Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora: ‘Jedan od najbrutalnijih događaja u Hrvatskoj’

Split, 23.02.2021 - Izricanje presude Filipu Zavladalu. foto HINA/ Mario STRMOTIC/ ms

Na Županijskom sudu u Splitu u utorak u 13 sati objavljena je presuda Filipu Zavadlavu optuženom zbog trostrukog ubojstva 11. siječnja 2020. godine.

Sutkinja Višnja Strinić pročitala je presudu prema kojoj je Zavadlav proglašen krivim za trostruko ubojstvo te je dobio jedinstvenu kaznu zatvoru od 40 godina. Za svako ubojstvo Zavadlav je dobio po 15 godina zatvora te dvije godine za dovođenje u opasnost života, tijela i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

> Rezultati psihijatrijskog vještačenja: Filip Zavadlav bio je bitno smanjeno ubrojiv prilikom trostrukog ubojstva

> Odvjetnik Filipa Zavadlava Branko Šerić verbalno napadnut u Splitu

U obrazloženju presude navodi kako je utvrđeno da je Zavadlav počinio tri kaznena djela ubojstva i jedno kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja te kazneno djelo općeopasne radnje.

“Bio je svjestan svojih radnji i postupaka i htio je načiniti štetne posljedice”, rekla je Strinić.

“Ovaj događaj je jedan od najbrutalnijih događaja, ne samo u Dalmaciji nego i u Hrvatskoj. Držimo da će se ovom sankcijom utjecati na sve ljude da ne čine kaznena djela, kroz jačanje svijesti o odgovornosti”, istaknula je Strinić prenosi dnevnik.hr.

Također, sud nije prihvatio kvalifikaciju tužiteljstva da je riječ o ubojstvima iz bezobzirne osvete budući da nije dokazano da su ubijeni bili pripadnici narkomanskog miljea koji su maltretirali Zavadlava i njegovog brata. Zbog toga je sud okvalificirao ovaj zločin kao tzv. “obično ubojstvo”.

Kao otegotne okolnosti sud je naveo brutalnost u uporabi oružja, odlučnost i hladnokrvnost, a olakotna okolnost je Zavadlavova smanjena ubrojivost u trenutku počinjenja kaznenog djela kao i okolnosti u kojima je živio. Zavadlav će ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude, a sutkinja je naglasila kako je protiv ove presude mogće istaknuti žalbu višem sudu, piše Večernji list.

Po izlasku iz sudnice novinarima se obratio i branitelj Filipa Zavadlava Branko Šerić kazavši kako je riječ o visokoj kazni te je najavio žalbu.

“Prema mom iskustvu žalbeni proces trajat će do dvije godine. Vidjet ćemo u kojem ćemo smjeru ići, ali ovom presudom nisam zadovoljan tim više što je dokazano da nije bila riječ o bezobzirnoj osveti već o ‘običnom ubojstvu’. To je u pravnom smislu jako važno i utječe na određivanje kazne. Osim toga dokazano je da je moj branjenik bio i bitno smanjeno ubrojiv. Žalit ćemo se”, kazao je između ostalog odvjetnik Branko Šerić dodavši kako će tijekom pisanja žalbe zatražiti i pomoć stručnjaka kako bi još bolje obrazložio psihičko stanje u kojem se nalazio Zavadlav u trenutku počinjenja kaznenog djela.

Optužnica ga je teretila da je 11. siječnja 2020. godine s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na motorima.

Državno odvjetništvo zatražilo je da se Zavadlava zbog trostrukog ubojstva osudi na 50 godina zatvora.

Zavadlavov odvjetnik Branko Šerić u završnom je govoru još jednom ustvrdio da je Zavadlav bio neubrojiv. Najavio je i žalbu na presudu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr/Večernji list