Zagreb: Na glumačkoj akademiji 12 prijava za seksualno zlostavljanje – među prijavljenima i jedna žena

Foto: Fah/gettyImages (Fotomontaža: Narod.hr)

Na adresu Akademije dramskih umjetnosti pristigle su tri neanonimne te osam anonimnih prijava za seksualno zlostavljanje. Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji se i dalje nalaze u radnom odnosu s Akademijom, dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena odnosno jednog bivšeg vanjskog suradnika Akademije.

Slučajevi su zaprepastili javnost, a niz prijava je pokazao kako među profesorima i umjetnicima glumcima i redateljima – koji se najčešće uzimaju kao primjer “progresivnosti” i uzor u cijelom svijetu pa očito i u Hrvatskoj – seksualno zlostavljanje nije iznimka, već pravilo.

> Više od 11 prijava za zlostavljanje na ADU: ‘Dio profesora je još uvijek na radnim mjestima‘

> Hollywood: Svi slučajevi seksualnog zlostavljanja razotkriveni posljednjih godina

Jedna od prijavljenih je žena.

– Da, dio ih je još uvijek na radnim mjestima, sve dok ne dobijemo sve temelje za pokretanje zakonskih procedura. Pretpostavljam da ćemo ih imati najkasnije za deset do četrnaest dana – kaže za Jutarnji list dekanica Franka Perković Gamulin.

U kratkom je roku na Akademiji formirana Radna skupina za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i povezanih oblika diskriminacije i uznemiravanja koji se odnose na studente i studentice ove ustanove. Dekanica ADU Franka Perković Gamulin govori da su angažirali i odvjetnicu, a da će ponovno imati sastanak u ponedjeljak, kada će u suradnji s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova donijeti odluke o modusima sankcioniranja navedenih prijava pa vidjeti koja je daljnja procedura.

Redatelj Krešimir Dolenčić iznenađen je prijavama protiv profesora s Akademije .

– Nisam mogao zamisliti da se na Akademiji događaju ovakve stvari – kaže redatelj i profesor glume na ADU Krešimir Dolenčić, dodajući da je zbog posla u kontaktima sa stotinama glumica, glumaca, drugih redatelja i profesora…Svatko će osuditi ovakvo ponašanje. No nadam se da će, ako ništa, ove sada ispričane priče potaknuti i druge žrtve da se jave i prijave nasilnike – govori Dolenčić.

Zašto je Akademija u središtu pozornosti, Dolenčić opravdava riječima:

– Možda su ljudi iz naše branše spremniji javno progovoriti – smatra Dolenčić.

Povod cijele priče je, podsjetimo, ispovijest beogradske glumice Milene Radulović (26), koja je s još nekoliko djevojaka prijavila Miroslava Aleksića, vlasnika škole glume i poznatog srbijanskog redatelja. Prijave su počele stizati i na zagrebačku Akademiju dramske umjetnosti.

– Na prijamnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, rečeno mi je da stanem četveronoške. Tadašnji profesor me je udarao svojim dlanom po guzici i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj je to radio,  jedno je od mnogih anonimnih svjedočanstva objavljeno na Facebook stranici “Nisam tražila”.

Prodekan za nastavu Zvonimir Jurić izjavio kako je definitivno bilo slučajeva zlostavljanja.

– Od opscenih govora, je li bilo dodira itd. Ma sigurno je bilo, i mislim da je ovo svakako dobro. Nadam se da će se stvari poslije ovoga raščistiti – rekao je prodekan za RTL.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr