Britanska znanstvenica: Ivermektin, jeftin lijek protiv parazita, učinkovitiji od cjepiva u borbi protiv COVID-a

ivermektin
Foto: depositphotos

Dr. Tessa Lawrie, ravnateljica instituta “Evidence-based Medicine Consultancy” u gradu Bath (UK) prevodila je istraživanje o učinkovitosti poznatog lijeka koji se koristi kod zaraza uzrokovanih parazitima – ivermektina, u borbi protiv COVIDA 19. Podaci do kojih je došla su iznenađujući. Lijek je pokazao iznimnu učinkovitost u liječenju, ali i sprječavanju zaraze Sars-CoV-2. Unatoč podmetanjima i brojnim sprječavanjima objavljivanja ove studije, istraživanje je ipak znanstveno recenzirano i objavljeno u Američkom časopisu za terapeutiku pod naslovom “Uporaba ivermektina u prevenciji i liječenju zaraze Covid-19”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pojave COVIDA-19 na području SAD-a pristupilo se ozbiljnoj procjeni znanstvenih, prijenosnih i kliničkih podataka u svrhu pronalaženja učinkovitih metoda liječenja. Pritom su se u pokusnim i kliničkim studijama koristila brojna nova i prokušana terapeutska sredstva, tj. agensi. Od veljače 2020. broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju COVID-u 19 u SAD-u dosegao je 510,248 s više od 9,3 milijuna aktivnih slučajeva. Brojne europske zemlje nametnule nove oblike restrikcija i sigurnosnih mjera.

Tijekom brojnih istraživanja, većina testiranih agensa nije pokazala dovoljno dokaza za učinkovitost u smanjenju stope smrtnosti prouzročene COVIDOM-19, osim kortikosteroida u slučajevima srednje teškog i ozbiljnog oboljenja. Nedavno objavljena istraživanja pokazala su manjak učinkovitosti lijekova kao što su emdesivir, hidroksiklorokvin, lopinavir/ritonavir, interferon i dr. Istraživanje koje je provodila dr. Lawrie iznijelo je dokaze o učinkovitosti ivermektina – lijeka koji se koristi za liječenje zaraza uzrokovanih parazitima.

Rezultati istraživanja pokazali su protuvirusno i protuupalno djelovanje ovog lijeka. Nekoliko stručnih savjeta, uključujući Unitaid/WHO na globalnoj su razini pokušali prikupiti podatke potrebne za ocjenu istraživanja i metaanalizu. Ova znanstvena studija rađena je kao istraživanje in vitro, istraživanje na životinjskim primjerima, u klinikama te u realnim uvjetima. Podaci su prikupljeni iz objavljenih izdanih i recenziranih studija, rukopisa, stručnih metaanaliza i brojnih epidemioloških analiza s područja u kojima se koristio ivermektin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je ivermektin?

Profesor Satoshi Omura s japanskog instituta Kitsato 1975. godine izolirao je neobičnu bakteriju Streptomyces iz tla na jugoistočnoj obali Honshua. Zajedno s Williamom Campbellom Omura je otkrio ljekovite učinke bakterije kod miševa zaraženih parazitima. Ljekovite sastavnice bakterijske kulture prozvane su avermektin zbog svojih antiparazitskih svojstava. Derivat avermektina – ivermektin – pokazao se iznimno učinkovitim prvo u veterini, a onda i u liječenju “riječne sljepoće” (onkocerkijaze) u ljudi 1988. godine.

Taj je lijek iznimno učinkovit, siguran, tolerantan za organizam i lako podjeljiv. Ovim su lijekom praktički istrijebljene 2 globalne zaraze 20.-og stoljeća – onkocerkijaza i limfatična filarijaza, zbog čega su Omura i Cambell dobili Nobelovu nagradu za medicinu 2015. Uz to, ovaj je lijek pokazao učinkovitost kod nekoliko drugih bolesti u ljudi, a kontinuirano se otkrivaju novi načini upotrebe lijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek koji se uzima na usta, sprječava zarazu, njezin prijenos i smrtnost, a sigurniji i jeftiniji od cjepiva

Od 2012. raste broj staničnih istraživanja kojima se pokazuje učinkovitost ivermektina protiv RNA virusa uključujući gripu, HIV i, najvažnije, SARS-CoV-2. Ivermektin značajno sprječava replikaciju Sars-CoV-2 u staničnoj strukturi modela. U laboratorijskim uvjetima sav virusni materijal nestaje unutar 48 sati izloženosti lijeku. Lijek ima visoku razinu receptivnosti na Sars-CoV-2 proteine – u 4 od 6 provedenih studija ivermektin je pokazao najviši ili visok rezultat povezivanja. To je isti mehanizam kojim se služi i virusno protutijelo u cjepivima kao što su Pfizer i Moderna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U velikoj većini slučajeva liječenja ivermektinom dokazana su opetovana poboljšanja zdravstvenog stanja. U tim je slučajevima pokazan brz pad u broju oboljelih i smrtnih slučajeva u odnosu na područja u kojima ivermektin nije korišten. Metaanaliza istraživanja provedenih u 18 nasumično odabranih pokusa primjene ivermektina u zarazi COVID-19 pokazala je velik, statistički značajan pad smrtnosti, kraće vrijeme oporavka i brže očišćenje od virusa. Štoviše, dokazan je značajno smanjen rizik zaraze COVIDOM-19 uz učestalu upotrebu ivermektina.

>Slovačka koristi Ivermektin – jeftini lijek za liječenje parazita – protiv korone

>Indijska odvjetnička komora optužila znanstvenicu SZO-a zbog izjava o liječenju korone

U jednom takvom istraživanju 131 ispitanik uzimao je 0.2 mg kapi ivermektina oralnim putem 5 puta na dan. Nakon 28 dana nitko od ispitanika nije bio zaražen. U drugom ispitivanju, provedenom na hospitaliziranim pacijentima, 173 osoba primalo je terapiju ivermektinom, dok njih 107 nije. Statistički značajno manja smrtnost pokazana je kod pacijenata koji su liječeni ivermektinom. Konačno, brojni su primjeri uporabe ivermektina kod kojih je smanjena stope smrtnosti u čitavih populacija. To pokazuje da je ovaj lijek efektivan u svim fazama zaraze COVID-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokazana učinkovitost ivermektina u liječenju COVIDA-19:

1. Od 2012. brojna in vitro istraživanja pokazala su da ivermektin sprječava replikaciju mnogih virusa kao što su gripa, Zika, Dengue i dr.
2. Ivermektin sprječava Sars-CoV-2 replikaciju i veže se s domaćim tkivom putem nekoliko promatranih mehanizama.
3. Ivermektin posjeduje značajna protuupalna svojstva.
4. Ivermektin značajno smanjuje virusni materijal i štiti organe od štete u brojim slučajevima zaraze životinja Sars-CoV-2 ili sličnim koronavirusima.
5. Ivermektin sprječava prijenos i razvoj COVIDA-19 kod osoba koje su izložene zaraženima.
6. Ivermektin ubrzava oporavak i sprječava deterioraciju u pacijenata s blagim ili srednje jakim stanjem zaraze, ako se primjenjuje ubrzo nakon pokazivanja simptoma.
7. Ivermektin ubrzava oporavak i smanjuje smrtnost u hospitaliziranih.
8. Ivermektin smanjuje smrtnost kod kritički bolesnih pacijenata zaraženih COVIDOM-19.
9. U područjima u kojima je primijenjen, ivermektin je pokazao utjecaj na smanjenu stopu smrtnosti kroz duži vremenski period primjene.
10. Sigurnost, dostupnost i trošak ivermektina gotovo su neusporedivi s obzirom na interakciju s drugim lijekovima – ovaj se lijek koristi već 40 godina i u bilijunima podijeljenih doza.
11. WHO je odavno uključila taj lijek na “listu osnovnih lijekova”.

*O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/journals.lww.com

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.