Bombastična analiza pandemijske mreže Billa Gatesa probila se i u mainstream medije; donosimo naglaske

gatesa
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Istina o pandemijskoj sprezi ‘filantropa’ Billa Gatesa i Svjetske zdravstvene organizacije i polako izlazi na vidjelo čak i u ‘mainstream’ medijima. Američki Politico i njemački Die Welt proveli su sedmomjesečno istraživanje prateći tijek novca u pandemiji i zaključili kako glavne konce u pandemiji nisu vukle države već Bill Gates i mreža njegovih organizacija. U nastavku vam donosimo sažetak ovog opsežnog istraživačkog novinarskog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je izbio Covid-19, svjetske vlade nisu bile spremne. Od Amerike do Europe i Azije, skrenuli su od minimiziranja prijetnje na zatvaranje svojih granica u zlosretnim pokušajima da suzbiju širenje virusa koji je ubrzo zahvatio svijet.

Dok su najmoćnije nacije gledale prema unutra, četiri nevladine globalne zdravstvene organizacije počele su kovati planove za borbu na život ili smrt protiv virusa koji ne poznaje granice.

‘Pomak vlasti s nacionalnih vlada na skupinu nevladinih organizacija’

Ono što je uslijedilo bio je gotovo neumoljiv pomak vlasti s nacionalnih vlada na skupinu nevladinih organizacija. Naoružane stručnošću, potpomognute kontaktima na najvišim razinama i osnažene dobrim odnosima s proizvođačima lijekova, četiri organizacije preuzele su uloge koje često igraju vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Cenzura na YouTubeu: Blokiran poljski kanal zbog filma o Bill Gatesu

Dok su nacije još uvijek raspravljale o ozbiljnosti pandemije, skupine su identificirale potencijalne proizvođače cjepiva i ciljane investicije u razvoj testova, tretmana i cjepiva. I iskoristili su svoj utjecaj na Svjetsku zdravstvenu organizaciju kako bi pomogli u stvaranju ambicioznog plana distribucije diljem svijeta…

Foto: Fah

Konce vuku četiri organizacije, sve povezane s Gatesom

Četiri organizacije surađivale su u prošlosti, a tri su imale zajedničku povijest. Najveća i najmoćnija bila je Zaklada Billa i Melinde Gates. Zatim je tu bio Gavi, globalna organizacija za cjepiva koju je oformio Gates i Wellcome Trust, britanska istraživačka zaklada s više milijardi dolara donacija koja je surađivala s Gates Foundationom prethodnih godina.

>Kći milijardera Billa Gatesa podržala proabortivni lobi i pozvala na doniranje Planned Parenthoodu

Konačno, tu je bila i Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemiju ili CEPI, međunarodna skupina za istraživanje i razvoj cjepiva u čijem su osnivanju 2017. pomogli Gates i Wellcome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga pokazuje u kojoj su mjeri organizacije koristile svoj utjecaj kako bi pomogle u donošenju odluka o životu ili smrti i o raspodjeli cjepiva i lijekova.

Globalni monopol

Zajedno, te organizacije čine neku vrstu globalnog zdravstvenog monopola.

>Gates najavio moguću novu pandemiju kao posljedicu klimatskih promjena – što je sve govorio zadnje 2 godine?

Tim novinara proveo je sedmomjesečnu financijsku istragu – prvu takve vrste – Zaklade Billa i Melinde Gates, Wellcome Trusta, Koalicije za inovacije u pripremi za epidemiju ili CEPI-ja i Gavija. Pregled je uključivao pretraživanje tisuća bespovratnih sredstava i ulaganja dobivenih putem financijskih izvješća, poreznih dokumenata, lobističkih objava…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fah

Postoje deseci globalnih zdravstvenih organizacija koje su radile na Covid pandemiji, no one uključene u financijsku analizu Politica i Welta odigrale su glavnu ulogu u osmišljavanju kriznih programa, uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju, za razvoj, osiguranje i distribuciju testova i cjepiva.

Trag novca Billa Gatesa

Četiri organizacije zajedno su potrošile nešto manje od 10 milijardi dolara od siječnja 2020. u borbi protiv Covida – isti iznos kao i Agencija SAD-a za međunarodni razvoj, glavna agencija koja podupire američke napore u borbi protiv Covida u inozemstvu.

Njihova financijska moć omogućila im je pristup nekima od najviših razina vlasti u SAD-u i Europi.

>Nova knjiga i agenda Billa Gatesa – klimatske promjene i proizvodnja hrane

Gavi je potrošio više od bilo koje druge tri organizacije koje upravljaju COVAX-om, inicijativom za pomoć zemljama s niskim i srednjim dohotkom u osiguravanju doza cjepiva protiv Covida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 90 posto od šest milijardi dolara potrošeno je 2021. godine, nakon što je ova organizacija lobirala kod američkih i europskih vlada za donacije kako bi se pomoglo nabaviti doze za zemlje trećeg svijeta. Organizacija je pomogla cijepiti milijune ljudi diljem svijeta, ali nije ispunila svoj opći cilj isporuke dvije milijarde doza do kraja 2021.

Fah

Zaklada Billa Gatesa potrošila ukupno 2,1 milijardu dolara

Financijska analiza pokazala je da je Zaklada Gates potrošila ukupno 2,1 milijardu dolara. Glasnogovornik zaklade potvrdio je zaključke ovog istraživačkog tima o potrošenim sredstvima, ali je dodao da financijska analiza nije ”u potpunosti usklađena” s njihovom vlastitom analizom potrošnje. Ranije ove godine, zaklada je objavila neke od detalja svoje potrošnje na svojoj web stranici.

>Melinda Gates još prije 2 godine pokrenula rastavu zbog Billovog druženja s pedofilom Epsteinom

Tijekom posljednje dvije godine, čelnici četiriju organizacija potrošili su najmanje 8,3 milijuna dolara na lobiranje kod zakonodavaca i dužnosnika u SAD-u i Europi.

gates
Foto: Fah

Održali su desetke sastanaka sa zdravstvenim i političkim čelnicima, ne samo kako bi prikupili više sredstava za svoje organizacije, već i kako bi potaknuli vlade da drugačije razmišljaju o načinu na koji pristupaju borbi protiv Covida.

Na primjer, svi čelnici organizacija vršili su pritisak na vlade da povećaju financiranje i donacije za distribuciju doza cjepiva u zemljama s niskim prihodima.

Utjecaj Gatesa na Svjetsku zdravstvenu organizaciju

Organizacije također imaju značajan utjecaj na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO). Njihovo financiranje SZO-a, uključujući pomoć u plaćanju tamošnjeg osoblja, daje im pristup čelnicima ove multilateralne organizacije s kojima često razgovaraju o tome kako poboljšati spremnost na pandemiju.

Fah
>Među najvećim donatorima Vijeća Europe su zaklade Sorosa i Gatesa

Svjetska zdravstvena organizacija postavlja međunarodnu politiku o tome kako zemlje trebaju odgovoriti na epidemije zaraznih bolesti velikih razmjera poput Covida.

>Kako se financira Svjetska zdravstvena organizacija čiji je najveći donator nakon povlačenja SAD-a Bill Gates?

Zajedno, četiri organizacije godišnje doniraju milijarde dolara SZO-u. Zaklada Gates bila je drugi najveći donator SZO-u, iza Njemačke, od 2020. do 2021. Gavi je također donirao značajnu količinu novca organizaciji – ukupno 432 milijuna dolara od 2020. do 2021. Jeremy Farrar, direktor Wellcomea , nekoć je predsjedao znanstvenom savjetodavnom grupom za istraživanje i razvoj u WHO-u i savjetovao je glavnog direktora o tome kako se boriti protiv Covida u cijelom svijetu.

CEPI je jedina organizacija od četiri navedene koja nije davala donacije SZO-u.
Budući da su tri Gatesove organizacije već bile povezane sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, mogle su sudjelovati u definiranju programa u SZO-a koji su omogućili povećano financiranje njihovih projekata tijekom Covida.

Fah

Gatesove organizacije 2020. godine, zajedno s nekoliko drugih globalnih zdravstvenih organizacija i predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije, stvorile su Covid-19 Tools Accelerator, poznat i kao ACT-A.

>Gates, najveći vlasnik poljoprivrednog zemljišta u Americi, zagovara prelazak na sintetičko meso

Ta inicijativa imala je za cilj ubrzati razvoj i distribuciju testova, tretmana i injekcija. Svjetska zdravstvena organizacija nadgledala je te napore, ali su čelnici partnerskih agencija, uključujući Gavi i CEPI, odigrali ključnu ulogu u svakodnevnom radu inicijative. Osoblje Wellcomea također je bilo uvelike uključeno u sastanke ACT-A.

Predstavnici organizacija, WHO, kao i vladini dužnosnici iz Norveške i Južne Afrike, razvili su proračun i financijski okvir za ACT-A koji je potaknuo donatore da daju novac za razvoj medicinskih protumjera pandemiji.

CEPI i Gavi dobili bi milijarde dolara, uglavnom od vlada

CEPI i Gavi dobili bi milijarde dolara, uglavnom od vlada, za rad na razvoju, nabavi i distribuciji doza cjepiva zemljama s niskim i srednjim dohotkom kroz COVAX.

Od 23 milijarde dolara koje su partneri ACT-A – poput Gavija i CEPI – primili, velika većina otišla je u razvoj i distribuciju cjepiva, uključujući COVAX. Samo 2,2 milijarde dolara otišlo je na jačanje zdravstvenih sustava pojedinih zemalja.

COVAX nije ispunio svoje obećanje da će isporučiti 2 milijarde doza svijetu do kraja 2021., ali je postigao svoj cilj cijepljenja 20 posto stanovništva u zemljama s niskim prihodima.
Trag novca

Kako četiri organizacije Billa Gatesa funkcioniraju?

Četiri organizacije razlikuju se po načinu na koji prikupljaju sredstva, dodjeljuju novac i općenito kako funkcioniraju. Dvije od njih – Wellcome i Zaklada Gates – su filantropske zaklade koje povlače sredstava iz multimilijarderskih zaklada. Svrstavaju se među najveće dobrotvorne zaklade na svijetu.

>Gates: ‘Godinama ili do kraja života bi mogli biti pod epidemiološkim mjerama’

CEPI koristi novac javnog i privatnog sektora za financiranje svojih istraživanja i razvoja. A Gavi, organizacija koja se usko usredotočuje na imunizaciju, uzima primarno javni novac – njezin se odbor sastoji od predstavnika vlada iz zemalja donatora i zemalja primatelja.

Tri su organizacije izravno povezane. Zaklada Gates pomogla je u financiranju stvaranja Gavija i CEPI-ja. Wellcome Trust, osnovan 1930-ih u Ujedinjenom Kraljevstvu, udružio se sa Zakladom Gates na razvoju liječenja Covida, a odvojeno je dao 22 milijuna dolara CEPI-ju za pomoć u ubrzavanju razvoja doza cjepiva.

Zaklada Gates i Wellcome Trust financijski su podržali napore COVAX-a – koje vode Gavi, CEPI i UNICEF – za proširenje pristupa cjepivima protiv Covida.

Organizacije često surađuju na inicijativama povezanim s pandemijom i koordiniraju strategije za borbu protiv izbijanja zaraznih bolesti diljem svijeta. Tijekom pandemije Covida preklapali su se i na investicijama i bespovratnim sredstvima, pokazuje ova financijska analiza Politica i Die Welta.

Potkopana AstraZeneca?!

Dali su milijune dolara desecima istih organizacija, uključujući farmaceutske tvrtke i akademske institucije.

Ivica Šola: ‘Želi li Bill Gates globalnu kontrolu nad ljudskim zdravljem i znanjem?’

Preklapanje naglašava u kojoj su mjeri odluke četiriju organizacija koristile određenim skupinama u odnosu na druge. To pokazuje i primjer kako su jednako kritički gledali na određene farmaceutske organizacije, kao što su Clover Biopharmaceuticals sa sjedištem u Kini i AstraZeneca sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu.

HZJZ maske škola samoizolaciju
Foto: Fah

Prioritet na cjepivu

Četiri organizacije uložile su velika sredstva u razvoj i nabavu cjepiva protiv Covida, potrošivši 2,4 milijarde dolara. Oko 75 posto sredstava koja su otišla u razvoj i nabavu medicinskih protumjera – uključujući cjepiva, testove i lijekove – bilo je samo za cjepiva.
CEPI je potrošio 1,7 milijardi dolara za razvoj i nabavu cjepiva, prema financijskoj analizi.

Više od 30 posto ukupne potrošnje Zaklade Gates Covid otišlo je na razvoj cjepiva.

Fah

Daleko manje resursa otišlo je na razvoj i nabavu lijekova i testova, što ukazuje na to koliko su četiri organizacije svoju financijsku težinu stavile iza cjepiva.

Nekoliko čelnika organizacija, uključujući Billa Gatesa u intervjuu za Politico iz veljače 2022., rekli su da je trebalo učiniti više u cijelom svijetu kako bi se ulagalo u razvoj i distribuciju lijekova.

Spremanju se za novu pandemiju

Četiri organizacije trenutačno lobiraju kod zakonodavaca i dužnosnika u SAD-u i Europi da posvete više resursa kako bi se pripremili za sljedeću pandemiju i cjepiva.

U svojoj novoj knjizi Gates poziva vlade da financiraju tim stručnjaka za pandemiju, uključujući epidemiologe i druge znanstvenike i stručnjake za javno zdravstvo.

Također je pozvao svijet da učini više na jačanju zdravstvenih sustava diljem svijeta kako bi bili spremni nositi se sa sljedećom velikom epidemijom zarazne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.