Vučemilović: Ako Vlada ima novca za most koji ne vodi nigdje, mora obeštetiti ljude

Vesna Vučemilović
Foto: snimka zaslona

Nakon sastanka Vlade i poduzetnika na stolu su nove mjere pomoći. Iz HUP-a poručuju da predložene mjere nisu dovoljne jer je više od 100.000 radnih mjesta i dalje izloženo propasti. Mjere dugoročno ne pomažu ni ugostiteljima, oni traže manji PDV. Privatni sektor propada, kažu, a u javnom ima novca i za božićnice. Jesu li Vladine mjere dovoljne, kako pomoći ugroženom gospodarstvu i sačuvati zdravlje građana?

O toj temi u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović, glavni direktor HUP-a Damir Zorić i predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kaže kako vjeruje da će i ove mjere, poput onih koje su donijeli na proljeće, biti efikasne.

“Mjerama koje smo na proljeće poduzeli, spasili smo radna mjesta u hrvatskoj ekonomiji i učinili da hrvatska ekonomija funkcionira i dalje. Ovim setom mjera idemo korak dalje, obzirom da smo bili primorani zbog zaštite života i zdravlja naših građana, neke od sektora jednostavno ugasiti. S druge strane, bili smo primorani reagirati. Mislimo da će nadoknada troškova s jedne strane i covid krediti s druge, mogu pokriti sve one rupe koje su ovim mjerama nastale”, ustvrdio je Ćorić dodavši kako kalkuliraju da će se između 80 i 100 tisuća radnika i preko 25 tisuća pravnih osoba javiti za mjere.

Kaže da je u pitanju iznos od 580 milijuna kuna na razini 12. mjeseca te 250-300 milijuna kuna za komunalije.

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić kazao je da SDP nije zadovoljan vladinim mjerama i to iz više razloga.

“Ovdje je trebalo unaprijed komunicirati mjere, dakle što se događa ako dođemo do određenog broja zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru. Uz to je trebalo povezivati i nastavak ove mjere od 4 tisuće kuna za plaću zaposlenika, ali je trebalo i poduzetnike koji redovno plaćaju svoje zaposlenike nagraditi kako bi se pokazalo da država stoji iza njih, što znači da im je trebao biti supstituiran dio prihoda u istom mjesecu prošle godine”, rekao je.

Smatra kako je uz to trebalo vezati i srednju mjeru odnosno smanjiti stopu PDV-a za vino, kavu sokove, ne za žestoka pića, kako bi taj sektor mogao predahnuti.

Vučemilović: ‘Pregovarati i natezati se nije ozbiljno’

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Vesna Vučemilović, ističe da je ugostiteljski sektor prošli tjedan izdao 170 milijuna kuna fiskaliziranih računa što bi bilo oko 500 milijuna kuna u naredna tri tjedna koliko je najavljeno da će mjere trajati.

“Ovdje u blizini Višnjevca gdje sam ja odrasla je prije 4 godine je izgrađen most u vrijednosti od 1.180.000.000 kn koji ne vodi nigdje. On nije u funkciji već 4 godine i neće biti u funkciji iduće 2-3 godine. Pa ako ova država ima 1.180.000.000 kuna za most koji nije u funkciji i ne vodi nigdje onda mora pronaći sredstava da obešteti ljude kojima je u ovoj situaciji bez presedana onemogućila rad”, poručila je Vučemilović.

Kaže da u pitanju nije samo ugostiteljstvo već i niz drugih grana koje su direktno ili indirektno vezane uz ugostiteljstvo i koje također trpe štetu od ovih mjera.

“Donijeti mjeru zatvaranje a ne donijeti odmah paket mjera pomoći već pregovarati i natezati se, to nije ozbiljno”, poručila je.

Ministar Ćorić je rekao kako mu se čini da su primjedbe oporbe u skladu s primjedbama dijela nezadovoljnih ugostitelja

“PDV ne može biti dio kratkoročnih mjera pomoći. Danas – ne, sutra – ne, za vrijeme dok su zatvoreni – ne, jer dok ste zatvoreni PDV ne naplaćujete”, ustvrdio je ministar.

Zorić: ‘Svi smo nezadovoljni, nema tu pobjednika i gubitnika’

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, ističe da su svi nezadovoljni te da u ovoj situaciji nema pobjednika i gubitnika.

“Nezadovoljna je država koja mora iznalaziti ogromna sredstva koja bi se, da nije u pitanju ovakva nesreća, mogla upotrijebiti puno pametnije. Nezadovoljni su poduzetnici jer je ugroženo njihovo poslovanja pa čak, kad su u pitanju mala, mikro, pa i srednja poduzeća ugrožen je i opstanak, pa je jasno da su nezadovoljni. Nezadovoljan si kada ne možeš uopće raditi bez obzira kakvu pomoć dobivaš. Sektori su različiti, nisu samo u pitanju ugostitelji, ima tu i drugih sektora kojima je zabranjen rad. Mi smo išli po načelu – kome je zabranjen rad, toga treba i obeštetiti. Sada je pitanje koliko i kako obeštetiti”, istaknuo je dodavši da je pronađen nekakav kompromis te da se ide na to da se preživi.

Ističe da nije samo država ta koja može izaći u susret ugroženim tvrtkama koje ne rade to mogu napraviti i drugi.

“Danas kad sam došao sa sastanka u ured dobio sam poruku od ZAMP-a da će za vrijeme dok su lokali zatvoreni obustaviti svoju naplatu”, rekao je.

Zorić poručuje da sada treba gledati u budućnost i razmišljati kako naše tvrtke učiniti kompetitivnima jednom kada pandemija prođe.

Bago: ‘Hrvatska je zemlja-dužnik, sve što radimo, radimo na osnovu duga’

Darinko Bago, predsjednik udruge Hrvatski izvoznici, ustvrdio je da ovo nisu mjere za hrvatsko gospodarstvo već za one kojima je po sili odluke vlade koja je na tragu zaštite zdravlja i života građana RH aktivnost zaustavljena ili snažno smanjena.

“I to je dobro. Hrvatski izvoznici su među prvima, još na proljeće izašli s prijedlozima o horizontalnim mjerama, uključivo zaštitu radnih mjesta i participacije u troškovima poduzeća u problemima. No Hrvatsku treba staviti u kontekst. Za razliku od Njemačke, Austrije i nekih drugih zemalja s kojima se mi želimo poistovjetiti, Hrvatska je zemlja-dužnik. Sve što mi radimo, radimo na osnovu duga, dakle zadužujemo našu djecu i unuke. I to je važno znati. To treba raditi s mjerom i vrlo oprezno”, kazao je.

Kaže kako je hrvatsko ugostiteljstvo podređeno turizmu i predimenzionirano.

“Hrvatskih izvoznika ima 450 tisuća i ako mi ne budemo mogli izvoziti onda će sve ovo u budućnosti predstavljati neku smiješnu prošlost u kojoj smo mi razgovarali kako treba ugasiti neku malu vatricu a kuća nam gori.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.