Župan Bajs: ‘U novoj statističkoj podjeli BBŽ će biti dio sjeverozapadne Hrvatske’

Foto: Fah

Bjelovarsko-bilogorska županija prema novoj podjeli prostornih jedinica NUTS 2 razine, bit će dio sjeverozapadne Hrvatske, odlučeno je u petak nakon prezentacije predstavnika Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, a potom i radnog sastanka svih stranaka u Županijskoj skupštini.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija imala je mogućnost odabrati hoće li u novoj podjeli koja stupa na snagu 2023. godine biti dijelom regije Istočne i središnje ili Sjeverne Hrvatske.

„Statističke regije u sebi sadržavaju nekoliko elemenata. Jedna je potpora prema poduzetnicima koja će biti utvrđena temeljem razvijenosti 2023. godine, a ne sada, a druga je da će na temelju statističkih regija biti napravljene homogene strukture, homogene regije koje će definirati i regionalni razvojni program. To je bitno jer to znači da će se temeljem statističke podjele raditi budući projekti, odnosno odlučivati s kime ćemo biti povezani infrastrukturom, zdravstvom, školstvom i nizom drugih zajedničkih djelatnosti koje ćemo provoditi ovdje”, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

“Većina u Županijskoj skupštini i ja kao župan zaključili smo da se, kada govorimo o razvojnim projektima, vidimo u regiji sa sjeverom i zapadom”, pojasnio je župan Bajs.

Osvrnuo se i na pitanje potpore poduzetnicima, što je bio ključni argument zbog kojega oporbene stranke, HDZ, HSS i HSLS žele da Bjelovarsko-bilogorska županija postane dijelom Istočne i središnje Hrvatske.

„Što se tiče potpore prema poduzetnicima, naglasit ću da ni ministarstvo niti bilo tko drugi nije mogao naznačiti kakva će biti točna raspodjela 2023. godine. Razlike su vrlo male, a današnje brojke sigurno neće vrijediti za pet godina”, poručio je Bajs.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina