1. prosinca 1942. Momčilo Đujić i Branko Bogunović – ‘krvavi pop iz Strmice’ i vođa ‘antifašističkog ustanka’ masakrirali Hrvate u Dalmaciji

Foto: javno vlasništvo

Ovaj zločin u Biteliću kod Sinja počinilo je 360 četnika popa Đujića i Branka Bogunovića iz Knina, te 600 četnika iz obližnjeg Otišića, dakle domaći Srbi iz okolice. Svaki Hrvat bio je mučen i zaklan, a poslije većina izmrcvareni na najgroznije načine, a sve po zapovijedi popa Đujića poznatog kao “Krvavi pop iz Strmice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dana 1. prosinca 1942. godine u Omišu podneseno je izvješće Zapovjedništva oružničkog krila o strašnim pokoljima četnika u Dalmaciji, koje je potpisao satnik Petar Bošnjak (broj 11.681). Radilo se o pokolju Hrvata u Biteliću u blizini Sinja, krajem listopada, gdje je ubijeno 29 Hrvata, većinom klanjem nožem.

Kao i u II. svjetskom ratu, i u Domovinskom ratu, četnici su na istovjetan način i po istom obrascu etničkog čiščenja zaklali tri starca u okupiranom dijelu općine Bitelić.

Ostali koji su se spasili, većinom starci i djeca, sklonili su se u oružničku postaju Ribarić, a cijeli Bitelić je zapaljen (229 kuća), baš kao i u Domovinskom ratu u okupiranom dijelu općine.

U programskim osnovama četničkog pokreta na prostoru bivše Kraljevine Jugoslavije izražena je želja za stvaranjem jedne nove teritorijalne tvorevine, samostalne ili u njezinom okviru, pod nazivom velika Srbija. Te želje su zapravo pretvorene u projekt koji je za cilj imao da ta nova država bude “očišćena” od “ne-nacionalnih elemenata i manjina” odnosno da u njoj živi etnički čisto srpsko stanovništvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Pop Đujić i Branko Bogunović – “krvavi pop” iz Strmice i vođa navodnog ‘antifašističkog ustanka’ u Grahovu

Ta srpska prisezanja za etnički čistim krajevima u kojima bi trebali živjeti samo Srbi,  hrvatski narod je osjetio i u II. svjetskom ratu, a na istovjetan način u Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj zločin u Biteliću počinilo je 360 četnika popa Đujića i Branka Bogunovića iz Knina , te 600 četnika iz obližnjeg Otišića, dakle domaći Srbi iz okolice. Svaki Hrvat bio je mučen i zaklan, a poslije većina izmrcvareni na najgroznije načine, a sve po zapovijedi popa Đujića poznatog kao “Krvavi pop iz Strmice”. Strmica je rodno mjesto pravoslavnog svećenika i ratnog zločinca Momčila Đujića, koji se navodno, kad je počeo rat, “raspopio”, a nalazi se u Dalmaciji, u blizini Knina.

Srbijanski mediji pišu da je četnički vojvoda Branko Bogunović predvodio 27. srpnja 1941. ustanak u Grahovu i bio organizator sveopćeg pokolja Hrvata, te brutalnog ubojstva svećenika Gospodnetića kojeg su ‘antifašsiti’ nabili na ražanj i živog ispekli pred očima majke.

“Upravo je on (Bogunović op.) bio taj koji je 27. srpnja 1941. godine predvodio napad na Bosansko Grahovo te se taj dan u socijalističkoj Jugoslaviji oblježavao kao Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine”, piše telegraf.rs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stvarnosti tzv. Dan ustanka naroda Hrvatske i Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, koji su se slavili isti dan 27. srpnja, bio je jedan te isti i nedjeljivi događaj klanja Hrvata, a koji se dogodio na istom teritoriju i u jednoj državi – NDH. Pokolji su bili takvi da se mogu slobodno okvalificirati genocidom, a nije bila riječ o nikakvom vojnom ustanku nego masakrima hrvatskog i muslimanskog stanovništva.

Četnički vojvoda Branko Bogunović – srbijanski tisak tvrdi da su ‘antifašistički ustanak’ u NDH predvodili četnici!

 

Četnički pokolj Hrvata u Biteliću kod Sinja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 21. listopada 1942. godine talijanska vojska je sa četnicima došla u selo Bitelić, u kojemu je živjelo i katoličko i pravoslavno stanovništvo. Četnici iz Knina i obližnjeg Otišića su odmah počeli s paležom kuća, pljačkom i ubijanjem po etničkom ključu.

Ubijani su samo Hrvati, dok je pravoslavno stanovništvo ostalo nedirnuto.

Četnici su išli od kuće do kuće i ispitivali ljude tko je katolik, a tko pravoslavni. Ako bi naišli na katolika, odmah bi ga zaklali nožem.

Talijani su cijelu akciju pokrenuli pod lažnom namjerom protukominističke djelatnosti, a glavni cilj i Talijana i četnika u Dalmaciji bio je etničko čišćenje Hrvata, jer je teritorij Dalmacije bio mjesto na koje su prisezali i Srbi i Talijani.

Većina osoba je zaklana, a neke su brutalno izmasakrirane.

Tako je Buljan Jure Vidin zaklan te mu je iščupan grkljan. Buljan Iva pok. Jure je zaklana i izvađena joj je utroba, dok je Buljan Frano pok. Mije živ bačen u vatru. Matković Mijo pok. Mate je priklan i izrezane su mu žile na nogama da iskravari (kao i Hrvatima u Briševu kod Prijedora 1992., polaganja i teška smrt), dok je Ćurković Mate zaklan i izvađene su mu oči. Ćurković Marija je bačena niz stepenice i slomila je vrat, a Ćurković Mile Markov je zaklan i izmasakriran.

Ovakvi masakri nad Hrvatima Cetinskog kraja počinjeni su i u Domovinskom ratu, a bili su po surovosti jednaki gore opisanim zločinima. Većinu četnički zločina i u NDH i u Domovinskom ratu pratio je isti obrazac: ljudi nisu samo ubijeni, već i ritualno masakrirani živi ili mrtvi. Taj četnički dijabolični običaj civilizirani svijet je upoznao već 1912. u Balkanskim ratovima kada su ritualno ubijali Albance i Makedonce prilikom okupacije Albanije, Kosova i Makedonije.

 

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.