Zvonimir Despot: Neće valjda o HOS-ovom znakovlju odlučivati oni koji su bili agresori na hrvatsku zemlju

Foto: Fah

Ali povijest treba biti povijest, treba je nepristrano valorizirati i bojovnicima HOS-a omogućiti da u prigodama sjećanja na ratne dane slobodno mogu nositi odore i znakovlje pod kojim su se borili, piše Zvonimir Despot za Večernji list.

Hrvatsku i dalje razdire “Za dom spremni”! Nikako da se odmaknemo od Drugoga svjetskog rata, od ustaša i partizana! Sad se trese i Vlada. Vjerujem pak da velika većina vas čitatelja mojih knjiga i kolumni zna što sam u više navrata pisao o tom ustaškom pozdravu. Sve se to lako može naći i na internetu, a koga zanima, neka mi se slobodno javi e-mailom i mogu mu poslati opširan tekst o tome koji je svojedobno objavljen na stranicama Večernjaka, da sad ne idem ponovno u isto široko povijesno razglabanje i činjenične analize.

No neosporna je činjenica da je to doista izvorno ustaški pozdrav i nikakav povijesni usklik. I on je danas kao takav neprihvatljiv za bilo kakvu javnu i privatnu i ne znam kakvu drugu uporabu.

Ali sam isto tako više puta pisao što je taj isti pozdrav ZDS značio u Domovinskom ratu i zašto, i to ne treba prešućivati.

Posebno razumijem ljude iz HOS-a koji su se borili pod tim pozdravom, ginuli, to im ne treba oduzimati, ali sve treba staviti u povijesni kontekst.

Isto kao i naziv 9. bojne HOS-a Rafael Boban, to je povijest, i nju se ne smije prešućivati, jer ćemo opet raditi ono što se radilo u Jugoslaviji. Ali moramo znati što je povijest i što ostaviti povijesti, a što od povijesti uzeti za sadašnjost i budućnost.


Činjenica je da je taj pozdrav, kao i nazivi pojedinih postrojbi, služio u psihološkom ratu protiv srpskog agresora, za bildanje vlastitih snaga, ali je bilo i onih pojedinaca i grupacija koji su njime dodatno i te kako aludirali na NDH. To također treba priznati, od kojih neki i danas nikako da se skinu s NDH. Time su radili ogromnu štetu Hrvatskoj u nastajanju, jer je sve to koristila srpska propagandna mašinerija kako bi dokazala i potvrdila svoju tezu da je nova Hrvatska samo sljednica Pavelićeve NDH, baš kao što to i danas radi s Vučićem na čelu. I danas ti isti rade veliku štetu suvremenoj Hrvatskoj.

No to je bila 1990., 1991., raspad jugokomunističkog sustava, emocije, novi nacionalni romantizam, doslovce je iz boce pušten duh koji je jugokomunizam desetljećima sputavao…

U povijesnom kontekstu, sve je to razumljivo. U današnjem suvremenom kontekstu to je krajnje neprihvatljivo.


Međutim, HOS je godinama doživio velike nepravde, njegovi bojovnici, koji su nas debelo zadužili u Domovinskom ratu. I zato im danas nitko ne smije oduzeti njihove oznake, njihovo znakovlje s kojim su prošli Domovinski rat.

Neće valjda o tome odlučivati oni koji su ostali s poražene strane, koji su te iste pripadnike HOS-a likvidirali, koji su bili agresori na hrvatsku zemlju?

Doista je dosta takvog nakaradnog ponašanja, i takvo nakaradno ponašanje jednom zauvijek trebaju presjeći hrvatske institucije, od političara do pravosuđa.

Koja je to pamet koja proganja bivše pripadnike HOS-a jer u povijesnoj prigodi nosi oznaku postrojbe kojoj je pripadao?

Svakako sam protiv bilo kakve instrumentalizacije pozdrava ZDS u dnevnopolitičke i druge svrhe. Ali povijest treba biti povijest, treba je nepristrano valorizirati i bojovnicima HOS-a omogućiti da u prigodama sjećanja na ratne dane slobodno mogu nositi odore i znakovlje pod kojim su se borili, kao i da na spomen pločama i spomenicima mogu također slobodno pokazivati pod kojim su se znakovljem borili, baš kao i svaka druga ratna postrojba. To je minimum koji zaslužuju i oni živi, a još više oni poginuli i njihove obitelji.


I debelo ću prozivati domaće likove koji su doista besprizorni u svojim izjavama i nastupima. Neka vama demokracije i slobode govora, ali bome ćete snositi i javnu odgovornost za izrečeno, i bome ćete biti prisiljeni slušati što je istina, a što javnosti podmećete kao “istinu”.

Neću se uopće osvrtati na Pupovca i njegove bljezgarije jer je bivši šef države jednom zauvijek rekao da je ovaj običan etnobiznismen, i hvala bivšem šefu države na tom trenutku prosvjetljenja i mrvici hrabrosti. Ali kad pojedini besprizornici na političkoj sceni pripadnike HOS-a idu poistovjećivati s ustašama, tada doista nema druge nego debelo opaliti svima takvima javni šamar i suočiti ih s povijesnim činjenicama koje im nisu baš poznate, i kojima očito nisu skloni, jer im je Tito zamutio svu pamet koju posjeduju.

Usporediti pripadnike HOS-a s ustaškim zločinima i jasenovačkim logorom ne samo da je neistinito nego ljudski krajnje nakaradno.

Ali eto, upravo su i bojovnici HOS-a svojim udjelom u Domovinskom ratu takvima omogućili demokraciju i slobodu i sve što s time ide.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list