Zagreb nema novca za demografske mjere ali ima za 500.000 kuna vrijedan automobil stomatološkoj poliklinici: Boja obvezno metalik siva ili metalik crna

Foto: .zagreb.hr, stampar.hr; fotomontaža: Narod.hr

Stomatološka poliklinika Zagreb uskoro će biti bogatija za jedan novi osobni automobil koji je u njihovo ime ovih dana naručio njihov vlasnik, Grad Zagreb.

Prema podacima iz natječajne dokumentacije dostupne na Narodnim novinama, Grad za potrebe Poliklinike u zagrebačkoj Perkovčevoj ulici, kojom upravlja snaha bivšeg HDZ-ova ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, Petra Nola Fuchs, nabavlja osobni automobil za koji procijenjena vrijednost nabave doseže čak pola milijuna kuna s PDV-om, a u sklopu natječajne dokumentacije dostupni su i neki podaci o performansama koje novi automobil mora zadovoljavati.

Recimo, propisano je tako da im ponuđač obavezno mora ponuditi SUV model vozila s automatskim mjenjačem sa šest brzina, minimalne snage 130 kilowata, što je jednako minimalno 180 konjskih snaga, te pogonom na sva četiri kotača.

Dodatno, boja obavezno mora biti metalik siva (može i inačice sive) ili metalik crna, prtljažnik obavezno mora osvjetljavati LED rasvjeta, a jedan od zahtjeva je i sustav za nadzor okoline 360 stupnjeva.

“Stomatološka poliklinika u svojem vlasništvu ima dva vozila koja nemaju nikakvu knjigovodstvenu vrijednost. Jedno je vozilo staro te je zbog kvarova često izvan uporabe zbog popravaka i servisiranja, a drugo vozilo je cijeli dan na terenu te ono nije dovoljno da bi se pokrile potrebe 210 zaposlenika Poliklinike. Iz tog razloga odlučili smo se na nabavku novog vozila koje će koristiti djelatnici Poliklinike”, stoji u odgovoru Nole Fuchs Jutarnjem listu.

Kad je u pitanju i dosta visoka procijenjena vrijednost nabave (do 400 tisuća kuna bez PDV-a, odnosno 500 tisuća kuna s PDV-om), Nola Fuchs je pojasnila da to nije konačna vrijednost automobila, nego maksimalni iznos do kojega se natječajem može ići, a njegova će konačna cijena biti poznata po dovršetku natječaja.

Dodala je također da Poliklinika već niz godina posluje pozitivno bez gubitaka i dio svojih prihoda ostvaruje na tržištu. Inače, Nola Fuchs je unuka poznatog zagrebačkog kirurga Petra Nole i bivšeg rektora zagrebačkog Sveučilišta Vladimira Stipetića, a u braku je s Rikardom Fuchsom, sinom Radovana Fuchsa.

Odbačena zagrebačka demografska strategija do 2031.

> Status roditelja odgojitelja – zašto nije dopušteno da djeca roditelja koji koriste ovu mjeru idu u vrtić?

Podsjetimo, zastupnici zagrebačke Skupštine u listopadu većinom glasova odbacili su Strategiju demografskog razvoja Grada Zagreba do 2031., koja je uključivala mjeru roditelja-odgojitelja.

Za Strategija demografskog razvoja Grada Zagreba za razdoblje od 2019. do 2031. glasovalo je 19 zastupnika, protiv nje 13, a deset ih bilo suzdržano. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je tada da se ta strategija uklapa u Vladine mjere te je apelirao na Ministarstvo demografije da što prije donese strategiju i na državnoj razini.

“Nisam vidio još niti jednu stranku na hrvatskom političkom prostoru koji ususret izborima ne govori kako će ugraditi mjere demografske politike i prestati s bijelom kugom Hrvatske, a to znači svakih deset godina 100.000 ljudi manje u Hrvatskoj. To znači grad veličine Osijeka i ako ovaj trend nastavimo, nas za 50 godina nema”, rekao je tom prilikom Bandić.

HDZ je suzdržanost svojih zastupnika pravdao “evidentnom neusklađenosti gradske i nacionalne demografske politike”. Naveli su kako se u politici Vlade i njenim demografskim mjerama umjesto roditelja-odgojitelja zastupa potreba povećanja vrtićkih kapaciteta te broja zaposlenih školovanih odgajatelja kako bi se u što skorije vrijeme, do 2030. dostigli tzv. barcelonski ciljevi, a koji govore o broju od 33 posto jasličke i 90 posto vrtićke dobi koje moraju biti obuhvaćene ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr