Zakonom o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije ništetnim i bez pravnog učinka postaju svi pravni akti bivše JNA, njezinih pravosudnih tijela, pravosudnih tijela bivše SFRJ i pravosudnih tijela Republike Srbije koji se odnose na Domovinski rat u Republici Hrvatskoj, kojima su osumnjičeni, optuženi i/ili osuđeni državljani Republike Hrvatske za kaznena djela: genocida, agresivnog rata, zločina protiv čovječnosti, ratnog zločina protiv civilnog pučanstva, ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika, ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, protupravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja, itd.

Zakon je stupio na snagu 21. listopada 2011. godine.

Tim zakonom je odlučeno da samo pravosudna državna tijela RH mogu pred hrvatskim pravosudnim tijelima procesuirati državljane za kaznena djela vezano za Domovinski rat.

Zakonom o ništetnosti štite se hrvatski branitelji od izručenja, procesuiranja i zatvaranja u Srbiji, a predsjednik Ivo Josipović proziva taj zakon te ga naziva protuustavnim.

“Zakon o ništetnosti protuustavan je i štetan. Brojni su primjeri kako taj zakon šteti suradnji državnog odvjetništva i naših policija u ostvarenju pravde. Taj zakon jedan broj naših građana i građanki drži u neizvjesnosti jer nikada ne znaju što će im se dogoditi kada prijeđu granicu. Ako su krivci, treba ih naći pravda. Mnogo zločina ostalo je nekažnjeno i pred međunarodnim i pred nacionalnim sudom i zato sve suce pozivam da kazne sve zločine koji su počinjeni, bez obzira na to tko ih je počinio i koje je nacionalnosti bio”, kazao je Ivo Josipović 2013. godine na okruglom stolu Documente o izvješću o praćenju suđenja za ratne zločine.

Branitelji i danas zamjeraju Josipoviću što je još 2012. godine napao Zakon o ništetnosti te upozoravaju suborce da ne prelaze bosansku i srpsku granicu. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara upozoravaju kako “metodom univerzalne jurisdikcije mogu vas uhititi i optužiti za što hoće”.

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah