Treća žrtva: Preminula bolesnica u Slavonskom Brodu

epa08314494 A health official stands in a treatment room at the Asian Games athlete's village which has been converted into a temporary hospital for coronavirus and COVID-19 patients, in Jakarta, Indonesia, 23 March 2020. EPA/HERU SRI KUMORO / POOL

U Hrvatskoj je broj pozitivnih na koronavirus od jutros porastao za još 14 pa je sada ukupno 495 oboljelih od koronavirusa. U 24 sata to je povećanje od 53 bolesnika. Na respiratoru se nalazi osam bolesnika, a do sada je preminulo dvoje ljudi.

21,45 sati

Danas u poslijepodnevnim satima u Slavonskom Brodu preminula je bolesnica (1955. godište) koja je bila pozitivna na Covid-19.
Bolesnica je bila onkološki bolesnik, priopćeno je iz ravnateljstva civilne zaštite.

21,24 sati

O mjerema, koje su proglašene jednima od najrogoroznijih na svijetu, testiranjima i broju oboljelih za Dnevnik Nove TV govorila je Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti ”Fran Mihaljević”.

“Koliko vidim kad se vozim, izgleda da zaista možemo biti ponosni na veći dio stanovništva jer se drže pravila. Sad apeliram na onaj manji postotak, koji se ponaša nonšalantno, da se drže pravila”, rekla je.

Više pročitajte ovdje.

Ministar zdravstva Vili Beroš i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavili su kako bi se tržnice uskoro mogle djelomično otvoriti, ali nisu još otkrili točno vrijeme.

“Procijenili smo da možemo otvoriti specijalizirane dućane koji prodaju milijeko, meso ribarnice, oni koji prodaju jaja, sve ono što je bitno da pomognemo hrvatsku poljoprivredu, međutim tu u kontaktu s udrugama gradova i općina i lokalnim stožerima civilne zaštite želimo uspostaviti vrlo strog režim kako to ne bi postalo mjesto okupljanja i ograničiti broj ljudi koji mogu ući, obaviti kupovinu i otići.

Najavili su također da će se mjere koje su na snazi vrlo vjerojatno produljiti i nakon 19. travnja.

Više pročitajte ovdje.

21,00 sati

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske 25. ožujka donio je Odluku kojom se uvodi izvanredni međugradski prijevoz za zdravstveno osoblje i policijske službenike za vrijeme proglašenja epidemije koronavirusom.

Ovom odlukom se za vrijeme proglašene epidemije, uvode sljedeće izvanredne međugradske autobusne linije koje će organizirati prijevozničko društvo Čazmatrans Promet d.o.o.

Kutina-Popovača-Ivanić Grad-Zagreb (Dubec-okretište)

Vrbovec-Dugo Selo-Zagreb (Dubec-okretište)

Sveti Ivan Zelina-(Dubec-okretište)

Petrinja-Sisak-Lekenik-Velika Gorica-Zagreb (Glavni kolodvor)

Karlovac-Jastrebarsko-Zagreb (Črnomerec-okretište)

Samobor-Sveta Nedjelja-Zagreb (Črnomerec-okretište)

Brdovec-Zaprešić-Zagreb (Črnomerec-okretište)

Stubičke toplice-Oroslavlje-Zagreb (Črnomerec-okretište)

Krapina-Zabok-Zagreb (Črnomerec-okretište)

Vozni redovi za posebne linijske prijevoze bit će objavljeni na mrežnoj stranici Ravnateljstva civilne zaštite i na mrežnim stranicama jedinica lokalne samouprave iz ove odluke.

19,50 sati

Sveučilišta Oxford predstavilo je istraživanje OxCGRT – Oxford Covid-19 vladino praćenje odgovora. Riječ je o restrikcijama koje zemlje donose kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Sveučilište Oxford objavilo je mjerač državnih mjera koji pokazuje kako pojedine zemlje odgovaraju na krizu izazvanu koronaviruso, rangirajući zemlje prema restrikcijama koje donose.

U obzir su uzeli 11 kriterija, među kojima su zatvaranje škola, otkazivanje javnih događanja te restrikcije u prometu i poslovanju, koje potom uspoređuju s brojem zaraženih u zemlji.

Hrvatska se našla na samom vrhu po uvedenim restrikcijama prema broju zaraženih koronavirusom. Osim što su zatvorene osnovne i srednje škole, kafići, restorani i trgovine koje prodaju sve što jeneophodno za život, u Hrvatskoj je uvedena zabrana napuštanja mjesta prebivališta, trgovine i ljekarne rade skraćeno do 18 sati, pola otoka Murtera je pod karantenom, a najavljuju se i još strože mjere ako se ustanovi da građani ne poštuju postojeće.

Jedna od mjera koja trenutačno izaziva brojne reakcije je prijedlog zakona prema kojem bi se mogli pratiti mobiteli građana, kako bi se, tvrde vladajući, pratilo one koji krše samoizolaciju.

18,18

U Hrvatskoj je u odnosu na jutros zabilježeno 14 novih slučajeva koronavirusa i potvrđen je drugi slučaj smrti, ukupno je sada 495 oboljelih, no danas je manji porast zaraženih nego prethodnih dana, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata imao povećanje od 53 bolesnika, to je manje nego jučer kada smo imali 63, prekjučer 69, a prije dva dana 74 zaražena, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare..

Preminuli Zagrepčanin bio je onkološki bolesnik

“Još je prerano zaključivati o trendovima, ipak smatramo da poduzete mjere daju određene rezultate”, ustvrdio je.

Beroš je izvijestio kako je tijekom jutra u Klinici za infektivne bolesti preminuo 74-godišnji bolesnik iz Zagreba, koji je od ranije bio onkološki bolesnik, te je izrazio sućut obitelji.

“Trenutno je još osam bolesnika na respiratoru, od toga jedan čeka laboratorijski test, ostalih sedam nije u kritičnom stanju. Ostalih 70 bolesnika su stabilni i nadamo se da neće trebati veću potporu u smislu intenzivne njege. Od njih su troje nešto teže bolesni”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Napomenula je da laboratoriji u Rijeci, Splitu i Osijeku rade testiranja u punom opsegu sedam dana, a stigli su zahtjevi i za testiranjem u Zadru i Varaždinu, što se rješava.

Razmišlja se da se u testiranja uključe i znanstvene institucije i sveučilišta koja imaju potrebne kapacitete, ako to bude potrebno zbog velikog broja slučajeva.

Najviše oboljelih ima Zagreb, njih 225, Istarska županija 40, Krapinsko-zagorska 36, Primorsko-goranska 35, Splitsko-dalmatinska 34, Osječko-baranjska 31, Dubrovačko-neretvanska 22, Karlovačka 18.

U Šibensko-kninskoj ima 15, Varaždinskoj 14, Sisačko-moslavačkoj sedam, Zadarskoj šest, Zagrebačkoj tri, Brodsko-posavskoj dva, Bjelovarsko-bilogorskoj dva, Međimurskoj dva, Vukovarsko-srijemskoj jedan, Koprivničko-križevačkoj jedan i Ličko-senjskoj jedan oboljeli.

Nema potrebe za stavljanjem Biograda u karantenu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izvijestio je da trenutno nema potrebe za stavljanjem Biograda u karantenu zbog dva oboljela liječnika.

Biogradska bolnica bit će ispražnjena i dezinficirana, većina kontakata žive izvan Biograda, svega 12 ih živi u gradu, pa karantena ne bi imala smisla. No, epidemiološka obrada je završena, mjere su prepisane”, kazao je Capak.

Rečeno je kako zasad nema problema sa zaštitnom opremom za zdravstvene ustanove, koja stalno stiže i raspodjeljuje se prema planu, a prvenstvo imaju bolnice u kojima se liječe bolesnici s koronavirusom.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović potpisao je odluku da vozači teretnih vozila u međunarodnom transportu odsad mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu.

”Još na početku smo dali preporuku da svi vozači iz Hrvatske mogu nastaviti svoj posao, ali pod uvjetom da budu u karanteni dok su u Hrvatskoj. Budući da je prvi udar prošao, odlučili smo liberalizirati taj postupak za vozače u međunarodnom prometu. Oni sada mogu koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu, poštujući mjere samoizolacije”, rekao je Božinović.

Precizirao je da se vozači moraju javiti liječniku ako primijete simptome zaraze, dok oni koji nemaju uvjete za kućnu izolaciju i nadalje mogu koristiti karantene stožera. Vozači čiji je boravak između dviju vožnji kraći od 24 sata dužni to vrijeme provesti u kabinama svojih vozila.

Razmatra se mogućnost otvaranja specijaliziranih trgovina unutar tržnica

Božinović je rekao da se razmatra mogućnost otvaranja specijaliziranih trgovina unutar tržnica, pri čemu bi se propisale vrlo striktne mjere za vlasnike, odnosno osnivače tržnica, koje će se strogo kontrolirati.

Ponovio je da službe reagiraju na svaku dojavu o tome da rade djelatnosti koje nisu nužne u ovoj situaciji, kao i kad se ne poštuju propisane mjere.

“Na svaku dojavu službe izlaze i provjeravaju. Mi smo donijeli odluku koje su djelatnosti rizične i one su zatvorene. Što se tiče ostalih, ne želimo da ekonomija u potpunosti stane, ali važno je provjeravati da li se svugdje poštuju epidemiološke mjere”, rekao je Božinović.

Apelirao je na trgovce da poštuju ograničenja o broju kupaca te da kupci moraju biti spremi čekati u redu ispred trgovina i držati razmak. “U nabavku neka ne idu cijele obitelji nego jedan član. Pogotovo da ne idu s djecom. Također pozivam sve da organiziraju kupovinu online”.

Božinović kaže kako je od jutros organiziran međugradski prijevoz na zagrebačkom području uz pomoć jedne autoprijevozničke tvrtke i u suradnji s lokalnim stožerima, odgovorivši tako na pitanje o problemu stanovnika mjesta poput Kašine i Zeline, koji ne mogu doći na posao u Zagreb.

Što se tiče dvojice policajaca s koronavirusom, jedan je iz PU zagrebačke, a drugi iz PU međimurske. Policajci su stalno u kontaktu s građanima, pa MUP čini sve da oni budu adekvatno opremljeni i zaštićeni, dodao je.

18,08

U splitskome KBC-u i županijskome Domu zdravlja nema liječnika zaraženih koronavirusom, samo je jedna djelatnica Nuklearne medicine u bolnici u samoizolaciji jer je pozitivna, no nije riječ o liječnici.

Kad je riječ o bolnici, zabilježen je i slučaj zaraženog pacijenta na odjelu hemodijalize koji je još na lokalitetu Križinama. Osoblje je stavljeno u samoizolaciju.

Ravnatelj bolnice Julije Meštrović je potvrdio da je 25.ožujka utvrđen pozitivan nalaz testa na COVID-19 u pacijentice koja je dan prije bila na dijalizi. Kako je rekao, odmah nakon spoznaje o nalazu, obaviještena je epidemiološka služba koja je napravila izvid i izdvojila osoblje koje je s njom bilo u kontaktu.

“Svi djelatnici, kao i sama bolesnica, nosili su propisanu osobnu zaštitnu opremu. Djelatnici koji su bili u neposrednom kontaktu upućeni su u samoizolaciju. Proveden je odmah postupak dezinfekcije cijelog prostora dijalize. Večernja smjena dijalize odgođena je dva sata i od danas rad u dijalizi je potpuno normaliziran s redovitim brojem djelatnika i zamjenskim timom liječnika”, rekao je Meštrović.

Na Zavodu za hitnu medicinu je zaražena liječnica i medicinski tehničar, oboje su radili u Dojavnom centru kao dispečeri i nisu bili u kontaktu s pacijentima. Na području grada zabilježen je pozitivan nalaz i za dva stomatologa.

Danas je počelo redovito testiranje u splitskoj bolnici – u početku će testirati nekoliko desetaka pacijenata koji dođu na Kliniku za infektologiju sa simptomima u gornjim dišnim putevima i temperaturom, potvrdio je to ravnatelj splitskoga KBC-a Julije Meštrović.

16,15 sati

Kako je na konferenciji za medije rekao ministar zdravstva Vili Beroš, prerano je za procijeniti je li broj oboljelih počeo opadati, ali ostaje činjenica da je u posljednja tri dana broj oboljelih padao sa 71 na 69 pa na 63, a danas je bolest potvrđena kod 53 bolesnika.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da su liberalizirali postupak za vozače kamiona na način da im se dopušta da budu u samoizolaciji u kući nakon istovara robe. Do sada su morali biti u karanteni.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da zasad nema potrebe za proglašavanje karantene u Biogradu, s obzirom na to da u bolnici ima liječnika pozitivnih na koronavirus. ”U ovom trenutku to ne bi imalo smisla. Epidmeiološka sljužba nastavlja sa svojim djelovanjem da se situacija u Biogradu razriješi i završi”, kaže Capak.

15,20 sati

U Karlovačkoj županiji ukupno je 19 oboljelih od koronavirusa, a među njima je i časna sestra iz Ogulina kojoj je infekcija potvrđena sinoć nakon čega je 16 medicinara završilo u samoizolaciji, potvrdio je ravnatelj ogulinske bolnice Josip Zorko koji je i sam u kućnoj izolaciji.

Zorko je rekao Hini kako je časna sestra u više navrata tijekom posljednjih 10-tak dana zbog respiratornih tegoba dolazila u ogulinsku hitnu službu te je bila i na rendgenskom pregledu, no hospitalizaciju je odbijala. U bolnici je ipak konačno zadržana jučer poslijepodne kada joj je i napravljen test na koronavirus koji se pokazao pozitivnim.

Poduzete su, kazao je, mjere protiv širenja bolesti, obavješteni su epidemiolozi i policija te županijski Stožer, a pacijentica je danas premještena u Karlovac na odjel Infektologije.

Poziv sudionicima mise 15. ožujka da se jave liječniku

„Pacijentica je kod nas bila u posebnoj prostoriji pod videonadzorom ima upalu pluća te sa 65 godina pomalo spada u rizičnu skupinu. Kaže da je u nedjelju 15. ožujka bila na misi u ogulinskoj crkvi i zato pozivam sve sudionike mise da se telefonom jave svom liječniku“, rekao je Zorko.

Zbog izravnog kontakta s njom prošle nedjelje dr. Zorko se kaže i sam stavio u kućnu izolaciju. On se osjeća dobro te je, dodaje, sastavio listu suspektnih osoba iz bolnice koje je redom zvao da ne dolaze ujutro na posao pa su do 7.30 svi stavljeni u samoizolaciju.

„Pozivam i sve druge koji su bili u bliskom kontaktu s časnom sestrom da budu odgovorni. Slušajmo zdravstvene radnike, jer samo tako ćemo moći suzbiti ovu pošast koja nas je zadesila“, rekao je Zorko.

Ističe i kako funkcioniranje bolnice nije upitno jer su se za takav scenarij pripremili. Dio osoblja koji je kod kuće sada uskače, a Zorko se nada da će svi nakon dvotjedne izolacije biti spremni na rotaciju.

“Ovo sada je za nas  malo stresnija situacija, ali ništa posebno”, rekao je.

Načelnik županijskog Stožera Josip Ribar u svom je apelu s tiskovne konferencije u Karlovcu  pozvao građane na pridržavanje mjera zaštite od korona infekcije, ali posebno je izdvojio medicinsko osoblje.

Naime, do sada je među 250 osoba u izolaciji devet liječnika i jedna medicinska sestra jer su bili u kontaktu s oboljelima.

Svi su oni dobro, uskoro im istječe rok samoizolacije te će biti testirani i ovisno o nalazu vraćeni na posao, no sada, kaže, slijedi izolacija i djela osoblja u Ogulinu.

„Zdravstveni djelatnici, budite nam vodilja kako se pridržavati mjera zaštite, pa da za vama idemo i svi mi ostali“, rekao je Ribar.

Dodao je da je u proteklih 24 sata policija provjerila pridržavanje mjera samoizolacije 200 osoba i utvrdila dva kršenja“, rekao je Ribar.

U Karlovačkoj županiji 19 zaraženih

U Karlovačkoj županiji je, kako je rečeno, 19 osoba oboljelo od koronavirusa, tri su zbog težeg oblika bolesti u zagrebačkoj Klinici “Fran Mihaljević” od kojih su dvojica na respiratoru.

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je da je od 19 zaraženih, njih devet u karlovačkoj bolnici, a na strogu kućnu izolaciju otpušteno je šestoro pacijenata kod kojih više nema ni povišene temperature niti drugih simptoma bolesti poput produktivnog kašlja ili grlobolje. Kod njih će se test uzorka ponoviti, a bit će u obiteljskoj izolaciji dok ne budu imali dva uzastopno negativna uzorka na koronavirus.

U tranzitnoj su karanteni u Grabovcu trenutno dva vozača kamiona koji će uskoro nastaviti transport roba u inozemstvo i natrag, a u karanteni Muljava kod Vojnića trojici ranije izoliranih građana sinoć se priključila još jedna osoba.

Sve to su ljudi koji kod kuće nemaju uvjete za sigurnu samoizolaciju, rečeno je na tiskovnoj konferenciji.

15,15 sati

Tri novooboljela od koronavirusa potvrđena su u četvrtak u Krapinsko-zagorskoj županiji te ih sada ukupno 35, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek.

Novozaraženi pacijenti dolaze s područja Pregrade i Krapine, a jedna je osoba s područja Opatije, koja je po povratku sa skijanja iz Italije ostala u samoizolaciji u Pregradi, pojasnio je Ferek Jambrek.

“Od ukupno 35 pozitivnih, 14 ih je iz Pregrade, osam s područja Krapine, šest iz Huma na Sutli, četiri iz Zaboka, dva iz Donje Stubice i jedna gospođa iz Opatije. Ukupno je 57 posto žena i 43 posto muškaraca”, rekao je načelnik županijskog stožera te dodao kako se čekaju rezultati testiranja za još dvije osobe.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da, unatoč činjenici da županija ima najveći broj oboljelih prema broju stanovnika, ne postoje znakovi lokalne transmisije. Veliki broj zaraženih rezultat je blizine graničnog prijelaza Macelj, odnosno velikog povratka ljudi iz inozemstva te dnevnih migracija u Sloveniju, pojasnio je župan.

15,00 sati

Na području Brodsko-posavske županije u četvrtak nisu potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, dvije zasad zaražene osobe smještene su u slavonskobrodskoj bolnici, a u samoizolaciji su ukupno 1422 osobe.

“Klinička slika pacijenata zasad je ista, imaju iste simptome koje su imali i kada su došli. Sve ostalo je kako smo i očekivali, pripremamo i prostor i ljude”, rekao je ravnatelj Opće bolnice Josip Samardžić.

Istaknuo je da za sada bolnica raspolaže s dovoljno opreme, a u suradnji sa županijskim Stožerom civilne zaštite u tijeku je dodatna opskrba.

Stagnaciju broja zaraženih kao dobru vijest je ocijenio ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitković, te pozvao građane da rasterete epidemiologe i umjesto njima pozive usmjere na “COVID” ambulante.

U zadnjih 48 sati za četiri osobe utvrđeno je da su prekršile mjere samoizolacije, njih dosad 26 ukupno u županiji, a policijskim nadzorom u zadnja tri dana 66 osoba je ‘uhvaćeno’ u kršenju mjere zabrane napuštanja prebivališta bez odgovarajuće dozvole.

Župan Danijel Marušić istaknuo je da propusnicu moraju imati oba supružnika ako jedan drugoga voze na posao na područje druge lokalne jedinice.

Marušić je kazao kako supružnik koji nema obavezu odlaska na posao i nema potvrdu poslodavca, propusnicu mora ishoditi od lokalnog stožera civilne zaštite, koji će procijeniti i potrebnu dužinu valjanosti propusnice.

U sklopu mjera sprečavanja širenja virusa je i ona o praćenju tranzitnih kamionskih konvoja kroz Hrvatsku, pa je brodsko-posavska policija u proteklih tjedan dana kroz županiju prepratila ukupno 7000 vozila.

14,45 sati

U slučaju popunjavanja bolničkih kapaciteta smještaj pacijenata oboljelih od korona virusa u Osijeku organizirat će se u tri sportske dvorane, “Gradski vrt”, “Jug” i “Zrinjavac”, izvijestio je u četvrtak županijski i osječki Stožer Civilne zaštite.

Te tri osječke sportske dvorane ocijenjene su najpogodinjim lokacijama.

Tijekom obilaska dvorane “Gradski vrt”, u kojoj je do sada postavljeno oko 200 kreveta, načelnik osječko-baranjskog županijskog Stožera CZ, dožupan Goran Ivanović, izjavio je da je riječ o preventivnoj mjeri.

“Danas imamo puno pozitivnih na korona virus, koji nemaju nikakve simptome. Ti ljudi ne trebaju popunjavati bolničke kapacitete, već ih trebamo staviti u prostor, gdje neće biti u doticaju s drugim ljudima, a ovo su neki od tih kapaciteta”, rekao je Ivanović.
Ističe kako to “ne znači da će doći do najcrnjeg scenarija”, ali da se treba dobro pripremiti i organizirati.

Ako kapaciteti osječkog Kliničkog-bolničkog centra (KBC) budu popunjeni, u dvoranama će se smještati preostali lakše bolesni pacijenti, o kojima će skrbiti liječnici KBC-a. Vjerujem da se Osijeku i našoj Županiji to neće dogoditi, ako građani budu poštivali sve propisane mjere, rekao je pročelnik osječkog Regionalnog ureda Civilne zaštite Zvonko Grgec.

Grad Osijek izdvojio 300 tisuća kuna za dva respiratora

Načelnik osječkog gradskog Stožera CZ dogradonačelnik Boris Piližota kazao je da su prije dva tjedna počeli tražiti potencijalne lokacije za smještaj oboljelijh osoba, ako se dogodi da bolnički kapaciteti postanu nedostatni.
Tri gradske sportske dvorane su zatvorene i dezinficirane, nabavljeni su i kreveta, jer stožeri Civilne zaštite smatraju da je bolje biti spreman na vrijeme  ako se ukaže potreba, dodao je.
S obzirom da ima novoboljelih osoba na respiratoru, Piližota je rekao da je tijekom dana grad izdvojio 300 tisuća kuna za kupovinu dva respiratora.

Osječki KBC 23. ožujka je slavonskim županijama i gradovima uputio apel za pomoć pri nabavci respiratora za Primarni respiratorno-intenzivistički centar. Gradonačelnik Ivan Vrkić u hitnoj je proceduri odobrio financijsku pomoć od 300 tisuća kuna za nabavku dva respiratora i potpisao Ugovor o financijskoj pomoći s ravnateljem KBC Osijek Željkom Zubčićem. Sredstva su danas uplaćena na račun KBC-a, priopćeno je iz osječke Gradske uprave.

U županiji 32 oboljele osobe

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je šest novoboljelih od koronavirusa, a ukupno su od te bolesti oboljele 32 osobe, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite. Navodi kako je to očekivano povećanje.

14,30 sati

U Velikoj Gorici šest osoba je pozitivno na koronavirus od kojih su četiri na bolničkom liječenju, objavila je u četvrtak epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

“Dvije osobe koje su jučer potvrđene nalaze se u kućnoj izolaciji, a nove četiri osobe na bolničkom liječenju. Od toga su dvije osobe srednje, a dvije starije životne dobi”, kaže se u priopćenju.

Iz zavoda su ponovno pozvali građane da budu odgovorni i drže se propisanih mjera kako bi zajedno spriječili nekontrolirano širenje zaraze koronavirusom.

14,15 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji na koronavirus testirano je ukupno 65 osoba, jučer je uzeto pet uzoraka u Vinkovcima i nalazi se čekaju, dok su za dva uzorka uzeta u Vukovaru nalazi negativni, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite napominjući kako i dalje imaju jednu oboljelu osobu.

Pod mjerama samoizolacije nalazi se 1012 osoba, bilo je sedam dojava o kršenju samoizolacije te su izdana dva prekršajna naloga.

U objektima za karantenu nalazi se osam osoba, od čega pet vozača kamiona.

Utvrđeno je i 50 prekršaja kretanja izvan mjesta prebivališta, odnosno kretanja osoba koje nisu posjedovale važeću propusnicu, navode iz županijskog Stožera civilne zaštite.

14,00 sati

U Sisačko-moslavačkoj županiji dvije su novooboljele osobe koronavirusom, tako da ih je sada ukupno sedam, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

Jedan je pacijent iz druge županije, došao je na privremeni rad u Sisačko-moslavačku županiju i tu je razvio simptome bolesti. Drugi novooboljeli bio je u kontaktu s ranije oboljelom osobom s područja Siska, nalazio se u samoizolaciji i tu je razvio simptome, nakon čega je hospitaliziran i obrađen.

Oboljele osobe, kako je ustanovljeno, nisu uspostavile velik broj kontakata i svi su kontakti u obradi.

Od ukupno sedam oboljelih, u sisačkoj Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ hospitalizirano je četiri bolesnika, dok se trojica nalaze na kućnom liječenju.

Karantena za vozače u Petrinji udovoljava kriterijima

Županijski Zavod za javno zdravstvo uzorkovao je vodu za ljudsku potrošnju u „Zelenoj dolini“ pokraj Petrinje gdje se nalazi karantena za vozače teretnih vozila, i prema  rezultatima ispitivanja uzorak vode za ljudsku potrošnju udovoljava svim uvjetima.

Također je provjerena i mikrobiološka čistoća kuhinje u tom objektu. Nakon dezinfekcije objekta i drugih potrebnih DDD mjera, koje su proveli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, kuhinja zadovoljava svim potrebnim uvjetima za korištenje.

Županijski Stožer CZ i nadalje apelira na sve stanovnike Sisačko-moslavačke županije da se drže svih naputaka za sprječavanje širenja epidemije bolesti COVID-19 i da ih dosljedno provode.

13,30 sati

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj Goran Roić demantirao je u četvrtak opravdanje oca, koji je tijekom samoizolacije doveo dijete u bolnicu, a kasnije je potvrđeno da je pozitivan na koronavirus, da je to napravio jer je u pitanju bio život djeteta.

“Razumijemo osjećaje i zabrinutost oca za bolesno dijete, međutim potpuno su neistinite izjave oca medijima da je u pitanju bio život djeteta. Radilo se o laboratorijskoj pretrazi za koju nije bila izdana hitna uputnica, i to dva tjedna nakon što je ambulantni pregled obavio pedijatar”, ističe ravnatelj Klaićeve.

Otac je medjima rekao kako je u pitanju bio djetetov život pa je u takvoj situaciji postupio kako je znao. Slučaj je izazvao uzbunu u javnosti jer je došao u Klaićevu dok je bio u samoizolaciji, a istoga dana potvrđen mu je pozitivan nalaz na koronavirus.

“Čak da se radilo i o hitnoj pretrazi ili pregledu, takav postupak nema apsolutno nikakvog opravdanja, jer dijete na pregled može dovesti druga osoba ili u slučaju hitnosti može biti dovezeno kolima hitne pomoći”, kaže Roić.

S obzirom da je zbog potresa jedna bolnička zgrada privremeno izvan funkcije, ravnatelj Klinike za dječje bolesti kaže da su zahvaljujući izuzetnom angažmanu djelatnika u drugoj zgradi ustrojene sve neophodne bolničke aktivnosti i implementirani protokoli za sve predvidive epidemiološke situacije.

Zahvalio se brojnim pojedinicima, institucijama i udrugama koji su od prvog trenutka ponudili konkretnu pomoć i dali veliku podršku Dječjoj bolnici.

“Apeliramo na maksimalnu odgovornost i ozbiljnost roditelja, štiteći druge štitite i svoju djecu i sebe, time nam omogućujete da vam budemo na usluzi”, poručio je Roić.

13,00 sati

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirana su još dva slučaja zaraze koronavirusom pa je ukupni broj oboljelih 26 – sedam ih hospitalizrano no nitko nije na respiratoru dok je 19 u samoizolaciji, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je stanje u županiji stabilno, ali i dalje ozbiljno te je ispravio jutrošnju informaciju Nacionalnog stožera o jednom pacijentu na respiratoru u Dubrovniku.

„Bio je to lapsus, jer je riječ o KBC-u Dubrava, a ne Dubrovniku. Kod nas nitko zaražen nije na respiratoru“, napomenuo je Dobroslavić.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Joško Cebalo naveo je kako su ukupno na analizu poslano 165 uzorka, a 26 su pozitivna.

Napomenuo je kako se nova pošiljka zaštitne opreme raspoređuje te će ih sutra moći preuzeti zdravstvene ustanove u županiji.

U protekla 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj kršenja samoizolacije, a  u karantenu su smještene četiri osobe – tri hrvatska državljanina i jedna državljanka Grčke.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je od jučerašnje konferencije za medije utvrđeno ukupno četiri slučaja, dva u srijedu popodne i dva u četvrtak ujutro.

„Riječ je o bračnom paru koji se vratio iz Austrije, a isto je i s trećom osobom, i pretpostavljamo da su se tamo zarazili. Četvrti oboljeli je kućni kontakt već poznate pozitivne osobe pa smo iz te obitelji, koja je bila u samoizolaciji, uzeli smo uzoraka te je moguće da će biti još pozitivnih“, izjavio je Lakić.

Lakić: Testova trenutno ima ali nema najava o  skoroj nabavci novih

Napomenuo je kako zasad testova za koronavirus ima, ali nema najave o skoroj nabavci novih.
„Imamo najavu za koji tjedan, ali to je kasno. Zato smo prenamijenili testove za neke druge pretrage. Idemo dan po dan“, dodao je Lakić.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je kako je svih sedam hospitaliziranih dobrog općeg stanja, kao i jedan liječnik bolnice koji je u samoizolaciji.
„Od jutros potvrđenih jedan je hospitalizran, a od prethodnih sedam jedna je osoba jako dobrog općeg stanja pa je puštena na kućnu njegu u samoizolaciji“, istaknuo je Bekić te pohvalio studente Sveučilišta u Dubrovniku koji su 3D printerima izradili zaštitne maske za višestruku uporabu.

Studentski dom spreman do nedjelje

Bekić je najavio kako će studentski dom kao mjesto prihvata biti spreman do nedjelje.

„Primarna zdravstvena zaštita omogućit će liječnike, a privatna ustanova Poliklinika Glavić medicinske sestre. Uz to, imat ćemo i trijažnu ordinaciju primarne zdravstvene zaštite pa će sustav biti centraliziran. Riječ je o dva odvojena objekta. U jednom će biti osobe u samoizolaciji, a u drugom pacijenti s najblažom kliničkom slikom kojima nije nužan 24-satni medicinski nadzor. Objekti su sjajno međusobno izolirani i postoje odlični uvjeti za borbu s virusom jer su sobe prozračne s velikim prozorima, zasebnom klimatizacijom i dobrim sanitarnim sustavom“, istaknuo je Bekić.

Apel građanima: Govorite istinu!

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić potvrdio je kako je među novozaraženima i jedan liječnik Hitne pomoći koji je prije 20 dana bio u Austriji, a od prelaska granice je u samoizolaciji.
„Pet dana je imao vrlo blage simptome, grlobolju i blago povišene temperature. Dobrog je općeg stanja i posljednja dva dana nema simptoma. Nadamo se da će uskoro ozdraviti i priključiti nam se u daljnjoj borbi“, izjavio je Lulić.

Apelirao je na građane koji zovu Hitnu pomoć kako je nužno govoriti istinu u odgovorima na pitanja koja su za timove Hitne pomoći od presudne važnosti.
„Nema nikakvog razloga za zataškavanje ili sram. To je jako bitno za njih, našu službu i svo stanovništvo. Ako mi ‘ispadnemo’ znate što je sljedeće“, naglasio je Lulić.

Načelnik Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako se uredno provode sve propisane odluke i mjere te dodao kako se policija prilagođava životnim potrebama građana.

„Tijekom prvog dana velika većina imala je uredne propusnice, ali imali smo primjer INA-e koja nije bila u mogućnosti izdati u kratkom roku velik broj propusnica pa smo, na primjer, propuštali kamione iz Rogotina prema Zračnoj luci Dubrovnik. Isti je slučaj bio s prijevozom prehrambenih namirnica. Jako mali broj je odvraćen, a nijedna osoba koja je prošla punkt nije bila na popisu za samoizolaciju“, izjavio je Pavličević.

Dodao je kako je tijekom srijede policija obavila nadzor više desetaka osoba u samoizolaciji, ponajprije kontakata potvrđenih zaraženih, te su svi bili kod kuće.

12,45 sati

U Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u četvrtak je preminula druga žrtva koronavirusa u Hrvatskoj, potvrdio je Hini ministar zdravstva Vili Beroš.

Preminuo je 74-godišnji Zagrepčanin koji je posljednjih nekoliko dana zbog teškog oblika koronavirusa bio na respiratoru. Kako piše Jutarnji list preminuli pacijent nije boravio u inozemstvu, a nije poznato kako se zarazio. U teškom stanju je i njegova supruga…

Ravnateljica bolnice Alemka Markotić na današnjoj je konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite izjavila kako je jedan od bolesnika na respiratoru u kritičnom stanju.

12,15 sati

Tijekom protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji potvrđeno je šest novoboljelih od koronavirusa, a ukupno su od te bolesti oboljele 32 osobe, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite koji drži da se radi o očekivanom povećanju.

Župan Ivan Anušić opovrgnuo je nagađanja prema kojima je osječki KBC žarište koronavirusa poručivši kako normalno funkcionira po svim protokolima. “Da postoji žarište, onda bi danas imali 300 – 350 zaraženih, a ne 32 osobe”, poručio je Anušić na konferenciji za novinare.

Broj zaraženih raste očekivanim slijedom, nema ih previše, ali to može biti problem ako se ne budemo pridržavali propisanih mjera i preporuka, poručio je Anušić.

Zubčić: Tri pacijenta na respiratoru

Ravnatelj osječko KBC-a Željko Zubčić izvijestio je kako se tri pacijenta nalaze na respiratoru, ali su su stabilno i nisu u životnoj opasnosti.
Dodao je kako se u samoizolaciji trenutno nalazi 86 djelatnika i zdravstvenog osoblja koji se nakon isteka inkubacijskog razdoblja od 14 dana mogu vratiti u svoje timove.
Ističe kako će KBC-u  od danas na raspolaganju biti i klinički epidemioloog, koji će pomagati sa svojim savjetima i stručnim djelovanjem.

Od prošlog tjedna 200-tinjak testova na koronavirus

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić izvijestio je kako je od prošlog tjedna obavljeno 200-tinjak testova na koronavirus što se nastavlja i idućih dana te da testova i opreme ima dovoljno. Ističe kako su “svi djelatnici Zavoda su zdravi, ntiko nije bolestan, niti u samoizolaciji”.

Epidemiolog Zavoda Karlo Kožul  kazao je kako će se pokrenuti mobilni tim koji će zamijeniti Hitnu pomoć, pa će se po teške pacijente ići njihovoj kući, a testiranje obavljati u vozilu. Dodaje kako novoboljeli uglavnom dolaze iz iz Osijeka ali i sa drugih područja Županije, no tu se radi o manjem broju ljudi koji uglavnom rade na području Osijeka.

U protekla 24 sata imali smo 15 dojava o kršenju samoizolacije što je u šest slučajeva potvrđeno, a ukupno u samozolaciji imamo 1.441 osobu, istaknuo je načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece.

Dodao je kako su u protekla 24 sata u Županiju ušla 664 vozila, sa 791 putnikom, a policija je odvratila tri vozila, s pet osoba, koji nisu imali valjane propusnice.

Načelnik županijskog Stožera dožupan Goran Ivanović ustvrdio je kako je Virovitičko-podravska županija “nekim mjerama zatvorila granice prema Osječko-baranjskoj županiji, jer su stavili određene barikade na lokalne ceste, što se ne smije događati”. Najavio je kako će se intenzivno raditi na rješavanju toga problema, koji otežava dostavu, a ni pošta ne može obavljati svoj posao.

Što se tiče odluke o zatvaranju tržnica, Ivanović je kazao kako će Stožer preispitati mogućnost početka rada zatvorenog dijela tržnice, jer se to može kontrolirati, a u interesu je da nema zastoja u gospodarstvu i poljoprivrednim procesima.

11,45 sati

Zbog kršenja mjere samoizolacije s osam tisuća kuna kažnjen je gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, a među osam zaraženih u Brtonigli, u kojoj je zabilježen i prvi smrtni slučaj od koronavirusa u Hrvatskoj, je i načelnik te općine Pavao Klarić.

Novigradski gradonačelnik Milos bio je, naime, u samoizolaciji zbog odlaska na pogreb ocu istarskog vinara Morena Coronice, gdje je koronavirusom zaraženo više osoba.

No, tu je mjeru prekršio pa ga je sanitarna inspekcija kaznila s osam tisuća kuna.

Milos se javnosti obratio putem e-maila te opovrgnuo da je kršio samoizolaciju.

“Smatram da nisam prekršio odredbe samoizolacije jer sukladno uputama Vlade, na stranicama koronavirus.hr, piše da se u slučaju nužde može izaći. Radi se o izlasku neposredno ispred stana u kojem živim u trajanju od deset minuta i u cilju sprječavanja rušenja stoljetnog stabla bora i kapelice sv. Lucije”, poručio je Milos.

Van je, kaže, izašao u papučama i pidžami te osobno pozvao komunalno redarstvo i policiju.

“U tih deset minuta pridržavao sam se svih propisanih mjera ponašanja na otvorenom prostoru”, istaknuo je Milos i dodao kako je temeljem zapisnika policije sanitarna inspektorica postupila po službenoj dužnosti i napisala prekršajni nalog, na koji će se žaliti u roku od 15 dana.

Načelnik Brtonigle Klarić novinarima se javio s Odjela infektologije pulske bolnice gdje se nalazi već nekoliko dana, te poručio kako se dobro osjeća i više nema nikakvih simptoma.

“Dobro se osjećam, no još ne znam kad ću biti otpušten iz bolnice, vjerojatno za nekih 14 dana. Više nemam nikakvih simptoma, a nakon što sam dobio visoku temperaturu i počeo kašljati išao sam se testirati i nakon pozitivnog nalaza smješten sam u bolnicu”, izjavio je.

Potvrdio je da je prije dvadesetak dana bio u kontaktu s pokojnim ugostiteljem iz Brtonigle, koji je potvrđen kao prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.

Kako se doznaje, u ovom trenutku u samoizolaciji se nalaze svi zaposlenici Općine Brtonigla, ukupno njih sedam, budući da su svi bili u kontaktu s načelnikom Klarićem.

11,15 sati

Obje novozaražene osobe u Zadarskoj županiji povezane su sa Specijalnom bolnicom za ortopediju u Biogradu, gdje je u srijedu jednom ortopedu potvrđena zaraza koronavirusom, pa u županijskom Stožeru razmatraju stavljanje Biograda u karantenu radi sprječavanja transmisije zaraze.

Voditelj epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić potvrdio je u četvrtak kako će u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu do kraja dana odlučiti hoće li uvesti 14-dnevnu karantenu za Biograd kako bi se spriječila lokalna transmisija zaraze.

Više čitajte OVDJE. 

11,00 sati

Na području Splitsko dalmatinske županije novih je pet osoba pozitivno na koronavirus, a ukupno je 36 zaraženih osoba, priopćio je u četvrtak Županijski Stožer civilne zaštite.

U Splitu su 24 osobe pozitivne na COVID-19, u Sinju tri, u Hrvacama i Vrliki jedna osoba, u Solinu tri, i po jedna oboljela osoba u Dugom Ratu, Podstrani, Hvaru i Kaštelima.
Od ukupno 36 zaraženih – šest osoba su iz zdravstvenog sustava, i to dva liječnika, dva stomatologa, jedan inženjer i jedan djelatnik srednje stručne spreme. U samoizolaciji se nalazi 55 zdravstvenih djelatnika, izvijestili su iz Stožera.
Opće zdravstveno stanje svih zaraženih s područja Splitsko dalmatinske županije je stabilno, dok se jedna osoba s područja Šibensko-kninske županije nalazi na respiratoru u KBC-u Split.

Svi kontakti zaraženih obrađeni su od strane epidemiološke službe. Iz županijskog Stožera CZ ističu da se sve zdravstvene usluge u KBC-u Split pružaju kao i do sada.
U karanteni splitskog Hotela Zagreb u ovom trenutku nalazi se 29 osoba, od čega 21 hrvatski državljanin te osam stranih državljana.

10,30 sati

Tri nova slučaja zaraze koronaviursom potvrđena su u četvrtak u Istarskoj županiji u kojoj je do sada ukupno oboljela 41 osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Od petnaest uzoraka brisa iz Istre, koji su testirani u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, za tri osobe potvrđena je zaraza koronavirusom.

Dvije osobe su iz Višnjana i jedna iz Pule, a sve su bile u kontaktu s već od ranije pozitivnim osobama na virus,

U Istarskoj županiji trenutno je 41 osoba pozitivna na koronavirus, među njima su i Austrijanac i Slovenac koji su u međuvremenu napustili Hrvatsku, a za 70-godišnjeg muškarca iz Brtonigle jučer je potvrđeno da je umro od zaraze tim virusom.

U Istri je jedanaest zaraženih iz Umaga, osam iz Brtonigle, šest iz Pule, četiri iz Novigrada, po tri iz Poreča i Vodnjana, po dvoje iz Labina i Višnjana te po jedna osoba iz Rovinja i Raše.

Stožer u izvješću navodxi kako je u međuvremenu uzeto devetnaest novih uzoraka brisa, koji su također poslani u Zagreb.

9,30 sati

Dezinficijensi i zaštitne maske u ljekarnama prodaju se po trenutačno realnim cijenama, a hrvatske ljekarne i galenski laboratoriji počeli su sa samostalnom proizvodnjom antiseptika i dezinficijensa, izvijestila je u četvrtak Hrvatska ljekarnička komora (HLJK).

“Naš je cilj opskrba cjelokupnog zdravstvenog sustava i stanovništva”, navela je predsjednica HLJK-a Ana Soldo

Nabavna cijena alkohola skočila je za gotovo 300 posto, dok su cijene zaštitnih maski u nabavi i do 20 puta skuplje u odnosu na prošlogodišnje razdoblje, ističe HLJK.

U situaciji epidemije koronavirusa kao i u većini svjetskih zemalja, i hrvatske se ljekarne susreću s dosad nezabilježenom potražnjom za dezinficijensima i antisepticima, te zaštitnim maskama. Kako bi odgovorile potrebi građana, tvrtki i cjelokupnog zdravstvenog sustava, ljekarne su ‘upregnule sve raspoložive resurse u proizvodnju dezinficijensa, ali i nabavku zaštitnih maski od strane ovlaštenih dobavljača’, naglašavaju iz HLJK-a.

Maloprodajne cijene dezinficijensa i antiseptika nažalost su porasle kao posljedica porasta cijena sirovina i do šest puta, kao i osjetnog rasta cijene ambalaže, dodaju.

Važno osigurati lokalnu proizvodnju alkohola, dezinficijensa i ambalaže

Ljekarnici nemaju utjecaj na cijenu sirovine i ambalaže, ali su se posljednjih tjedana fokusirali na rješavanje nestašice dezinficijensa i osiguravanje osnovnih sredstava za zaštitu od epidemije. Ljekarne ulažu i velike napore u reorganizaciju posla u novonastalim uvjetima te vlastitu proizvodnju dezinficijensa u tri smjene. No za redovitu i dostatnu opskrbu građana i cjelokupnog sustava, svakako je potrebno čim prije osigurati lokalnu proizvodnju sirovine, i ambalaže i dezinficijensa, priopćuju iz HLJK-a.

„Potrošnja alkohola i dezinficijensa u posljednjih 12 tjedana može se usporediti s cijelom prošlogodišnjom prodajom u ljekarnama diljem Hrvatske, a imamo saznanja kako je situacija ista ili slična i u drugim zemljama. Trenutačno ovisimo o dobavljačima koji imaju višestruko veće cijene od onih na početku godine, zbog čega je važno osigurati lokalnu proizvodnju alkohola, dezinficijensa i ambalaže, na što su u ovom trenutku fokusirane domaće veledrogerije i galenski laboratorij te drugi proizvodni pogoni”, naglašava Soldo.

Pritom je, dodaje, “naš prioritet opskrba cjelokupnog zdravstvenog sustava učinkovitim sredstvima za borbu protiv nevidljivog neprijatelja, pa je veliki dio namijenjen upravo bolnicama gdje je ključno minimizirati prijenose zaraze. Dio će svakako biti dostupan i u ljekarnama kako bismo pomogli građanima u zaštiti“, istaknula je predsjednica HLJK-a  Soldo.

Proizvodnja antiseptika i dezinficijensa u Plivi, galenskom laboratoriju u Splitu i Zagrebu

Slična je situacija i sa zaštitnim maskama, čija je nabavna cijena u ovom trenutku ide i do 19 kuna, iako je tijekom prošle godine takva ista maska u veleprodaji bila procijenjena na četiri kune.

„Naš je zadatak odgovoriti na potrebe građana, no ne možemo utjecati na nabavnu cijenu, niti takve maske možemo prodavati ispod cijene po kojoj su kupljenje od veletrgovaca. Mi smo u svakodnevnom kontaktu s Državnim inspektoratom i vjerujem da će se, sukladno zakonima i propisima, situacija na tržištu uskoro normalizirati u korist krajnjih kupaca“, pojasnila je Soldo.

Proizvodnja antiseptika i dezinficijensa odvija se u Plivi, galenskom laboratoriju u Splitu i Zagrebu te u manjim tvrtkama koje su preusmjerile postojeću proizvodnju u razvoj ovih proizvoda.

„Javni ljekarnički lanac Hrvatske pokazao se kao jedna od ključnih karika javnozdravstvene sigurnosti”,  rekla je Soldo. Ujedno se zahvalila svima koji su se pravovremeno uključili u proizvodnju s ciljem opskrbe domaćeg tržišta proizvodima koji su trenutačno ‘najtraženiji na svijetu’.

9,00 sati

Broj zaraženih se od jučer povećao za 39, ukupno ih je 481.

“Na respiratoru je 14 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Imamo 18 liječnika specijalista koji su pozivitni, šest specijaliznata, sedam medicinskih sestara i dva stomatologa. Dobni prosjek oboljelih je 49 godina, u samoizolaciji 18.601 ljudi, 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Dva policajca zaražena su koronavirusom, a 90 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova su pod mjerama samoizolacije, izvijestio je u četvrtak glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

”Dva zaražena policajca su bila pod mjerama samoizolacije. Oni su ranije bili testirani te su bili negativni na koronavirus, ali drugo testiranje je pokazalo da su ipak zaraženi”, pojasnio je Milina na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Milina je pritom podsjetio da su policijski službenici od prvog dana pojave epidemije glavna potpora zdravstvenom sustavu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović zahvalio se građanima koji poštuju mjere i odluke Stožera.

”Svi koji nisu u nužnim službama moraju polako usporavati ritam, kako bi se resursi i energija sačuvali za zdravstvene radnike, policiju i zaštitare. Poruka građanima je – ostanite doma, neka to bude vaša zadaća, a mi smo tu da radimo sve što je moguće da držimo sve pod kontrolom”, poručio je Božinović.

7,30 sati

O broju novooboljelih informirat ćemo javnost u 9 i 16 sati na pressici Stožera. Tad ćemo iznijeti nove podatke, no nekih novih značajnijih momenata nema, rekao je ministar Vili Beroš u emisiji ‘U mreži Prvog’.

“Unatoč širenju zaraze u zdravstvenim ustanovama, imamo dovoljno zdravih liječnika u sustavu”, kazao je ministar.

“Ne bih isključio uvođenje novih, strožih mjera iako aktualna situacija u ovom trenutku ne pokazuje potrebu za tim, rekao je ministr Beroš.

“Ono što je nama od iznimne važnosti, što smo usporili eksponencijalni rast. Mi smo pet dana iza Italije, naš prvi slučaj je pet dana iza njihovog. Naša dinamika je puno drugačija, naša krivulja nije tako strma”, rekao je Beroš i dodao kako zbog toga naš sustav funkcionira.

“Ipak smo razvukli tu krivulju, nije tako strma, nije eksponencijalni rast, to nam omogućava fleksibilnost. Ako neće doći do eksplozije novih slučajeva, mi ćemo ovo kontrolirati. Naravno da je moguć i drugi scenarij, mi smo i na to spremni. Ako se desi talijanski ili španjolski scenarij, i na njega ćemo reagirati”, rekao je Beroš.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr