1. travnja 2002. Nizozemska i prvi zakon o eutanaziji – gdje je kraj otvorene Pandorine kutije smrti?

eutanaziju
Foto: GettyImages

Nizozemska vlada prvo je donijela zakon o eutanaziji, ubijanje čovjeka na njegov zahtjev zbog različitih razloga, je vrlo brzo podnijela ostavku zbog skandalozne uloge Nizozemaca u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, Belgija koja je odobrila eutanaziju nakon Nizozemske, je izglasala da eutanazirana mogu biti i djeca (uz pristanak roditelja i psihologa).

Na današnji dan 2002. Nizozemska je postala prva zemlja u svijetu u kojoj je legalizirana eutanazija. Posljednjih godina u Nizozemskoj se broj onih koji su pristali na dragovoljnu smrt višestruko umnožio, a zahtjevi pristižu za pacijente oboljele od karcinoma, ali i zbog mentalnih bolesti, tuge zbog smrti supružnika i umora od života i slično.

U međuvremenu, Belgija koja je odobrila eutanaziju nakon Nizozemske, je izglasala da eutanazirana mogu biti i djeca (uz pristanak roditelja i psihologa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lani je u Belgiji rekordan broj osoba zatražio ovaj postupak, 2.023 osobe, pri čemu dolaze iz raznih zemalja, najviše Francuske. Cijena postupka je 3.500 eura, a trošak pokriva europsko zdravstveno osiguranje, piše T portal.

Eutanazija ili zakonsko (samo)ubojstvo djece u Belgiji

Veliku dilemu koja je bila u Belgiji oko eutanazije djece, riješili su kao i obično oni najbešćutniji prema životu s frazama „za osobni izbor“: socijaldemokrati, zeleni i liberali su svojim glasovima sa 86 ZA te tako nadglasali ostatak parlamenta. “Bol i patnja ne poznaju granice i mladi sada imaju priliku da, zajedno sa roditeljima i liječnicima, u bezizlaznoj situaciji kažu zbogom životu”, rekao je tom prilikom Hans Bonte iz redova belgijskih socijaldemokrata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi belgijski prihvaćeni prijedlog eutanazije djece najbolji je pokazatelj kako jednom pomaknute granice vrlo brzo u potpunosti nestaju. Naime, pristaše eutanazije u Nizozemskoj sada traže eutanaziju za sve osobe iznad 70 godina koje to zažele.

Neki su slučajevi u Nizozemskoj i Belgiji upozorili na to što se sve može dogoditi kad se jednom probije moralna brana. Tako je jedna osoba zatražila eutanaziju jer nije bila zadovoljna prethodno izvršenom promjenom spola. Dva su blizanca, koja su od rođenja bila nijema a prijetila im je potpuna sljepoća, također zatražila i dobila eutanaziju. U oba slučaja uopće nije bilo smrtne bolesti. Godine 2012. u belgijsku je javnost procurilo da su se osobama koje su usmrćene eutanazijom uzimali organi za transplantaciju. O tome ih se uopće ne informira kako se na njih ne bi vršio emocionalni pritisak, citiraju mediji Dirka Ysebaerta, liječnika iz Antwerpena koji se bavi transplantacijom organa. Slučaj za sebe su osobe s demencijom. Godine 2011. usmrćena je žena koja uopće nije bila u stanju potvrditi ranije izraženu želju za eutanazijom.

Kolika je bešćutnost ljudi koji provode eutanaziju, svjedoči primjer svećenika u Belgiji koji je ljude istjerao iz Župnog ureda bračni par kada su došli naručiti sprovodnu misu. Kada je pitao za mrtvaca, oni su odgovorili da će tek biti ubijen eutanazijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, u Belgiji i Nizozemskoj ta bešćutnost dostiže tolike razmjere da djeca onih koji se eutanaziraju namještaju petak ili ponedjeljak za dane eutanazije da bi spojili slobodne dane zbog smrti bližnjeg s vikendom. Moralni užas koji postaje istinska dekadencija.

Pandorina kutija je otvorena – zakonsko (samo)ubojstvo se širi…

Njemački Savezni ustavni sud u Karlsruheu ukinuo je nedavno Paragraf 217 Kaznenog zakona donesen 2015. godine, a kojim je “komercijalna promocija institucionalno organizirane eutanazije” proglašena kriminalnim činom, nakon čega je terminalno oboljelim osobama koje su željele prikratiti si muke preostala jedino pomoć članova obitelji, jer zakon za njih nije predvidio kaznu, ili odlazak na eutanaziju u Belgiju, Nizozemsku ili Švicarsku, piše mirovina.hr

Šestero Nijemaca dobilo je sudsko dopuštenje da si okončaju život “humanim samoubojstvom”. Među njima je i 49-godišnji Harald Mayer koji je zbog multiple skleroze potpuno nepokretan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eutanazija i zakonsko potpomognuto samoubojstvo dozvoljeni su i u deset američkih saveznih država, uz određena pravna ograničenja, kao i u Kanadi i Kolumbiji. Eutanaziju je lani nakon Viktorije legalizirala i Zapadna Australija. U Europi prve su to učinile Nizozemska, Belgija i Luksemburg te Švicarska kao zemlja izvan Europske unije. Belgija i Švicarska su prve destinacije za eutanaziju osobama iz zemalja u kojima ona nije dozvoljena.

Također, i talijanski ustavni sud dekriminalizirao je potpomognuto samoubojstvo, španjolski parlament je veljače 2020. donio zakon o pravu na eutanaziju uz stroge uvjete, a Portugalci i Novozelanđani ove godine o tome odlučuju referendumom.

Pandorina kutija je otvorena, a gdje je kraj tome još nitko ne nazire…

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.