Dr. sc. Lauc za Narod.hr: ‘Pandemija je realno završila još krajem prošle godine’

gordan lauc
Foto: Fah

“Nema nikakve dvojbe da smo prije nekoliko tjedana prešli vrhunac trećeg vala i da je broj novozaraženih u značajnom padu”, ističe dr. sc. Gordan Lauc.

O aktualnoj situaciji veznoj uz koronavirus za Narod.hr razgovaramo s molekularnim biologom i članom Vladina Znanstvenog savjeta, dr. sc. Gordanom Laucom.

Narod.hr: Jučer je dr. Krunoslav Capak kazao kako se tzv. “treći val” pandemije bliži kraju. To je na tragu Vaših nedavnih predviđanja da će velik broj novozaraženih uskoro pasti, kao i Vaših tvrdnji o sezonalnosti koronavirusa. Kako komentirate tu izjavu dr. Capaka?

Dr. sc. Gordan Lauc: Potpuno se slažem s kolegom Capakom. Nema nikakve dvojbe da smo prije nekoliko tjedana prešli vrhunac trećeg vala i da je broj novozaraženih u značajnom padu.

Narod.hr: U jučerašnjoj objavi na Facebooku napisali ste kako su oni koji su tvrdili da SARS-CoV-2 nije sezonalan bili uvijek sve do sada izrazito glasni te ste naveli i da Vam je na Youtubeu obrisan video u kojem ste govorili o sezonalnosti virusa. Koji interesi po Vašem mišljenju stoje iza toga?

Dr. sc. Gordan Lauc: Ne znam zašto se to dogodilo. Možda su samo u pitanju ego znanstvenika, i/ili interesi političara koji su pad prvog vala pripisivali samo mjerama, a ne i sezonalnosti virusa. S druge strane ne možemo niti isključiti interese tehnoloških giganata koji su najveći profiteri u ovoj pandemiji i kojima je lockdown izvor značajnih prihoda.

Narod.hr: Kako predviđate daljnji razvoj događaja? Može li ponovno doći i do novih valova zaraze?

Dr. sc. Gordan Lauc: Očekujem da će se pad broja zaraženih još dodatno ubrzati i da ćemo uskoro biti na vrlo niskim brojevima novozaraženih. Kako je u Hrvatskoj već preko 50% odrasle populacije preboljelo COVID-19, a i cijepili smo preko 20% odraslih, velik rast broja zaraženih u Hrvatskoj više nije moguć. Naravno ne možemo isključiti mogućnost da će se možda pojaviti neki novi sojevi virusa, ili neki potpuno novi virusi, no što se tiče ove pandemije ona je za Hrvatsku realno završila još krajem prošle godine.

Narod.hr: Ističete da daljnje restrikcije nemaju smisla budući da je 70% stanovnika preboljelo koronu ili je cijepljeno protiv nje, dok se rizične skupine u onih 30% mogu cijepiti ili se čuvati zaraze. Znači li to da konačno možemo očekivati potpuno ukidanje restriktivnih mjera i povratak u normalan život?

Dr. sc. Gordan Lauc: Mjere su nešto o čemu se odlučuje na političkoj razini, tako da ne možemo predvidjeti što će se dogoditi, no mislim da mjere u Hrvatskoj danas utječu na brzinu pandemije s možda 10-15%, tako da čak i potpuno ukidanje mjera ne bi imalo velik utjecaj na širenje pandemije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr