Zašto je Bandić bio ponosan na optužnicu da je dao besplatno štandove UIO, a sad traži i više novca nego što smije?

Zagreb, 08.07.2017. - U parku Zrinjevac, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić obišao je manifestaciju More knjiga. Na fotografiji Milan Bandić. Foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

“Što se tiče štandova, ja sam ponosan na tu optužnicu, prema tome to pada u vodu, a što se tiče drugih spekulacija, dabogda se to njima dogodilo što se meni dogodilo”, rekao je Milan Bandić prije točno godinu dana u intervjuu, kad su se novinari interesirali za optužnicu USKOK-a po kojoj je bio, među ostalim, optužen da je “oštetio grad Zagreb za 305.000 kuna” jer je besplatno inicijativi UIO ustupio prostor za štandove i same štandove na kojima se prikupljalo potpise za referendum o promjeni izbornog sustava 2014. godine.

> (FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje o opstrukciji: Opara u Splitu odobrio 10 mjesta, Bandić u Zagrebu traži 100 kn dnevno po mjestu izjašnjavanja

Danas je situacija drukčija: Bandić je i dalje gradonačelnik, ali grad sada samo za mjesta, lokacije na kojima bi GI “Narod odlučuje” postavila stolove za prikupljanje potpisa, njih 317 koliko ih je zatraženo kako bi se u razdoblju od 2 tjedna mogao što veći broj zagrepčana izjasniti želi li referendum o promjeni izbornog sustava – traži pozamašnih pola milijuna kuna.
Dakle, grad Zagreb procijenio je da je izjašnjavanje građana grada Zagreba o potrebi raspisivanja referenduma o promjeni izbornog sustava kao komercijalnu djelatnost ili kao promotivnu djelatnost političke stranke te želi naplatiti za svako mjesto u gradu gdje će se skupljati potpisi 100 HRK po danu. Za samo jedno mjesto, recimo Trg bana Jelačića – za 2 tjedna izjašnjavanja birača to iznosi 1500 HRK.

Na taj način ne sadmo da se ograničava pravo građana na izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma – nego je proizvoljna procjena – potpuno netočna. Naime, jasno je da prikupljanje potpisa za referendum nije komercijalna djelatnost. A po ovom ključu grada Zagreba – svako izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma je – političko djelovanje, jer je svako do sada u Hrvatskoj bilo reakcija na nešto što Vlada i Sabor jesu ili nisu radili. Da dodamo još jednu činjenicu – naplaćivanje korištenja javnog prostora za promociju političkih stranaka ima i određenog rezona – jer svaka parlamentarna stranaka za svakog svog zastupnika dobiva mjesečno iz proračnu 35 000 HRK.

Opstrukcija u Zagrebu i drugdje

Slična opstrukcija će biti i u nekim drugim hrvatskim gradovima gdje se mjesta izjašnjavanja, na koja se postavljaju štandovi – naplaćuju. Nije neko čudo da HDZ-ovi gradonačelnici opstruiraju inicijativu kojom bi se ukinuo duopol njihove stranke i SDP-a, osobito nakon što je predsjednik HDZ-a preko svojih ministara i izravno u više navrata napao GI “Narod odlučuje“. No, valja primijetiti da je Bandić promijenio ponašanje za 180 stupnjeva u odnosu na stanje od prije 4 godine. Zašto?

Očito, na gradonačelnika se i preko pravosuđa i USKOK-a na taj način, besmislenim optužnicama, vršio pritisak da ubuduće “sankcioniraju” sve koji se drznu tražiti više demokracije. Nemoguće je ne primijetiti da je ta optužnica protiv Bandića, kojom ga se tereti za pomaganje udruzi ‘U ime obitelji’, politički, a ne pravno, motivirana. Isto tako je nemoguće ne primijetiti da su brojni gradonačelnici 2014. otvoreno kršili zakon opstruirajući referendum, no nisu snosili sankcije.

Optužnica kaže kako je Bandić prihvatio zamolbu građanske inicijative „U ime obitelji” za pomoć u vezi prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, no kako pokroviteljstvom nije bila obuhvaćena i financijska potpora. Potom je prvookrivljeni Bandić, protivno navedenom Zaključku, od pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, zatražio da za potrebe građanske inicijative ‘U ime obitelji’ na račun Grada Zagreba organizira tiskanje letaka i plakata za područje cijele Republike Hrvatske, njihovu isporuku te snimanje i emitiranje radijskih spotova, kaže optužnica.

Nakaradnost je u tome što se zna što znači financijska potpora – znači nekom dati novac. Dati nekom nešto besplatno na korištenje nije financijska potpora! To je potpora u naturi! I posve u skladu s izglasanim pokroviteljstvom!

Preporuke Venecijanske komisije

Pored toliko kriminala u državi koji je prolazio i prolazi nekažnjeno, USKOK nije imao pametnijeg posla nego okomiti se na jednu za građane i demokraciju pozitivnu stvar, i pozitivan stav Bandića prema referendumu! Očito zašto: da bi se ubuduće spriječilo da ikom padne na pamet raspisati referendum! Nije vam ovo Švicarska!

Bandić je prije 4 godine bio jedini viđeniji političar u Hrvatskoj koji je podupro inicijativu koja je trebala uvesti pošteniji izborni sustav, i zato je zaradio optužnicu uz prijetnju zatvorske kazne!¨

Pri tom je nakaradno optuživati Bandića da je oštetio grad za 300 tisuća kuna jer “pomoć u vezi prikupljanja potpisa”, što je izglasano na skupštini, podrazumijeva određene radnje koje u svakom slučaju nekog nešto koštaju. Ne može se nekom pružiti pomoć bez da to povuče za sobom određene radnje određenih ljudi, a svačije vrijeme, naravno, košta. Tvrditi da se tu radi o “financijskoj potpori” i da je to nezakonito je više nego nategnuto.

S druge strane nitko od ostalih gradonačelnika nije optužen za kršenje zakona jer nisu udruzi UIO osigurali mjesta za štandove, što su po zakonu bili dužni. Opstruiranje referenduma je zapravo ograničavanje slobodne volje građana i njihovog prava zajamčenog Ustavom. Tu se radi o radi se o postupku vlasti koji nije u skladu s Kodeksom dobre prakse za referendume koje je Venecijanska komisija (skraćeni naziv za Europsku komisiju za demokraciju putem prava) prihvatila u ožujku 2007. Za slučajeve kršenja obveze neutralnosti i slobode birača da formiraju mišljenje moraju biti predviđene sankcije, preporuka je Venecijanske komisije.

Nema sankcija za one koji krše propise i zakon

A među one koje je trebalo sankcionirati je spadao recimo Baladsar koji je u drugom po veličini gradu u Hrvatskoj, recimo, Udruzi dao na raspolaganje samo četiri mjesta za štandove. Potom, Obersnel u Rijeci, koji je ne samo (protuzakonito) naplaćivao štandove organizatorima referenduma, nego je i kaznio “U ime obitelji” s 24 tisuće kuna, jer su postavili štandove na nogostupe pred nekim crkvama na području grada Rijeke, koji su u crkvenom vlasništvu, ne u gradskom! Naime, sva mjesta izjašnjavanja bila prijavljena nadležnim komunalnim uredima, dok su se na crkvenom zemljištu potpisi prikupljali s dopuštenjem HBK. Obresnel je međutim sebe proglasio nadležnim i za uredovanje na crkvenom imanju!

Grad Zagreb godišnje na pokroviteljstvo i potpore raznim udrugama potroši više od sedam milijuna kuna. No očito je da je novac gradovima u Hrvatskoj dopušteno trošiti samo na neke inicijative i neke udruge. Potpora onima koji žele više demokracije je – ilegalna, i zato promjena stava Grada Zagreba o referendumu ne treba nikog iznenaditi.

Svi oni koji žele donirati novac za plaćanje nametnutih pristojbi mogu izvršiti uplatu na udrugu Narod odlučuje:

Naziv primatelja: Narod odlučuje
Bro računa primatelja: HR9223600001102689767
Adresa primatelja: Zagreb

Podsjetimo, građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27.5. na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.