Županijska skupština PGŽ podupire zahtjeve radnika 3. maja

Foto: fah

Predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić i zamjenik župana Marko Boras Mandić u ponedjeljak su poduprli zahtjeve radnika 3. maja za isplatom plaća i pozvali upravu Uljanika i Vladu da hitno iznađu održivo rješenje za podmirenje obveza prema radnicima i nastavak proizvodnje u tom brodogradilištu.

Fabijanić je na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare u županijskoj skupštini rekao da u ime skupštine PGŽ-a  daju punu potporu opravdanim zahtjevima sindikata i Štrajkaškog odbora 3. maja. Rekao je da je jutros u Zagreb krenuo i župan Zlatko Komadina, na sastanak u Vladi, gdje će također tražiti hitno rješavanje ozbiljne situacije u riječkom brodogradilištu.

Naveo je da županija već gotovo godinu dana upozorava što bi se moglo dogoditi, da su županijsko Gospodarsko-socijalno vijeće i predstavnička tijela Rijeke i županije na tematskim sjednicama donijeli konkretne zaključke, kojim traže održiva rješenja i nastavak proizvodnje na  navozima 3. maja.

„Za nas su brodogradnja i 3. maj od sistemskog značaja i nema alternative, a županija će poduprijeti svaki prijedlog, koji će osigurati dugoročni razvoj 3. maja na osnovama daljnjeg tehničko-tehnološkog razvoja, tržišnog iskoraka i očuvanja radnih mjesta,“ naglasio Fabijanić.

Dodao je da se Vladu ne može amnestirati od odgovornosti, jer da je prema kupoprodajnom ugovoru, kojim je prepustila riječko brodogradilište Uljaniku, bila dužna nadzirati odredbe tog ugovora.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić rekao je kako se  „brak između Uljanika i 3.maja pokazao promašajem“, te da su za današnje stanje na riječkim navozima odgovorne ponajprije uprave Uljanika i 3.maja. Dodao je da bi “gašenjem 3.maja i Rijeka i cijela županija mogle zatvoriti povijesnu knjigu industrije ovoga kraja te da se to mora spriječiti.”

Rekord u Zračnoj luci Rijeka  

Marko Boras Mandić  u nastavku je izvijestio o rastu prometa i prihoda u Zračnoj luci Rijeka na otoku Krku.

Rekao je da je jučer dostignut ukupni lanjski promet od 131.000 putnika, što je 30 posto više u odnosu na isto razdoblje lani te da je to pojedinačno najveći rast u usporedbi sa ostalim hrvatskim  zračnim lukama.

Prihodi su u istom razdoblju povećani za oko 20 posto.  Ako mjerodavna ministarstva ispune obećanja o ulaganjima u infrastrukturu riječkog aerodroma, onda je izgledno da će se pozitivni trendovi još snažnije odraziti na poslovanje u sljedećim godinama, rekao je Boras Mandić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/nb