Status roditelja odgojitelja – zašto nije dopušteno da djeca roditelja koji koriste ovu mjeru idu u vrtić?

Foto: Getty Images, Facebook, fah Fotomontaža: narod.hr

Nakon što su zastupnici zagrebačke Skupštine u listopadu većinom glasova odbacili Strategiju demografskog razvoja Grada Zagreba do 2031., koja je uključivala mjeru roditelja-odgojitelja, priča se ponovno zakotrljala ostavkom jeding HDZ-ovca koji je glasovao ‘za’, Ivana Kujundžića, te je tri tjedna od izbora za predsjednika HDZ-ovog Kluba zastupnika u Zagrebačkoj skupštini dao ostavku na sve funkcije.

HDZ je suzdržanost svojih ostalih zastupnika pravdao “evidentnom neusklađenosti gradske i nacionalne demografske politike”. Naveli su kako se u politici Vlade i njenim demografskim mjerama umjesto roditelja-odgojitelja zastupa potreba povećanja vrtićkih kapaciteta te broja zaposlenih školovanih odgajatelja kako bi se u što skorije vrijeme, do 2030. dostigli tzv. barcelonski ciljevi, a koji govore o broju od 33 posto jasličke i 90 posto vrtićke dobi koje moraju biti obuhvaćene ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem.

Smatraju kako bi se to mjerom roditelj-odgojitelj dovelo u pitanje jer djeca takvih roditelja ne pohađaju predškolski sustav, izuzev posljednje godine polaska u školu, a kao problem bide i dugo izbivanje roditelja-odgojitelja s tržišta rada.

> Prgomet radio pritisak na Ivana Kujundžića i slao pisma protiv njega Plenkoviću, Jandrokoviću i zagrebačkoj središnjici HDZ-a 

> Zašto iznenada odlazi Plenkovićev štićenik Prgomet?

> Status roditelja odgojitelja – zašto ne dopuštaju da djeca roditelja koji koriste ovu mjeru idu u vrtić?

> Majka troje djece sa statusom ‘majke odgojiteljice’ za Frendicu.hr: Sretna sam što mogu cijeli dan provoditi s djecom

> Koje se sve afere vežu uz bivše i sadašnje članove HNS-a – stranke koja trenutno u vladi ima čak dva ministra?

O kakvoj je mjeri riječ i u čemu je problem?

Status roditelja odgojitelja mjera je kojom Grad Zagreb nudi naknadu od 4000 kn mjesečno nezaposlenim roditeljima troje ili više djece od kojih najmlađe još nije krenulo u školu. Radi se o hvalevrijednoj mjeri kojom se pomaže roditelje koji odlučuju ostati kod kuće uz svoju djecu.

No, jedan od uvjeta kojeg roditelji moraju ispuniti da bi ostvarili status jest da dijete nije upisano u redovni program predškolskog odgoja i obrazovanja, ističe Jutarnji list, koji napominje kako je to dovelo do toga da je od 1. rujna 2016. do kraja 2018. više od 2500 djece ispisano je iz zagrebačkih vrtića.

Objašnjenje za propisivanje ovakvog uvjeta bilo je da je gradskoj upravi jednostavno preskupo sufinancirati djetetu vrtić i plaćati majci da ostane s djetetom doma. Stručnjaci su odmah upozorili da bi takav propis mogao dovesti do velikog broja ispisa djece iz vrtića, koji ima daleko važniju ulogu od običnog čuvanja. Međutim, nisu očekivali da će se raditi o tako velikom broju: iz vrtića je u proteklom razdoblju ispisivano troje djece dnevno, piše Jutarnji list.

“Ispise djece provodimo po upravnom postupku, a davanje razloga ispisa nije obavezno”,  odgovorili su Jutarnjem listu iako su im neslužbeno potvrdili da je motiv za masovniji ispis djece u većini slučajeva upravo status roditelja odgojitelja te da se u protekle tri godine broj djece koja pohađaju vrtiće smanjio upravo za 2500 djece.

Popularnu zagrebačku mjeru koristi više od 4.000 roditelja, uglavnom majki. No, Jutarnji upozorava da se kroz odredbu da djeca korisnika te mjere nemaju pravo na pohađanje vrtića postižu rezultati koji su kontradiktorni s javnom proklamacijom države o potrebi uključenja minimalno 33 posto djece jasličke dobi i 90 posto djece vrtićke dobi u programe ranog i predškolskog odgoja.

Iako status roditelja odgojitelja predstavlja odličnu populacijsku mjeru, koju bi osim Zagreba, zasigurno trebalo proširiti i na ostatak Hrvatske, ostaje pitanje zašto se i toj djeci ne dopusti pohađanje vrtića?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr