Zagrebački branitelji Vukovara traže suspenziju i stegovni postupak protiv Jovića: ‘Negira činjenicu da Srbi jesu agresori na Hrvatsku’

jović
Foto: Fah

“Dejan Jović dovodi u vezu slavljenje pobjeda u Domovinskom ratu i smanjeni broj pripadnika srpske nacionalne manjine po popisu iz 2021. godine u Hrvatskoj. Jednako tako Dejan Jović negira činjenicu da Srbi jesu agresori na Hrvatsku što je nedopustivo, a osobito jer se radi o osobi koja je odgovorna za obrazovanje na hrvatskom fakultetu”, poručuju iz Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara ministru znanosti i obrazovanja u zahtjevu za suspenzijom i pokretanjem stegovnog postupka protiv Dejana Jovića, bivšeg savjetnika predsjednika Ive Josipovića i profesora na Fakultetu političkih znanosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Kandidat SDSS-a na EU-izborima Dejan Jović, složio se da je stvaranje Hrvatske bio ‘retardiran projekt’
> Dejan Jović čestita Plenkoviću i koristi za njegove oponente termin ‘radikalna desnica’
Zahtjev ministru znanosti i obrazovanja prenosimo u cijelosti:

“Poštovani ministre Fuchs,

članovi Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara zgroženi su medijskim istupom djelatnika Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejana Jovića u kojem je prekršio Deklaraciju o Domovinskom ratu i to u nekoliko segmenata te zahtijevamo trenutnu suspenziju i pokretanja stegovnog postupka protiv Dejana Jovića.

Zašto traže smjenu Jovića?

U članku objavljenom na poveznici ‘STVOREN JE MIT, SRBI SE OZNAČAVAJU KAO AGRESORI!’ Profesor Jović sa zagrebačkog fakulteta: ‘Jedan od razloga smanjenja broja je i slavljenje Domovinskog rata’ – Dnevno.hr na sramotan, mrzilački i iznad svega za nas hrvatske branitelje koji smo branili našu domovinu Hrvatsku od srpsko-četničkog agresora te preživjeli kalvarije srpskih koncentracijskih logora uvredljiv način, Dejan Jović dovodi u vezu slavljenje pobjeda u Domovinskom ratu i smanjeni broj pripadnika srpske nacionalne manjine po popisu iz 2021. godine u Hrvatskoj. Jednako tako Dejan Jović negira činjenicu da Srbi jesu agresori na Hrvatsku što je nedopustivo, a osobito jer se radi o osobi koja je odgovorna za obrazovanje na hrvatskom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U nastavku Deklaracija o Domovinskom ratu.

NN 102/2000 (17.10.2000.), Deklaracija o Domovinskom ratu
ZASTUPNIČKI DOM HRVATSKOGA DRŽAVNOG SABORA
Ističući da su pobjedom u Domovinskom ratu (1991.–1995.) hrvatski narod i građani potvrdili svoju odlučnost i spremnost za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne i nezavisne suverene i demokratske države,

smatrajući da su temeljne vrijednosti Domovinskog rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske,

polazeći od potrebe da Republika Hrvatska upravo na značaju i temeljnim vrijednostima Domovinskog rata osigura svoj miran i nesmetan sveukupni demokratski razvitak,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

potvrđujući da je na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj,

izražavajući volju Zastupničkog doma Hrvatskoga državnog sabora, sukladno Ustavu Republike Hrvatske, da nakon što je Republika Hrvatska postala samostalna i suverena država nije spremna stupati ni u kakve jugoslavenske ili balkanske državne saveze,

radi zaustavljanja radikalne politizacije Domovinskog rata i zabrinjavajućeg polariziranja hrvatskoga društva, što može imati dalekosežne posljedice, Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora donosi
DEKLARACIJU O DOMOVINSKOM RATU

1. Stvaranjem Republike Hrvatske, kao samostalne i suverene države u međunarodno priznatim granicama, ostvarene su stoljene težnje hrvatskoga naroda i građana Republike Hrvatske za svojom državom na temelju zajedništva hrvatskog naroda u Domovini i svijetu s plebiscitarno izraženom voljom u Ustavu iz 1990. godine da temeljne vrednote ustavno-pravnog poretka budu sloboda, pravda, vladavina prava, mirotvorstvo s nacionalnom ravnopravnošću i poštovanje prava čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica.

3. Uspješna obrana u Domovinskom ratu s konačnim oslobodilačkim vojnoredarstvenim operacijama »Bljesak« i »Oluja« te kasnijom mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, stvorila je sve pretpostavke za skladan razvitak Republike Hrvatske kao zemlje koja prihvaća demokratske standarde suvremenoga zapadnog svijeta i otvara brojne mogućnosti približavanja tom svijetu u političkom, sigurnosnom, gospodarskom i kulturnom smislu.

4. Temeljna vrijednost Domovinskog rata jest uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske, čime su stvorene pretpostavke za djelovanje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcioniranje državnih tijela kao najbolji način za daljnju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata.

5. U skladu s temeljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti, Republika Hrvatska će u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za njezino stvaranje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb.

6. Radi dostojanstva Domovinskog rata hrvatsko pravosuđe je dužno procesuirati sve moguće slučajeve pojedinačnih ratnih zločina, teških povreda humanitarnog prava i svih drugih zločina počinjenih u agresiji na Republiku Hrvatsku i u oružanoj pobuni te tijekom Domovinskog rata, strogo primjenjujući načela individualne odgovornosti i krivnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
7. Zastupnički dom Hrvatskoga državnog sabora poziva sve građane, državne i društvene institucije, sindikate, udruge i medije, a obvezuje sve dužnosnike i sva državna tijela Republike Hrvatske, da na navedenim načelima štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

Na taj način čuvamo moralni dignitet hrvatskoga naroda i svih građana Republike Hrvatske i tako štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih branitelja i građana Republike Hrvatske koji su sudjelovali u obrani Domovine.

Klasa: 021-16/00-04/06
Zagreb, 13. listopada 2000.

Zahtjevi

Stoga zahtijevamo trenutnu suspenziju i pokretanja stegovnog postupka protiv Dejana Jovića zbog gore navedenih razloga. Podsjećamo kako Deklaracija o Domovinskom ratu obvezuje svakog hrvatskog državljanina.

 

S poštovanjem,

Zorica Gregurić, predsjednica UZDBV”, poručuju iz Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara ministru znanosti i obrazovanja u zahtjevu koji potpisuje Zorica Gregurić.

Tko je Dejan Jović?

Dejan Jović je rođen 1968. godine u Samoboru, doktor je političkih znanosti i analitičar koji je bio savjetnik predsjedniku Ivi Josipoviću.

Magistrirao je političke znanosti 1994. godine u Ljubljani,a doktorirao je na Londonskoj školi ekonomije 1999. godine. Stipendije i potpore primao je od Britanske Akademije, Fondacije Carnegie, Umjetničkog i humanističkog vijeća te Otvorenog društva Georgea Sorosa.

Dejan Jović: ‘Domovinski rat je mit, a samo je 11,5% građana željelo državu Hrvatsku!’

Od 2004. do 2006. bio je posebni savjetnik ministra vanjskih poslova i europskih integracija, a od 2009. do 2014. godine bio je glavni analitičar Ive Josipovića.

Glavni je urednik časopisa Političkih misli koji je objavio rad o konzervativno-političkim pokretima u Hrvatskoj, a koji je sadržavao lažne informacije o udruzi “U ime obitelji” te je član Hrvatskog politološkog društva.

Konzultant je Ekonomsko-obavještajne jedinice (Economist Intelligence Unit). Njegovo znanje koristilo je nekoliko britanskih konzultantskih firmi, a povremeno i ministarstvo vanjskih poslova i Commonwealtha vlade Ujedinjenog Kraljevstva, navodi se u njegovoj biografiji.

Bivši predsjednik RH Ivo Josipović uručio mu je otkaz 2014. godine kada je u svom časopisu Politička misao objavio osobni komentar povodom škotskog referenduma o neovisnosti u kojem je zaključio kako je hrvatski referendum 1991. godine bio “vrlo ne liberalan” i da nije bio održan u slobodnim i poštenim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.