Vuk Drašković, jedan od najvećih zagovaratelja rehabilitacije Draže Mihajlovića, predstavio knjigu ‘Aleksandar od Jugoslavije’ u zagrebačkom kinu Europa!

Foto: Fah

Knjiga bivšeg srbijanskoga političara i predsjednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije”, predstavljena je u subotu u kinu Europa.

Vuk Drašković, poznat i kao jedan od najvećih zagovaratelja rehabilitacije četničkog pokreta i Draže Mihajlovića,  ne želi izravno odgovoriti je li Jugoslavija bila veliko djelo ili tragična zabluda, no u podnaslovu knjige zaključuje – “Nije Jugoslavija greška. Greška smo svi mi kakvi smo sada”.

Ako je ono što imamo sada sloboda i sreća, a Jugoslavija nam to nije dala, onda je Aleksandar bio veliki grešnik, ali ne mislim da je ovo što danas imamo ideal kojem smo težili, ustvrdio je Drašković. Smatra kako za nas “nema budućnosti,  ako je ne potražimo u prošlosti, ako se ne povežemo, izmirimo i počnemo surađivati”.

Veliki intervju Vuka Draškovića: O krivcima za slom Velike Srbije se danas šuti

Na upit moderatora Saše Kosanovića o ubojstvu čelnika HSS-a Stjepan Radića u beogradskoj skupštini 1928., Drašković je rekao kako je to bio čin bezumnika Puniše Račića, koji nije imao nikakve veze s tadašnjim režimom, nikakve dvorske zavjere i plana. Ubojica je bio luđak i Srbija je za taj zločin platila visoku cijenu, ustvrdio je Drašković.

Jugoslavija je bila ratni cilj srpske vojske, a ujedinjavanje južnih Slavena bio je odgovor na ultimatum Saveznika Kraljevini Srbiji, tvrdi Drašković. Također je ustvrdio kako Aleksandar nije želio stvaranje velike Srbije, ali danas ga najviše napadaju oni koji su srušili Jugoslaviju.

Vuk Drašković, inače autor i romantizirane biografije četničkog vođe Draže Mihailovića, smatra kako su bivši hrvatski i srbijanski predsjednici Franjo Tuđman i Slobodan Milošević imali priliku izgraditi Jugoslaviju kao demokratsku i uspješnu zemlju, ali to nisu učinili.

Predstavljanje knjige održano je pod pojačanim mjerama sigurnosti za koji su brinuli policajci u civilu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hina