Karlovac uvodi gospodarske olakšice: Vrtić i dnevni boravak neće se naplaćivati, kao ni komunalna naknada, zakupnine…

Foto: Fah

Grad Karlovac donio je niz mjera s ciljem da se pomogne gospodarstvu i građanima s obzirom na trenutačnu situaciju vezanu za širenje koronavirusa koja je pogodila našu zemlju i sve sugrađane.

“Bez obzira na to koje je vrijeme ispred nas i koliko će sve ovo trajati, maksimalno ćemo se truditi da sve funkcionira i uvjeren sam da ćemo zajedno, odgovorni i disciplinirani, u tome uspjeti”, rekao je gradonačelnik Damir Mandić.

Na tragu mjera za pomoć gospodarstvu Vlade RH, i Grad Karlovac definirao je mjere za pomoć gospodarstvu i građanima, a sve u svrhu solidarnosti s naglaskom na borbu za svako radno mjesto u vrijeme pandemije koronavirusa. Unatrag dva tjedna održan je niz sastanaka s predstavnicima Županijske komore Karlovac i Obrtničke komore Karlovačke županije pa su dogovorene mjere, trenutačno njih osam, a sve u nadležnosti Grada Karlovca. Sve se temelje na stvarnim potrebama naših obrtnika i poduzetnika, javlja lokalni.vecernji.hr.

Grad Karlovac oslobađa poduzetnike plaćanja zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada iduća tri mjeseca s mogućnošću produljenja na još tri mjeseca. Na isti su rok oslobođeni i plaćanja naknade za korištenje javnih površina. Uz to, odlukom ministrice kulture svi su oslobođeni i plaćanja spomeničke rente, a u komunikaciji s nadležnom Poreznom upravom Grad će pokušati dogovoriti oslobađanje plaćanja poreza na potrošnju.

Odluke o neplaćanju spomeničke rente i oslobađanju plaćanja poreza za potrošnju vezane su uz određene izmjene zakona na nacionalnoj razini. Gospodarstvenici koji rade na području Karlovca, osim banaka, osiguravajućih društava, kladionica i igara na sreću, trgovačkih centara i telekomunikacijskih kuća, oslobođeni su plaćanja komunalne naknade za ožujak, a za travanj imaju odgodu plaćanja od 30 dana u odnosu na dospijeće računa. Do kraja lipnja neće se provoditi ovrhe ni ikakve prisilne naplate protiv građana ili poslovnih subjekata.

Rebalans proračuna

Također, od 16. ožujka do ponovne uspostave rada vrtića i produljenog boravka u školama roditelji ne moraju plaćati te usluge. Grad Karlovac subvencionirat će kamate na kredite za tekuću likvidnost u visini od 50 posto kamate, i to na rok od tri godine, a na temelju zahtjeva gospodarskih subjekata mikro, mali i obrti koji budu podneseni do 30. lipnja ove godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/lokalni.vecernji.hr