Dejan Jović: ‘Domovinski rat je mit, a samo je 11,5% građana željelo državu Hrvatsku!’

Foto: Fah

Dejan Jović,, bivši savjetnik bivšeg predsjednika Josipovića je na tribini “Razotkrivanje” u ZKM-u predstavio u razgovoru s Vukom Perišićem svoju novu  knjigu “Rat i mit: politika identiteta u suvremenoj Hrvatskoj”. U njoj tvrdi, ni manje ni više, da je u RH “na djelu permanentno mitotvorstvo kojim se pokušava oblikovati, a zatim i svima nametnuti i od kritike zaštititi naciotvoran i državotvoran mit o Domovinskom ratu”. Tu tezu ‘potkrepljuje’ do sada nikome u svijetu poznatim podatkom: za samostalnu hrvatsku državu bilo je svega 11,5% Hrvata!

Jović u knjizi (406 str.) smatra da su glavni elementi tog mita prezentirani u saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu od 13. listopada 2000., a u njoj su svi građani pozvani da štite temeljne vrijednosti i dostojanstvo Domovinskog rata, kao zalog naše civilizacijske budućnosti. Zalažući se za pluralni pristup tom pitanju, Jović smatra i kako je iz Deklaracije vidljivo da se država svojim “političkim uputstvom za interpretiranje nedavne prošlosti, izravno uključila u proces koji sprječava pluralizam, a time i slobodu”.

Upitao se jesmo li 1989. prešli iz jednog autoritarnog sustava u demokraciju ili “samo doživjeli pad iz liberaliziranog jednostranačkog sustava u autoritarni višestranački koji je na kraju”, kako je rekao, “manje-više završio kao jednostranački”.

Bivši Josipovićev savjetnik Dejan Jović navija za koaliciju HDZ-a i HNS-a

“Danas ako nešto pozitivno pisnemo o Jugoslaviji ili socijalizmu ili nešto negativno pisnemo o političkim svetinjama i narativima koji su se stvorili kao državna istina, optužiti će nas da rušimo državu ili da smo državni neprijatelji”, ustvrdio je Jović. Istaknuo je i kako to nije odlika slobodnog društva, jer slobodno društvo ne postoji ako nema alternativu. Jović drži kako se narativu što nam se događalo 1989. ili 1991. godine mora uspostaviti i suprotni narativ, inače nema slobode.

Bivši Josipovićev savjetnik Dejan Jović bi Lučića poslao u zatvor

“Ovo je knjiga o slobodi. U njoj vidim narativ koji je postao državni i u njemu ima dosta istine. To nije laž, jer nijedan mit nije samo laž jer da je samo to, brzo bi je prepoznali. Ali je vrlo selektivna i jednodimenzionalna i vidi samo jednu stranu i čak brutalno istiskuje sve sve što se ne uklapa u tu priču”, ocijenio je. Dodao je i da postoje postoje drugi strahovi i alternativne interpretacije koje moraju imati pravo građanstva.

Podsjetivši na svoju raniju tezu da “kako samo u mitovima svaki narod želi svoju državu, a u stvarnosti ne”, Jović je ponovno ustvrdio da je u Hrvatskoj u ožujku 1990. samo 11,5 posto ljudi željelo nezavisnost. Upitao se i što bi se dogodilo da nije bilo rata – bi li sve ostalo na željama “jedne manjine u Hrvatskoj” ili bi se išlo na jednostrano proglašenje neovisnosti kao u Kataloniji. Naveo je i da je Hrvatska u bivšem sustavu bila ustavobraniteljska i protivila se bilo kakvoj promjeni Ustava SFRJ, paradoksalnim ocijenivši da se, kako je rekao, “hrvatski separatisti pozivaju na taj Ustav, koji je imao staljinističke elemente jer je se pozivao na pravo naroda na samoopredjeljenje do odcjepljenja”.

Uvodeći u knjizi pojam etnototalitarizma koji polazi od, kako kaže, opasnog i zastarjelog razumijevanja suvereniteta kao apsolutne a ne samo kao najviše moći države u odnosu na druge aktere, Jović je rekao kako on na “državu gleda kao na dom koji je sebi sagradila dominantna etnička grupa kako bi se zaštitila pred vanjskim i unutarnjim neprijateljima”. Pri tome će Hrvatska, izjavio je Jović, “s pozicije etnototalitarista, postati postati suverena zemlja tek onda kada u njoj ne bude drugih – manjina i onih koji nisu Hrvati”. “Sve dok se ne postigne taj cilj, dok Hrvatska ne bude u potpunosti i samo hrvatska (pod čime podrazumijeva etničko-političku a ne pravno-državljansku verziju identiteta), hrvatski etnonacionalisti će smatrati da rat iz devedesetih godina nije završen, jer cilj još nije postignut”, izjavio je Jović na tribini u ZKM-u.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina