Hrvatska je po bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja

Foto: NP Plitvice

U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj 22. svibnja, te Europskog dana parkova 24. svibnja, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je kako je Hrvatska po prirodnoj bioraznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja.

“Gotovo 30 posto teritorija Hrvatske je pod ekološkom mrežom Natura 2000. To je veliko bogatstvo, ali i izazov kako ostvariti kvalitetan i održiv suživot s prirodom, kao i obveza koju imamo prema generacijama koje dolaze. To je jedini način kako spriječiti izumiranje vrsta, održati stabilne ekosustave i stvoriti preduvjete za održivi razvoj”, naglasio je ministar Zmajlović.

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibaja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju, a Hrvatski sabor je 2003. godine odredio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj.

Europski dan parkova inicijativa je pokrenuta 1999. od EUROPARC Federacije kako bi se proslavio dan zaštićenih područja u Europi, a obilježava se 24. svibnja. Osmišljen je za podizanje svijesti o važnosti zaštićenih područja, a sva zaštićena područja u Europi pozvana su da se pridruže obilježavanju tog dana i kreiraju prigodna događanja.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode najavilo je kako će se različiti programi za ljubitelje prirode održati u nacionalnim parkovima i parkovima prirode, a ovaj tjedan Ministarstvo je posvetilo i predstavljanju projekata, čija će realizacija pridonijeti većoj zaštiti prirode i bioraznolikosti.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode pripremili su mnogobrojna događanja

U Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, posjetitelji će 22. svibnja imati slobodan ulaz u park, a 23. i 24. svibnja bit će organizirano besplatno stručno vođenje po parku.

Nacionalni park Paklenica s osnovnom školom Starigrad organizirao je likovnu radionicu na temu “Nacionalni parkovi Hrvatske”. Predstavljanje pristiglih radova i dodjela nagrada održat će se 25. svibnja u prezentacijskom centru parka.

U Nacionalnom parku Risnjak 23. i 24. svibnja održat će se “Vikend otvorenih vrata” te će za posjetitelje u 11 sati biti organizirano stručno vođenje po poučnoj stazi Leska.

Nacionalni park Kornati 23. svibnja organizira sajam otočnih proizvoda i tradicijskih vještina u Murteru, a 24. svibnja za obitelji iz Šibensko-kninske županije bit će organizirani izleti u park po promotivnim cijenama.

Nacionalni park Plitvička jezera i braniteljske udruge s tog područja 23. svibnja organiziraju čišćenje divljih odlagališta otpada u parku, a tijekom svibnja za učenike osnovne škole Plitvička jezera održat će se prezentacija pod nazivom “Važnost Međunarodnog dana biološke raznolikosti i biološka raznolikost Nacionalnog parka Plitvička jezera”.

Nacionalni park Brijuni 23. svibnja organizira akciju čišćenja obale uvale Javorika na Velikom Brijunu. Za sve volontere brod iz Fažane polazi u 11,30 sati. Za djecu i roditelje dječjeg vrtića “Neven” iz Rovinja tog će dana biti organiziran obilazak Velikog Brijuna izletničkim vlakićem uz stručno vodstvo.

Park prirode Velebit 23. svibnja organizira volontersku akciju “Terezijana 2015”, kada će očistiti poučnu stazu Terezijana u dužini od tri kilometra, a u nedjelju, 24. svibnja za volontere je osiguran besplatan posjet adrenalinskom parku “Rizvan City”.

Park prirode Lonjsko polje 23. svibnja organizira dan otvorenih vrata s besplatnom vožnjom po Savi uz vodiča. Polazak je predviđen na pristaništu Drenov Bok u 10, 12, 14 i 16 sati, a bit će organizirana i vođena ruta promatranja ptica uz stručno vodstvo. Polasci su u 10, 13 i 16 sati. U info centru Čigoč održat će se edukativni program o bijeloj rodi u 10, 12, 14 i 16 sati.

Park prirode Biokovo i atletski klub Sv. Marko 23. svibnja organiziraju 8. Međunarodnu planinsku utrku “Makarska-Vošac”. Početna točka je na makarskoj rivi, a utrka završava na vrhu Vošac u Parku prirode Biokovo.

U Parku prirode Papuk 22. svibnja u posjetiteljskom centru u Velikoj održat će se dan otvorenih vrata s prigodnim predavanjima i radionicama za školsku djecu, a u Park šumi Jankovac održat će se radionice sa školskom djecom.

U Park prirode Kopački rit posjetitelji će 24. svibnja u obilazak parka moći doći brodom po promotivnim cijenama, a vodiči će održati posebne prezentacije o velikoj biološkoj raznolikosti Kopačkog rita i važnosti njegova očuvanja.

Park prirode Učka 22. svibnja za učenike s područja parka i okolice organizira radionicu o orhidejama, koja uključuje predavanje Slavka Brane te terenski obilazak travnjaka.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: NP Plitvice