Životopis najdugovječnijeg gradonačelnika Zagreba: Tko je bio Milan Bandić i što je sve obilježilo njegov politički put?

Foto: Fah

Preminuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Vijest su potvrdili i iz Grada Zagreba.

“Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru.”, napisali su u kratkom priopćenju iz Službe za informiranje Ureda gradonačelnika Grada Zagreba.

> Pristižu reakcije na Bandićevu smrt: ‘Iz kamena tilo, a duša zagrebačka’

Rano je započeo svoju političku karijeru

Milan Bandić rođen je 22. studenog 1955. u Mamićima Donjim, zaseoku Cerov Dolac, mjestu između Klobuka i Gruda, BiH. Ima brata Dragu i sestru Tonku. Njegov otac Jozo umro je s 58 godina. Odgajala ih je majka Blagica rođena Tomić. Uz pomoć njenog oca Ante, koji je imao dva konja i najviše zemlje u mjestu, uzgajali su duhan. Bio je ministrant u crkvi. Po završetku osnovne škole upisao je 1971. gimnaziju u Grudama. U lipnju 1974.

Na fakultetu, na studentskom plesu, upoznao je i buduću suprugu Vesnu. Od nje će se kasnije i razvesti. Vjenčat će se opet 2003.

Rano je započeo svoju političku karijeru: 1983. ušao je u Općinski komitet Saveza komunista Peščenice. 1993. postao je tajnik Gradskog odbora SDP-a. 1995. bio je na listi Zdravka Tomca koji se kandidirao na Peščenici. Bandić je kao vijećnik ušao u Gradsku skupštinu.

Politička karijera

 • Od 1995. do 2000. vijećnik u Skupštini Grada Zagreba, od 2000. zastupnik u Zastupničkom domu Hrvatskog sabora, potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost
 • Od 2000. u trećem mandatu izabran je za vijećnika Skupštine Grada Zagreba
 • 31. svibnja 2000. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran za gradonačelnika Grada Zagreba
 • 2. lipnja 2000. stupa na dužnost gradonačelnika
 • 20. lipnja 2001. ponovno je izabran za gradonačelnika Grada Zagreba
 • 4. travnja 2002. na sjednici Skupštine Grada Zagreba izabran je za zamjenika gradonačelnice Grada Zagreba
 • 14. lipnja 2005. na konstituirajućoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba treći put je izabran za gradonačelnika Grada Zagreba
 • Nakon smrti Ivice Račana kandidirao se u lipnju 2007. na unutarstranačkim izborima za predsjednika SDP-a. Ispao je u prvom krugu, a u drugom je Zoran Milanović pobijedio Željku Antunović.
 • 31. svibnja 2009. na neposrednim izborima izabran je četvrti put za gradonačelnika Grada Zagreba. U drugom krugu uvjerljivo je pobijedio Josipa Kregara
 • 5. studenog 2009., kao nezavisni kandidat, objavio je kandidaturu za predsjednika RH, a u drugom krugu predsjedničkih izbora osvojio je drugo mjesto sa 39,74 posto glasova
 • Godine 2011. kandidirao se na parlamentarnim izborima, s neovisnom listom naziva Stijena
 • 2. lipnja 2013. na neposrednim izborima (drugi krug) kao neovisni kandidat (kandidat grupe birača) i peti put izabran je za gradonačelnika Zagreba, a njegova lista, pojedinačno gledajući, osvojila je najviše mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.
 • 28. ožujka 2015. održana je Osnivačka skupština stranke pod nazivom Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti
 • 4. lipnja 2017. na neposrednim izborima (drugi krug) kao kandidat stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, po šesti puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti stranka, osvojila je najveći broj mandata u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.
 • 30. ožujka 2019. godine održana je Izborna skupština na kojoj je ponovno dobio povjerenje članova i članica Stranke rada i solidarnosti da i naredne 4 godine obnaša funkciju predsjednika stranke

Uhićenja

U predizbornu kampanju za predsjednika 2009. godine ušao je s više od 200 prijava i nekoliko afera. Uhićen je prvi put 2014. Pa je nakon mjesec dana u pritvoru pušten uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nakon puštanja na slobodu, nije smio komunicirati sa suradnicima jer su mnogi bili svjedoci u postupku. To je prekršio pa je vraćen u pritvor. Pušten je nakon odluke Ustavnog suda, piše N1.

Osim kritika dobivao je i brojne pohvale zbog izgradnje cesta, škola, uređenja Bundeka, izdvajanja za kulturu koja su visoka u odnosu na druge gradove te pristupačnosti. Podržavao je i demografsku mjeru roditelji odgojitelji. Mjera je uvedena krajem 2016., uoči lokalnih izbora, a iz Grada su utvrdili kako je već u 2017. zabilježen porast broja djece rođene kao treće, četvrto, peto i šesto dijete.

Sa suprugom Vesnom ima kćer Ana Mariju.

Gradom Zagrebom će do lokalnih izbora u svibnju upravljati Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr