komunalno d.o.o. Vrgorac, pod čijim je nadzorom izvor Butina i vodoopskrbna mreža, na svojim internetskim stranicama je objavilo preporuke o prokuhavanju vode i pridržavanju općih higijenskih mjera.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah