Zagreb: Započela trodnevna edukacija nastavnika s ciljem prevencije kockanja mladih

Foto: GettyImages

Pod nazivom “Tko zapravo pobjeđuje?“ u četvrtak je u Zagrebu počela trodnevna edukacija nastavnika s ciljem prevencije kockanja mladih, zaštite srednjoškolaca od razvoja ovisnosti o kockanju i štetnih psihosocijalnih posljedica tog oblika ovisnosti.

Tridesetak stručnih suradnika i nastavnika srednjih škola iz sedam županija o prevenciji kockanja mladih educirat će tim stručnjaka sa zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, u suradnji s Hrvatskom udrugom za igre na sreću, priopćili su organizatori.

Cilj je stjecanje kompetencija, znanja i vještine u provedbi programa prevencije kockanja učenika, a stručnjaci će pokušati odgovoriti i na pitanja –  zašto mladi kockaju i kakve to posljedice nosi u kasnijoj dobi?

Program “Tko zapravo pobjeđuje?” prvi je hrvatski sveobuhvatan i evaluiran program univerzalne prevencije kockanja mladih, razvijen u sklopu projekta “Kockanje mladih u Hrvatskoj“ koji se od 2010. godine provodi na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Uz voditelja projekta Nevena Ricijaša, polaznicima će predavati socijalne pedagoginje Sanja Radić Bursać i Ana Rakić.

“Kada govorimo o prevenciji kockanja mladih, iznimno je bitno razviti kritičko mišljenje kod maloljetnika i poticati ih da razvijaju ispravan odnos prema igrama na sreću. Ključno je da nastavnici, roditelji i druge odrasle osobe u svakodnevnom okruženju djece i mladih na vrijeme i pedagoški ispravno reagiraju na prve znakove rizičnog ponašanja, što je među najvažnijim ciljevima edukacije”, poručio je Ricijaš, stručnjak na području ovisnosti o kockanju i razvoju psihoedukativnih i psihosocijalnih intervencija.

Predstavnica Hrvatske udruge za igre nMatea Mateković ia sreću staknula je kako su u udruzi, kao priređivači igara na sreću, svjesni svoje odgovornosti, tako da provode i edukaciju zaposlenika o simptomatologiji ovisnosti o kockanju i klađenju te industriji igara na sreću.

“Želimo maksimalno utjecati na smanjenje pojavnosti maloljetničkog kockanja. Jedan od velikih pomaka učinjen je i zahvaljujući izmjenama Općeg poreznog zakona, kojim su zabranjene ilegalne strane online kladionice. S obzirom da takve platforme nisu podrazumijevale provjeru dobi, mladi su predstavljali posebno ranjivu skupinu. Navedena zabrana odličan je primjer sinergije i zajedničkog rada priređivača igara na sreću, struke i regulatornih tijela“, poručila je Mateković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina