Foto: fah

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je u petak nakon sastanka ranije ovaj tjedan s premijerom Andrejem Plenkovićem da politika Zagreba ohrabruje hrvatsku manjinu u Srbiji.

Premijer Andrej Plenković i potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić primili su u srijedu u Banskim dvorima predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova i čelnika Hrvatskoga nacionalnog vijeća (HNV) Slavena Bačića.

U izjavi za hrvatske medije u Vojvodini Tomislav Žigmanov je rekao da su dužnosnike hrvatske vlade obavijestili o pomacima ostvarenima u dostupnosti školskih udžbenika na hrvatskom jeziku u Srbiji, te postupku otkupa i obnove rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu koja će biti dana na korištenje hrvatskoj manjini.

Istaknuli su, međutim, da o ključnome pitanju – osiguravanju zajamčenog mandata za hrvatsku zajednicu u Skupštini Srbije – nema napretka.

„Naši domaćini su nas razumjeli i potvrdili da će Hrvatska nastaviti inzistirati da se institut zajamčenih mandata, koji postoji u Hrvatskoj za srpsku manjinu, uvede i u Srbiji za hrvatsku manjinu“, izjavio je čelnik DSHV-a.

Rečeno nam je, dodao je, da ćemo biti uključeni u hrvatsko srpske razgovore kao integralni dio ukupnih odnosa dviju zemalja i da ćemo nastaviti komunikaciju u tom smislu.

„Sadašnja vlada RH pokazuje na značajnoj razini interes – očituje određenu dozu empatije, i svojim potezima hrabri pripadnike hrvatske manjine u Srbiji kada je u pitanju očekivana pomoć i potpora u rješavanju nagomilanih otvorenih pitanja i problema koja ova zajednica ima“, naveo je Žigmanov.

Partnersku suradnju, proaktivni odnos i podršku osjećamo kao najvažnije sastavnice hrvatske politike prema nama ovdje u Srbiji, zaključio je predsjednik DSHV-a.

U povodu razgovora s predstavnicima hrvatske manjine vlada Republike Hrvatske je priopćila da je bilo riječi o položaju i statusu Hrvata, kao i o projektima koje provode, a koje RH podupire kroz Središnji državni Ured za Hrvate izvan domovine.

„Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ovom je prigodom naglasio da je položaj hrvatske nacionalne manjine u Srbiji prioritetno pitanje za Vladu Republike Hrvatske. Poručio je da će institucije Republike Hrvatske od institucija Republike Srbije, u svim kontaktima, a posebice putem rada međuvladinih mješovitih hrvatsko-srpskih odbora i povjerenstava, tražiti ispunjenje ranije preuzetih obveza. Posebno se to odnosi na osiguravanje zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u svim predstavničkim tijelima, od lokalne razine, preko pokrajinske do Narodne skupštine Republike Srbije“, navedeno je u priopćenju iz ureda predsjednika Vlade RH.

Izvor: Hina/dž