Zastupnik Čeha i Slovaka Vladimir Bilek: ‘Imat ćemo potpredsjednika Vlade iz redova manjina’

Vlada
Zagreb, 06.10.2016. - Pregovori HDZ-a s predstavnicima nacionalnih manjina u središnjici HDZ-a na Trgu žrtava fašizma. Na fotografiji Robert Jankovics, Vladimir Bilek dolaze na pregovore. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Andrej Plenković sastao se s osam predstavnika manjina na pregovorima za sastavljanje Vlade, a aktualni ministar branitelja Tomo Medved kazao je kako su nacionalne manjine predložile jednu osobu za poziciju potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i manjine.

“Nacionalne manjine predložile su jednu osobu za poziciju potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava. O imenima nismo govorili, nego o programu Vlade i našim budućim odnosima. Nastavljamo razgovore, sastanak je prošao u afirmativnom ozračju, usmjeren tome da buduću suradnju Vlade i manjina treba usmjeriti prema dobrobiti života u Hrvatskoj”, kazao je Medved, prenosi N1.

Zastupnik Čeha i Slovaka demantira Kajtazija

Vladimir Bilek koji je izabran u novi saziv Sabora kao zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu dodao je:

“Usuglasili smo zajedničko djelovanje u programskom dijelu. Imali smo već situaciju da je potpredsjednik Vlade bio iz redova nacionalnih manjina, tako će se nastaviti i sad. Nismo pričali o imenima. S partnerima moramo usuglasiti imena. Ni mene osobno to ne zanima, a ni g. Pupovac neće biti potpredsjednik Vlade. Pitali su ga, ali je izrazio želju da ostane djelovati kroz Sabor.”

Dodao je da nije bilo riječi o temama kao što je pozdrav “Za dom spremni”, a odgovarajući na pitanje o uvjetima suradnje, Bilek je rekao:

“Nismo uvjetovali taj dio, nametnulo se samo po sebi da se neka pitanja trebaju riješiti. Krivo je prenesena izjava g. Kajtazija koji je tražio koordinatore po ministarstvima za provedbu operativnih programa, a ne da klub zastupnika manjina traži tri ministarstava.”

Podsjetimo, ranije danas, predstavnik romske nacionalne manjine i u prošlom i u novom sazivu Sabora Veljko Kajtazi po dolasku u Banske dvore na sastanak rekao je da će tražiti barem tri pozicije u Vladi.

>Zastupnik Roma Kajtazi: ‘Klub manjina traži barem tri pozicije u Vladi, evo na koje pozicije pretendiramo‘

“Imat ću u uvidu da sam dobio 80% glasova što dokazuje da imam veliku podršku. Vidim se kao mogućeg kandidata za ulazak u Vladu”, rekao je Kajtazi i dodao:

“Pojedine stranke su tražile više i dobivale. Ovo je najmanje što može tražiti klub nacionalnih manjina, barem tri pozicije u Vladi.”

Kazao je da će još vidjeti koje bi ministarstvo mogli dobiti, a pretendiraju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo uprave.

Kajtazi je naglasio da su sva tri ministarstva vrlo važna pripadnicima romske zajednice za razvoj društva, no o svemu će se još razgovarati, dodao je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1