Zašto DORH nije istražio sve afere u poljoprivredi iz mandata Zorana Milanovića i njegovog ministra Tihomira Jakovine?

Foto: fah

Krajem svibnja 2019. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić još je jednom intervenirao u kriterije za dobivanje šumskog zemljišta u zakup, vrući krumpir kojim se bavio protekle dvije i pol godine, zbog kojeg je mnogima koji su se okoristili stao i na uhodani korupcijski put.

Još lani je, naime, Tolušić izmijenio uredbu o zakupu državnog šumskog zemljišta i dokinuo praksu koju je uveo bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji od 2014. nije više tražio od zakupaca da imaju programa korištenja šumskog zemljišta i imaju stoku. To je rezultiralo pojavom novoosnovanih tvrtki koje su bez ijednog grla stoke dobivale u zakup šumsko zemljište, te koristile i poticaje. Lani je korigirana Jakovinina Uredba, a 30. svibnja uz odobrenje Vlade i dodatno je uređena.

“Više se neće moći dogoditi da netko bez jednog grla stoke dobije u zakup šumsko zemljište, niti će biti moguće da se u zakup dobiju zemljišta koja uopće nisu namijenjena za pašarenje, a koja su služila za izvlačenje poticaja“, poručio je Tolušić.

Ovaj rep, samo je jedan u nizu koji je iza sebe ostavio bivši ministar Zorana Milanovića. Zoran Milanović objavio je u ponedjeljak kandidaturu za predsjednika te je isti dan dobio podršku SDP-a.

Repovi SDP-ove vlasti, upravo sa Zoranom Milanovićem na čelu, godinama kasnije, još uvijek dolaze na naplatu. U nastavku donosimo pregled dijela afera koje su ostale iza Milanovićevog ministra poljoprivrede. Kada će DORH i njih istražiti?

> Konačno: Državno odvjetništvo Vukovar traži od Čobankovića nadoknadu štete državi – kad će doći na red Linić, Ferenčak, Jakovina?

> SDP-ov ministar poljoprivrede dao je 2 mlrd. kuna Todoriću – kada će odgovarati za sve svoje afere?

> Petir Jakovini: Vi ste devastirali hrvatsko selo, ovo je čista zloupotreba vlasti i položaja

> Šokantni podatci: Evo kako se vara na poticajima za pašnjake koji ne postoje

> Nova afera SDP-ovca Jakovine: Novac iz Programa ruralnog razvoja dobili pogrebno poduzeće i državni zatvor?

> SDP-ov Tihomir Jakovina obećao milijunske bonuse direktorima Hrvatskih šuma

> Zašto DORH nije SDP-ovog Jakovinu istražio zbog pogodovanja jednoj hrvatskoj šećerani?

> Još jedan u nizu ‘propusta’ Tihomira Jakovine: Agencija za plaćanja u poljoprivredi daje poticaje za tuđe zemljišta

Visoki trgovački sud proglasio nezakonitom odluku bivšeg ministra Tihomira Jakovine

Krajem 2018. hrvatske su financije došle u problem zbog zaboravljenog slučaja iz 2012. i nezakonite odluke bivšeg SDP-ovog ministra Jakovine.

Presuda u sudskom sporu između Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) stvorila je udar za državne financije. Visoki sud presudio je da je Agencija Komori dužna platiti oko 3,5 milijuna kuna zbog obustave plaćanja komorskog doprinosa u 2012. godini, no kada se tome pribroje i zatezne kamate te parnični troškovi, iznos koji će ona, odnosno državni proračun, na kraju morati platiti doseže gotovo 6,4 milijuna kuna.

“Sada se vidi kakvo je bilo postupanje prijašnjih garnitura, nije se poštovao zakon. Zbog toga nam se i događa kašnjenje u korištenju fondova EU, a štetu trpe poljoprivrednici”, poručio je tada Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede.

Dvije milijarde kuna potrebnih OPG-ovima otišle Todoriću?

Mostov zastupnik Miro Bulj početkom travnja 2017. tijekom izbijanja afere s Agrokorom upozorio je da su za SDP-ova ministra poljoprivrede Jakovine dvije milijarde kuna potrebnih OPG-ovima otišle Todoriću.

“Hrvatska je štitila sve tajkune – od onih koji su u Splitu prodavali manistru do onih koji su imali dvore kao što je Todorić, očito je planski vođen kako bi netko drugi to preuzeo. Pitaju me blagajnice Konzuma što će biti, Marasa to nije briga jer je SDP-ov ministar poljoprivrede dao dvije milijarde kuna Todoriću, a ne malim OPG-ovima. Loše ste vodili ovu državu”, poručio je Miro Bulj SDP-ovom Goranu Marasu, ministru poduzetništva i obrta u Vladi Zorana Milanovića.

Zašto Zoran Milanović nije reagirao na uništavanje hrvatske poljoprivrede?

Unatoč brojnim medijskim napisima, i prozivkama u Hrvatskom saboru, Tihomir Jakovina, bivši SDP-ov ministar poljoprivrede u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, koji je iza sebe ostavio brojne afere, svoj je mandat odradio do kraja, a do danas nije pokrenut niti jedan postupak kojim bi se utvrdila kaznena ili neka druga odgovornost.

Jedino je nakon otkrivene afere u Hrvatskim šumama i ugovorima koji su čelništvu ove tvrtke jamčili visoke bonuse, Jakovina odustao od kandidature za izbore za Hrvatski Sabor u rujnu 2016. tvrdeći da u svome radu nije činio ništa protivno zakonima, niti se protiv njega zbog njegovih postupanja vode ikakvi postupci. “Međutim, u ovom trenutku izložen sam napadima koji se koriste da se dovede u pitanje ne samo moj integritet, već i vjerodostojnost politike stranke koje sam član, SDP-a”, ustvrdio je lani Jakovina.

Iako SDP nije na vlasti već više godina dana, korupcijski repovi bivšeg ministra poljoprivrede izranjaju na površinu i danas.

Tako je u ožujku 2017. objavljen popis tvrtki koje su dobile novac iz drugog natječaja za mjeru Programa ruralnog razvoja dok je Ministarstvo poljoprivrede vodio bivši SDP-ov ministar Tihomir Jakovina.

Natječaj se odnosio na sektor svinjogojstva i peradarstva, no novac je među ostalima dobilo pogrebno poduzeće, servis za prodaju vatrogasnih aparata te obrt za izradu i prodaju ogrjevnog drveta.

Osam tvrtki dobilo 83,7 mil. kuna iz mjere ‘svinjogojstvo i peradarstvo’. Među njima su i veterinarske stanice, pogrebna poduzeća te državni zatvori.

Prva mjesta ljestvice ovih tvrtki koju je Agencija za plaćanja u poljoprivredi objavila zauzimaju anonimne tvrtke koje je nemoguće pronaći i u sudskom registru, naveo je tada Večernji list.

U aferi zbog koje je Jakovina odustao od kandidature u rujnu 2016., predsjednik Uprave Hrvatskih šuma, Ivan Pavelić, i još dvoje članova Uprave – Marija Vekić i Ivan Ištok, zatražili su isplatu milijunskog bonusa na koji “imaju pravo” prema tajnom ugovoru kojeg su sklopili u razdoblju 2014.-2105. tj. s bivšim SDP-ov ministrom Tihomirom Jakovinom.

Taj isti Jakovina bio je dakle doveden u vezu sa slučajem kada je Europska komisija pokrenula istragu zbog sumnji da je dodjeljivao novce iz europskih fondova njemu bliskim trgovačkim društvima, ali i u slučaju šećerane u kojoj je, suprotno odluci Upravnog suda, stavljao u povlašten položaj jednu od tri šećerane.

Jedna od afera je i ona o Agenciji za plaćanja u poljoprivredi koja daje poticaje za tuđe zemljište.

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Grabovnici i Mikloušu nedaleko od Čazme imaju livadu, voćnjake, sjenokoše. Svima je zemljište u vlasništvu, kako se kaže, 1/1. I treba reći – nisu korisnici državnih potpora. Njih četvero neugodno se iznenadilo kad su slučajno doznali da im je zemljište, bez njihova znanja, upisano u ARKOD, odnosno sustav kojim Agencija za plaćanja nadzire isplatu poljoprivrednih potpora.

Marijana Petir upozoravala na razaranje hrvatskog sela

Za vrijeme mandata SDP-ovog ministra Tihomira Jakovine umjetno su se stvarali uvjeti za dobivanje europskih sredstava.

Još 2014. godine Marijana Petir opetovano je upozoravala na razaranje hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede.

“Nekoliko puta upozorila sam predsjednika Vlade, gospodina Zorana Milanovića, da ministar Jakovina uništava selo i seljake i da treba biti smijenjen. Ove poplave pokazale su da Jakovina narušava nacionalnu sigurnost, sve što se dogodilo poprimilo je prevelike razmjere zbog toga što nije reagirao na vrijeme kao glavna osoba”, istaknula je tada za Večernji list Petir.

Niz prekršaja, zloporaba vlasti i položaja

Kada je Ministarstvo poljoprivrede u mandatu SDP-ovca Tihomira Jakovine izradilo pravilnik i pripremilo natječaj, Marijana Petir je primijetila da se stvaraju neki umjetni uvjeti koji će pogodovati određenim tvrtkama. Program ruralnog razvoja namijenjen je prije svega obiteljskim gospodarstvima, stoga smo apelirali na ministra Jakovinu da promjeni pravilnik koji omogućuje kasnije malverzacije te da poništi natječaj. Ministar se na to oglušio, rekla je.

Nalaz Europske komisije potvrđuje ono što smo i mi govorili. Učinjen je niz prekršaja, ovo je čista zloupotreba vlasti i položaja, smatra Petir i dodaje kako se obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima onemogućilo da dobiju novac koji njima život znači. Ako je više osoba bilo upleteno u ovo, riječ je o zločinačkom pothvatu, upozorila je europalamentarka u HRT-ovoj emisiji.

Svakom novom aferom Milanovićem ministar bivao je sve bahatiji

Tihomir Jakovina bio je jedan od najkontroverznijih ministara u Vladi u Zorana Milanovića, uz bivšu ministricu kulture, Andreu Zlatar Violić.

SDP-ovog ministra poljoprivrede ‘proslavile’ su brojne i uglavnom u više navrata medijski elaborirane afere, međutim, ništa se nije dogodilo iako su u nekoliko navrata oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru, kao i brojni nezavisni stručnjaci te njegovi bivši suradnici, tražili njegovu smjenu. Svakom novom aferom ministar je bivao sve bahatiji, doimao se nedodirljivim i to isključivo zato što je imao savršeno zaleđe u stranci kao mlađi kadar SDP-a. Ni za trenutak, unatoč aferama, mu ostavka nije pala na pamet, niti je SDP-ov premijer Zoran Milanović mislio smijeniti svog stranačkog kolegu i ministra kome očito beskrajno vjeruje.

Čistke kadrova

Vlada Zorana Milanovića smijenila je gotovo sve čelne kadrove u Hrvatskoj poljoprivredno-savjetodavnoj službi. Oni su tijekom prethodne vlasti, koja tada nije bila u koaliciji s SDP-om, gotovo u pravilu dolazili iz redova HSS-a.

Tijekom pregovora o pristupanju Europskoj uniji upravo je ministarstvo poljoprivrede prednjačilo po uspješnosti obavljenog posla, radila je na tome ekipa koja je dobro baratala europskim zakonima, kvotama…

Čim je Kukuriku Vlada sa SDP-ovcem Zoranom Milanovićem na čelu došla na vlast krenula je u čistku tih kadrova. U ministarstva su dolazili podobni partijski kadrovi koje se nije previše pitalo što znaju i koliko su sposobni.

Iako je čistka provedena, ni ti novi kadrovi nisu mogli baš najbolje surađivati s Jakovinom, pa je već u drugoj godini njegova mandata došlo do ostavki nekoliko njegovih pomoćnika. Time su se usporili poslovi u Ministarstvu poljoprivrede.

Za trajanja mandata Tihomir Jakovina mijenjao je i svoje najbliže suradnike pravdajući smjene političkim ispraznicama “neki od njih su otišli iz osobnih razloga, dok neki nisu uspijevali pratiti ritam reformi koje Ministarstvo poljoprivrede provodi”.

Prema hrvatskim seljacima bivši SDP-ov ministar Jakovina pokazao je iznimnu ravnodušnost i neosjetljivost poručujući im da se oni moraju promijeniti.

Mediji su redovito pisali i upozoravali da ministar pati od nedostatka vizije i strategije ruralnog razvoja, što je potvrdila i EU kad je javila da smo među tri zemlje “koje ozbiljno kasne u izradi programa ruralnog razvoja”.

Za Zorana Milanovića Jakovina je bio prihvatljiv ministar i nije nalazio ništa sporno u aferama svojeg stranačkog kolege.

Afera ‘Apoteka’

Jedna od najvećih afera ministra Jakovine svakako je ona koja se medijski kolokvijalno naziva “afera apoteka”, koja je zapravo pokazala da je ministar bio u sukobu interesa. Naime u prosincu 2012. godine mediji su otkrili da je ministar Tihomir Jakovina, iako je u to vrijeme već godinu dana bio ministar i obnašao tu odgovornu dužnost, kao vlasnik te direktor tvrtke TJ-PROM, što državi, što nekolicini drugih vjerovnika, ukupno dugovao više od 150 000 kuna, to mu je okvalificirano kao sukob interesa koji je zapravo trajao od 2001. godine i njegovog izbora za načelnika općine Bukovlje.

Vlada je zapravo tu aferu dobrim dijelom prešutjela kao i upozorenja koja su stizala iz oporbe ali i od neovisnih političkih analitičara koji su ovakvo ponašanje ministra okarakterizirali politički štetnim. Nakon što se čitav skandal razotkrio ministar je jednostavno prodao svoju tvrtku za 400 000 kuna te u tome nije vidio ništa sporno, naprotiv. Ne samo da nije priznao pogrješku već se pokušao opravdati da se na prodaju odlučio zato što ne želi da mu se spočitava formalno vlasništvo nad tvrtkom koju je ipak prodao više nego formalno, za stvarne novce.

“Šećerna afera”

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je proizvodnu EU kvotu, koju su tri hrvatske šećerane od 2007. do 2011. ravnopravno dijelile po 33%, 2012. godine, o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer tržišne godine 2013./2014., preraspodijelio na način da je virovitičkom Viru dodijelio 9643 tone manju godišnju kvotu. Naime, ministrova raspodjela dobivene proizvodne kvote EU od 192.877 tona je bila na 65% u korist Vira i Sladorane te 35% u korist osječke šećerane.
Zbog svega Sladorana d.d. je podnijela kaznenu prijavu USKOK-u posebno ističući Jakovinu kao osobu koja ih je oštetila za najmanje 100 milijuna kuna, a šećeranu Viro za još 15 milijuna kuna.

Odradio mandat do kraja na štetu hrvatske poljoprivrede

SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u više je navrata zaslužio smjenu, ali je odradio mandat do kraja i predao Ministarstvo poljoprivrede svome nasljedniku, a svoj mandat ocijenio je ocjenom 3+.

Ministarstvo Tihomira Jakovine godinama nije vodilo brigu o proizvodnji i stanju na terenu, stoga su rezultati poražavajući. Izgubili smo ljude i novac, a sad smo dobili i pljusku od Europske komisije, upozorila je svojedobno u Otvorenome Ružica Vukovac, Mostova saborska zastupnica osvrnuvši se na rad bivšeg SDP-ovog ministra.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.