Zakon o subvencioniranju stambenih kredita – jednake mogućnosti i za obitelji i za ‘životne partnere’?

Foto: Thinkstock, fah, montaža narod.hr

Od ponedjeljka, 4. rujna, počelo je predavanje zahtjeva bankama za subvencioniranje stambenih kredita, prema novom Zakonu, koji bi trebao predstavljati jednu od demografskih mjera Vlade RH.

“Ovim se Zakonom u svrhu poticanja demografske obnove društva, urbane regeneracije naselja te smanjenja iseljavanja mladih obitelji i pomoći građanima uređuje subvencioniranje stambenih kredita (u daljnjem tekstu: subvencioniranje kredita) koje građani uzimaju od kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće odnosno gradnju kuće radi rješavanja svojeg stambenog pitanja.” (čl. 1. Zakona o subvencioniranju stambenog kredita)

No, tekst Zakona, uz mlade obitelji, kao korisnike mjere predviđa i “životne partnere i neformalne životne partnere”.

“Subvencioniranje kredita koji građanin uzima od kreditne institucije za kupnju stana ili kuće odnosno za gradnju kuće radi rješavanja svojeg stambenog pitanja se pod uvjetima i na način propisan ovim Zakonom odobrava građaninu s prebivalištem na području Republike Hrvatske koji ispunjava uvjete za dobivanje stambenog kredita koje utvrđuje kreditna institucija, koji u trenutku podnošenja zahtjeva kreditnoj instituciji nije stariji od 45 godina te koji, odnosno čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja” (čl. 7. Zakona o subvencioniranju stambenog kredita).

(VIDEO) Evo kako je Zakon o životnom partnerstvu zapravo ozakonio diskriminaciju svih građana!

Na temelju toga, uz još mnoge nedorečenosti i nejasnoće vezane uz ovaj Zakon, s pravom se postavlja pitanje koliko je uopće riječ o demografskoj pronatalitetnoj mjeri, kao što je to prezentirano u izjavama najviših državnih dužnosnika.

Neke od tih izjava prenosimo u nastavku:

Ministrica Murganić (na prvom sastanku Vijeća za demografsku revitalizaciju – 10. 5. 2017.):

„Za sljedeću sjednicu Vlade pripremljen je Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama koje su, uz poreznu reformu i subvencioniranje stambenih kredita, jedna od značajnijih mjera s demografskim i pronatalitetnim karakterom“, naglasila je.

Premijer Plenković (za RTL – 14. 8. 2017.) :

“Stambeno kreditiranje jedna je od mjera kao potpora mladim obiteljima i dio je naše demografske politike revitalizacije zemlje, pripremljena je još dok je ministar Kuščević bio na čelu ministarstva, potpredsjednik Štromar je nastavio. Danas očekujemo vidjeti koje će se sve banke uključiti, Vlada će učiniti sve da taj financijski paket ovako kako je zamišljen bude povoljan za mlade obitelji i da se nastavlja subvencioniranje na ovaj način. Što će biti s drugim mjerama i kada ćemo ih donijeti, to će biti tijekom idućih godina, ali u svakom slučaju demografska revitalizacija je prioritet rada naše Vlade”, rekao je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.hr/vlada.hr