Od 28. ožujka program za maturante subotom na RTL2: Razrađuje se nekoliko scenarija za maturu

Foto: Getty images

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) u suradnji s RTL-om pokreće novi edukativni program “Matura na RTL2” koji se počinje emitirati u subotu, 28. ožujka u 9.30 sati, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo.

Program će se emitirati svake subote od 9.30 do 11.30 sati, a namijenjen je svim učenicima završnih razreda srednje škole koji se pripremaju za polaganje ispita državne mature.

Prva Matura na RTL2 odnosit će se na pripreme za maturu iz hrvatskoga jezika, pa će tako nastavnici hrvatskog jezika i znanstvenici s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje videolekcijama pomoći maturantima da se što kvalitetnije pripreme za polaganje eseja na maturi.

Naglasak će biti na primjerima i analizama različitih vrsta eseja, savjetima kako napisati dobar esej, a maturante će se upozoriti i na najčešće jezične pogreške u pisanome izražavanju.

“Maturom na RTL-u na svojevrstan ćemo način oplemeniti nastavu na daljinu i pokazati da su nam maturanti u fokusu i da mislimo na njihove konkretne pripreme za maturu. Maturantima su u ovim izvanrednim okolnostima pomoć i podrška potrebni”, rekla je tim povodom ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Predsjednik uprave RTL-a Hrvatska Marc Puškarić istaknuo je da su u toj televizijskoj kući iznimno ponosni što mogu dati podršku Ministarstvu znanosti i obrazovanja u ovom projektu. “S ovim programom RTL2 u potpunosti posvećuje svoje jutarnje termine obrazovanju”, rekao je Puškarić.

Iz Ministarstva podsjećaju da je za učenike razredne nastave osnovne škole organizirana je Škola na Trećem, za učenike viših razreda osnovne škole i srednje škole online te da svaka opcija ima i svoju rezervnu opciju.

Nastavu na daljinu učenici mogu pratiti na mrežnim stranicama Škole za život https://skolazazivot.hr/video-lekcije/, na pripadajućem YouTube kanalu Škole za život https://www.youtube.com/channel/UCUq1OACvA1XKyXxvstWAJ9w, YouTube kanalu Škole na Trećem https://www.youtube.com/channel/UC2FkzJufULIFv7f2RO-tgjw te televizijskim programima HRT3, SPTV i RTL2.

Za sve obrazovne sadržaje osigurani su alternativni kanali tako da je učenicima u svakom trenutku barem jedan od njih dostupan, ističu iz MZO.

Divjak: Regularnost školske godine neupitna, za maturu razrađujemo nekoliko scenarija

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak da regularnost ove školske godine nije upitna te da se za maturu razrađuje nekoliko scenarija, dok će upute za ocjenjivanje Ministarstvo dati početkom travnja.

Plan koji smo izradili za online nastavu izvodimo uspješno, no postoje određene stvari koje moramo unaprijediti te ćemo najprije dati preporuku za organizaciju radnoga dana učenika kako bismo dobili balansiranu isporuku sadržaja i rada nastavnika u online nastavi, rekla je ministrica prije sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici..

Za maturu se razrađuje nekoliko scenarija, dodala je, no ova je epidemiološka situacija velika nepoznanica i nitko ne zna koliko će to trajati. “Mi ćemo, sukladno trajanju, stavljati u funkciju neke od tih scenarija, ali o tome ćemo na vrijeme sve obavijestiti”, napomenula je.

Početkom travnja Ministarstvo će dati upute za ocjenjivanje i vrednovanje kako bi prelazak na ocjenjivanje i vrednovanje u online okruženju bio ujednačen na razini Hrvatske.

U prva dva tjedna izvođenja nastave na daljinu, smatra Divjak, nije nužno krenuti s ocjenjivanjem, ali je nužno krenuti s potporom i prilagodbom.

Ocjenjivanje i vrednovanje u online okruženju smatra izazovom. “To nije jednostavno. Primjera online nastave u svijetu za škole gotovo da nema. Ovo je za sve veliki iskorak pa i mi pokušavamo koliko god je moguće dati potporu svima u sustavu, učenicima i učiteljima, ali i dati određene informacije za roditelje”, izjavila je Divjak.

Ističe da su povratne informacije za sada dobre. “Učenici su puno više prilagođeni ovom načinu rada koji podrazumijeva virtualne učionice i rad u virtualnom okruženju, a kroz Školu za život stvarno smo puno toga pripremili i za nastavnike, rekla je Divjak dodavši da je puno nastavnika radilo u Loomenu, što im sada pomaže.

S obzirom na to da ima onih koji nekim dijelovima nisu zadovoljni, Ministarstvo će dati preporuke za organizaciju nastavnoga dana, kao i preporuke za vrednovanje te sve što je potrebno da se ova godina privede kraju, ne samo da bude regularna po zakonu, nego da budu i suštinski ispunjeni svi oni ishodi učenja koji su planirani u procesu, istaknula je Divjak.

Ponovila je da će se ovisno o razvoju epidemiološke situacije, u funkciju stavljati različiti scenariji.

“Nije upitno hoće li školska god biti regularna. Ona je regularna jer svi ovi dani koje sada izvodimo online su i nastavni dani. Tu zakonskih prepreka neće biti”, istaknula je Divjak.

Podsjetila je da su ovaj tjedan pokrenuti i psihološko savjetovalište i potpora za učitelje te istaknula da je u online nastavu u osnovnim i srednjim školama uključeno ukupno 450 tisuća ljudi, a u visoko obrazovanje još 70 tisuća.

Kada je riječ o učenicima s područja Zagreba i okolice pogođenih potresom 22. ožujka, ministrica je najavila da će obiteljima s djecom školskoga uzrasta koje su smještene u Studentskom domu Cvjetno naselje danas popodne osigurati još dvadesetak tableta kako bi, ako nemaju svoju opremu, mogli pratiti nastavu.

“U ovom trenutku imamo dvije nesreće, ali mala je sreća u nesreći da učenici, prvo, nisu bili u školi kada je bio potres, i drugo, da se nastava izvodi online. U tom kontekstu dajemo i psihološku potporu učenicima i nastavnicima tamo gdje je potrebna ali i osiguravamo dodatnu opremu”, rekla je Divjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina